Η παραμονή των Σύριων προσφύγων στην Κύπρο

Έκλεισε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου οριστικά ο Καταυλισμός «Πουρνάρα» στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, ο οποίος λειτουργούσε ως Χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας (ΧΠΦ) για Άτομα που Χρήζουν Προστασίας (ΑΧΠ) και στον οποίο είχαν μεταφερθεί άτομα συριακής καταγωγής που διασώθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, 50 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου.

Oδοιπορικό

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος φιλοξενίας «Πουρνάρα» άνοιξε τις πύλες του στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 όταν, μετά από επιχείρηση που διενεργήθηκε 50 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου, διασώθηκαν 337 άτομα συριακής καταγωγής και μεταφέρθηκαν με το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia στο λιμάνι της Λεμεσού.

Οι διασωθέντες πέρασαν από ιατρικό έλεγχο και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε όλους όσοι είχαν ανάγκη. Στη συνέχεια, και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και της καταγραφής των στοιχείων τους, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά.

Με την άφιξη τους στο χώρο φιλοξενίας, οι Υπηρεσίες Υγείας προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και σε εμβολιασμό των μεταναστών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Στους αλλοδαπούς παρασχέθηκαν καταλύματα, φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης και είδη προσωπικής φροντίδας. Πέραν των πιο πάνω, λήφθηκε πρόνοια για τη φοίτηση των παιδιών που βρίσκονται στο χώρο υποδοχής. Όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις των μεταναστών από τις πρώτες μέρες, προορισμός τους δεν ήταν η Κύπρος.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε όσον αφορά το θέμα της παραμονής τους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σεβόμενη την αρχή της μη επαναπροώθησης, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία, ενημέρωσε επανειλημμένα τους μετανάστες από την πρώτη στιγμή, προφορικά και στη συνέχεια γραπτώς για το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, για τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου και για το δικαίωμα τους για οικογενειακή επανένωση. Επίσης, τους ενημέρωσε γραπτώς ότι τους παρέχεται ένα διάστημα 3 μηνών για να αποφασίσουν κατά πόσο επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο ή αίτηση για απόκτηση άδειας προσωρινής παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Το διάστημα περίσκεψης έληγε τέλος Δεκεμβρίου 2014 και μέχρι τότε θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί με κάποιο νόμιμο τρόπο η διαμονή των ατόμων αυτών στη Δημοκρατία.

Αρχές Ιανουαρίου, όσοι από τους Σύριους συνέχιζαν να διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής Κοκκινοτριμιθιάς ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να διευθετήσουν χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση την παραμονή τους στην Κύπρο, καθότι στις 17 Ιανουαρίου τερματίζονται οι προσφερόμενες κρατικές υπηρεσίες και αναστέλλεται η λειτουργία του καταυλισμού.

Στους πρόσφυγες είχαν δοθεί δύο επιλογές, είτε να κάνουν αίτηση για άσυλο και να μεταφερθούν σε χώρο στην περιοχή Κοφίνου είτε να κάνουν αίτηση για προσωρινή άδεια παραμονής τους στην Κύπρο.

Μέχρι και το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, όσα άτομα είχαν κάνει αίτηση για άσυλο μεταφέρθηκαν στην Κοφίνου και σε όσα άτομα τους χορηγήθηκε προσωρινή άδεια παραμονής τους στην Κύπρο μεταφέρθηκαν στα σπίτια που είχαν ενοικιάσει.

Τελευταία ημέρα λειτουργίας του ΧΠΦ

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα όλων όσοι – εθελοντές και μόνιμο προσωπικό διαφόρων υπηρεσιών – εργάστηκαν ή ήταν παρόντες στο ξήλωμα των γραφείων των υπηρεσιών. Όλοι πρόσφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους και έδωσαν την ψυχή τους για να φέρουν εις πέραν την αποστολή που τους είχε ανατεθεί.

Από το πρωί μέχρι και τις 15:00 του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου, όλες οι υπηρεσίες εργάζονταν εντατικά για την αναχώρησή τους από τον καταυλισμό υπό τα βλέμματα των προσφύγων που βρίσκονταν στο χώρο. Κάποιοι με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησαν τους εθελοντές για τη βοήθεια που τους παρείχαν τόσους μήνες.

Στις 15:00 όλες οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί και όλα τα μέλη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών πλην της Αστυνομίας και κάποιων μελών του Ερυθρού Σταυρού που θα έμεναν στον καταυλισμό, αποχαιρέτησαν όσους Σύριους παρέμειναν στον καταυλισμό και αναχώρησαν χωρίς να σημειωθεί οποιονδήποτε πρόβλημα.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (ΚΕΣ), ως ανθρωπιστική οργάνωση, που προσφέρει τις υπηρεσίες της σε οποιονδήποτε τις χρειάζεται χωρίς διάκριση και ανεξάρτητα από το νόμιμο ή όχι καθεστώς του, συνέχιζε τη βοήθεια του στον Καταυλισμό.

Μέχρι τις 15:00, όταν τερματίστηκαν οι προσφερόμενες κρατικές υπηρεσίες, στον καταυλισμό από τους 336 πρόσφυγες που διασώθηκαν παρέμειναν γύρω στους 231, ενώ γύρω στους 23 μεταφέρθηκαν στην Κοφίνου, πέντε ανήλικοι τέθηκαν υπό τη φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας και άλλοι αναχώρησαν από την Κύπρο για προορισμό επιλογής τους και άλλοι απέκτησαν άδεια προσωρινής άδειας παραμονής και ενοικίασαν δικό τους χώρο.

Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, ήμερα κατά την οποία ήταν προγραμματισμένο να κλείσει ο Καταυλισμός, όσοι από τους πρόσφυγες είχαν αιτηθεί για πολιτικό άσυλο μεταφέρθηκαν στο χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοφίνου. Στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς επικρατούσε ήρεμο κλίμα, με τους πρόσφυγες να αποχαιρετούν με ασπασμούς και δάκρυα τα άτομα που εγκατέλειπαν τον χώρο. Στον Καταυλισμό είχαν παραμείνει 82 πρόσωπα (ενήλικες και παιδιά).

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 ο καταυλισμός εκκενώθηκε και έκλεισε οριστικά.

ΠΗΓΗ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/06/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%8d%cf%81%ce%b9%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%8d%ce%b3%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.