τακτική συμμαχία Αιγύπτου-Ισραήλ

Από την περίοδο του πολέμου των έξι ημερών, η σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ ήταν πάντοτε σε κρίση. Από την περίοδο όμως της εκκίνηση της φιλίας με την Αμερική από πλευράς Ανουάρ Σαντάτ οι σχέσεις εξομαλύνθηκαν αν και πάντα ήταν οξυμένες. Στη σημερινή όμως εποχή η ρευστότητα της γεωπολιτικής κανονίζει ότι ανάλογα με  τις τακτικές συμμαχίες ή εντάσεις, οι σχέσεις αλλάζουν αντίστοιχα. Την περίοδο αυτή, ένταση υπάρχει ανάμεσα στην Αίγυπτο και στην Τουρκία του Ερντογάν η οποία υπερασπίζεται την ισλαμική “δημοκρατία” των “αδελφών” (της) μουσουλμάνων ενάντια στη δικτατορία Σίσι ενώ συμμαχεί τόσο με την Χαμάς όσο και με την Φατάχ της Παλαιστίνης ενάντια στο Ισραήλ. Η Αίγυπτος λοιπόν είναι αυτή που καταδικάζει τη Χαμάς αφού το Δικαστήριο Επειγόντων Ζητημάτων του Καΐρου πήρε το Σάββατο απόφαση να χαρακτηρίσει τις Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ως τρομοκρατική οργάνωση. Έτσι λοιπόν απέναντι στον ψυχρό πόλεμο της Μέσης Ανατολής μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας, η Αίγυπτος αναδεικνύεται σε τακτικό σύμμαχο του Ισραήλ αφού προτίθεται να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ. Αντίστοιχα με τους εχθρούς της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρο, η Αίγυπτος δημιούργησε ήδη τακτικές συμμαχίες, την περίοδο που το τουρκικό Barbaros, έκοβε βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Χαμάς βεβαίως αφού πρόσφατα δέχτηκε τις ευλογίες Ερντογάν δήλωσε ευθαρσώς σε μια παρέμβαση που ανοίγει μια τεράστια βεντάλια, ότι “η απαγόρευση της Χαμάς και ο χαρακτηρισμός της ως τρομοκρατική οργάνωση προσφέρει δωρεάν υπηρεσία στην ισραηλινή κατοχή. Η ένοπλη πτέρυγα υπερασπίζεται όχι μόνο την Παλαιστίνη αλλά και ολόκληρο το ισλαμικό έθνος”.

Για μια ακόμα φορά τίθεται επιτακτικά, το να μπορέσουμε μέσω του κινήματος να φέρουμε δίπλα μετανάστες και πρόσφυγες από τις εμπλεκόμενες περιοχές για να γίνουν ένας πόλος ενάντια στις νέες σφαγές που ετοιμάζουν μικροί και μεγάλοι εκβιαστές της περιοχής μας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/02/%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.