20 Ιουλίου 2015: εισβολή νερού στην Κύπρο

Αναδημοσίευση από την ΕΚ εφημερίδα “Πολίτης” άρθρου του ΤΚ αγωνιστή Σενέρ Λεβέντ από τη στήλη του “Ημερολόγιο” στην εν λόγω εφημερίδα. Πρόκειται και ένα κολοσσιαίο έργο τεραστίων γεωπολιτικών διάστασεων αφού συμβολικά και ουσιαστικά νομιμοποιεί την παράνομη εισβολή και κατοχή του 38% του εδάφους της κυπριακής δημοκρατίας. Η επιλογή του γεγονότος της σύνδεσης Τουρκίας και κατεχομένων Κύπρου, δια μέσου υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης, στις 20 Ιουλίου, επετείου της “ειρηνευτικής παρέμβασης” είναι κάτι παραπάνω από καταφανής για την πολιτική της επεκτατικής Τουρκίας στο χώρο της Μέσης Ανατολή. Και η Κύπρος έχει κομβικό ρόλο για αυτήν.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαθηματικά

Με τον Σενέρ Λεβέντ

20/01/2015

Δεν είμαι τόσο πολύ ειδικός στους υπολογισμούς. Δηλαδή σαν τον υπουργό από την Τουρκία. Κάθισε και υπολόγισε μέχρι και τη μέρα, την ώρα και το λεπτό, λέει, πότε θα αρχίσει να ρέει το νερό με αγωγούς από την Τουρκία προς την Κύπρο. Θα ρέει στις 20 Ιουλίου, λέει. Στις 10.59 η ώρα! Τι υπολογισμός είναι αυτός! Εξεπλάγην! Είναι σαν την ωρολογιακή βόμβα ο ευλογημένος. Με ακρίβεια λεπτού, δευτερολέπτου.

Αυτό το μαθηματικό θαύμα μου θύμισε τον Μπομπολίνι, ο οποίος ήταν δήμαρχος μιας μικρής και όμορφης ιταλικής πολίχνης. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μπήκαν στην πόλη οι Ναζί. Η πόλη ήταν γνωστή για τα κρασιά της. Είχε αποθήκη με περισσότερα από ένα εκατομμύριο μπουκάλια με κρασί. Ο Μπομπολίνι κινητοποιήθηκε για να προστατεύσει τα κρασιά της πόλης από τους Ναζί. Σκέφτηκε πού θα φύλασσε ένα εκατομμύριο μπουκάλια για τόσο χρονικό διάστημα. Ρώτησε κάποιον που ήξερε: «Μαθηματικά, μπορείς να κάνεις τη δουλειά αυτή για τόσο χρονικό διάστημα», του λέει. Ο Μπομπολίνι κοντοστάθηκε για μια στιγμή: «Μαθηματικά», είπε, «γιατί δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω και εγώ τόσο ωραίες λέξεις;» Το όνομα αυτής της ταινίας είναι «Το μυστικό της πόλης». Μια ταινία του Stanley Kramer. Τον Μπομπολίνι έπαιζε ο Antony Queen. Αν δεν την είδατε, δείτε την οπωσδήποτε. Έπιασε ο μαθηματικός υπολογισμός. Ο πληθυσμός όλης της πόλης κινητοποιήθηκε. Σχημάτισαν μια τεράστια ουρά. Αφού δούλεψαν ακούραστα όλη νύκτα δίδοντας ο ένας στον άλλο τα μπουκάλια του κρασιού, κατάφεραν να μεταφέρουν όλο το περιεχόμενο της αποθήκης σε άλλο μέρος. Με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας. Όταν εισήλθαν οι Γερμανοί στην πόλη δεν μπόρεσαν να τα βρουν.

Ο Ναζίμ Χικμέτ έχει γράψει ένα ποίημα που μιλάει για τον Ατατούρκ στο μέτωπο. Λέει το εξής:
«Οι στρατηγοί ήταν πίσω του
Εκείνος ρώτησε την ώρα
Είναι τρεις, του είπαν οι στρατηγοί».
Δεν του είπαν είναι 2.59 η ώρα. Του είπαν ότι είναι τρεις. Αλλά ο Τούρκος υπουργός λέει 10.59. Με ακρίβεια. Θα αρχίσει να τρέχει το νερό! Αυτός ο λογαριασμός ξεπερνά και τον λογαριασμό του Μπομπολίνι! Μαθηματικά!

Σημαντική είναι και η μέρα που θα γίνει. 20 Ιουλίου! Φαίνεται πως είναι η τρίτη φάση της επιχείρησης! Αποβιβάστηκε ο στρατός στο νησί. Τώρα θα αποβιβαστεί και το νερό! Η πρώτη και η δεύτερη ήταν στρατιωτική επιχείρηση! Η τρίτη επιχείρηση με αγωγούς! Έγινε επιχείρηση από θαλάσσης και αέρος. Τώρα θα γίνει και υποθαλάσσια. Μας δίδει την χαρμόσυνη είδηση. Θα μας πνίξει στο νερό. Πλυθήκαμε με αίμα. Και τώρα ήρθε η σειρά των κρύων νερών.

Στις 10.59 η ώρα. Ούτε ένα δευτερόλεπτο πριν ούτε ένα δευτερόλεπτο μετά. Κουρδίστε καλά τα ρολόγια σας. Μήπως εσείς μπορείτε να υπολογίσετε έτσι ποια μέρα και ποια ώρα θα βγει το φυσικό αέριο από τη θάλασσα; Έχετε τέτοιο μαθηματικό μυαλό εσείς; Μιλάτε για το 2017, το 2018, αλλά ούτε αυτό δεν είναι βέβαιο. Δώστε μας ώρα. Δώστε μας μέρα. Όχι έτσι λόγια του αέρα. Με ακρίβεια λεπτού. Δευτερολέπτου. Δώστε για να σας πιστέψουμε και εμείς. Κοιτάξτε, μέχρι σήμερα, οι συμπολίτες μου στον βορρά δεν πίστευαν ότι θα έρθει το νερό. Αλλά πίστεψαν όταν έγινε αναφορά στις 20 Ιουλίου και ώρα 10.59! Θεωρούσαν ότι ήταν βλάκες που πάντα τους ξεγελούσαν κάποιοι! Τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι βλάκες!

20/01/2015

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/01/21/20-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-2015-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.