Τ/κ δάσκαλοι: Έχουμε ρόλο στην καλλιέργεια της ειρήνης

Καλή θέληση δείχνει η Τουρκοκυπριακή Συντεχνία Δασκάλων στα κατεχόμενα της Κύπρου. Πράγματι εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κίνηση εκ μέρους των εκπαιδευτικών στην άμβλυνση των διαφορών. Σ’ αυτήν την προσπάθεια αυτό που παρατηρείται είναι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης από πλευράς μιας σοβαρής μερίδας Τ/κ αλλά στο πλαίσιο της ιστορικής αποικοκρατίας. Η εξίσωση των δυο εθνικισμών είναι ένα τεράστιο ζήτημα που οφείλει να τεθεί στους κόλπους του κοινωνικού κινήματος. Κι αυτό διότι από τη μια υπάρχει ένας αλυτρωτικός πατριωτισμός, ενώ από την άλλη παρουσιάζεται ένας επεκτατικός σωβινισμός. Η περίπτωση της Παλαιστίνης είναι και η πιο χαρακτηριστική για τον αγώνα που δίνουν οι παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα απέναντι στο σιωνιστικό ρατσισμό. Έτσι οι προτροπές της προέδρου της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σαϊγκούν, για την αντίστοιχη προσπάθεια στο «νότο», με ένα τρόπο εξισώνει τις δυο πλευρές ως το ίδιο υπεύθυνες για την άνοδο του εθνικισμού. Το ζήτημα της εισβολής, της κατοχής και του εποικισμού τίθεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη θεώρηση της εξίσωσης των «δυο άκρων». Παρόλα αυτά οι Τ/κ δάσκαλοι αποτελούν ίσως τη μοναδική οργανωμένη γέφυρα επικοινωνίας των δυο κοινοτήτων στο νησί από τη μεριά των κατεχόμενων και η δράση τους είναι μια εξαιρετική προϋπόθεση διαλόγου και συνεργασίας. Η συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι αλιευμένη από την Ε/κ εφημερίδα «Σημερινή»

 

Η απομάκρυνση των στοιχείων διαχωρισμού και κυρίως του εθνικισμού από την παιδεία και στις δύο πλευρές θα βοηθήσει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, εκτιμά η νέα πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTÖS) Σεμέν Σαϊγκούν, σημειώνοντας ότι πρέπει να μεγαλώσουμε παιδιά με νοοτροπία ειρήνης και όχι διαχωρισμού και εχθρότητας και σε αυτό οι εκπαιδευτικοί παίζουν μεγάλο ρόλο.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, η κ. Σαϊγκούν, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της συντεχνίας, τόνισε ότι “ο εθνικισμός επηρεάζει πολύ τις νέες γενιές που ανατρέφουμε. Όπως βλέπουμε, η κατάσταση είναι παρόμοια και στο νότο. Πρώτα απ` όλα αυτοί που πρέπει να αποβάλουν τις εθνικιστικές απόψεις είναι οι εκπαιδευτικοί και στις δύο πλευρές. Και μετά πρέπει να μειώσουμε τον εθνικισμό στις νέες γενιές που μεγαλώνουμε. Υπάρχει ανάγκη για μια παιδεία που θα υπηρετεί την επανένωση και όχι το διαχωρισμό”.

Υπάρχουν, συνέχισε, βήματα που μπορούν να γίνουν στην παιδεία για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο του 2014 στο “συμβούλιο παιδείας” (σώμα που συμμετέχουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων) λήφθηκαν αποφάσεις όπως να ακυρωθεί ο όρκος (του Κεμάλ Ατατούρκ) που άρχιζε με το “Είμαι Τούρκος, είμαι σωστός”, τα θρησκευτικά να γίνουν μάθημα επιλογής και τα ελληνικά υποχρεωτικό, αποφάσεις που “είναι θετικές και περιορίζουν τον εθνικισμό”, όπως είπε. Οι αποφάσεις αυτές, εξήγησε, είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν έχουν εφαρμοστεί, ούτε έχουν δει την πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους. Αναμένουν, είπε, παρόμοιες αποφάσεις να ληφθούν και στο “νότο”, σημειώνοντας και την επιρροή που ασκεί η θρησκεία και ο εθνικισμός.

Η πρόεδρος των Τ/κ δασκάλων μίλησε για πιέσεις του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στους Τ/κ στο θέμα της θρησκείας, στο οποίο οι εκπαιδευτικοί είναι προσεκτικοί, όπως είπε. “Μακάρι να υιοθετούσαμε την ίδια σχολαστικότητα και στο θέμα του εθνικισμού. Εάν αρχίσετε να εκπαιδεύετε σήμερα ένα παιδί, τους καρπούς θα τους γευθείτε το νωρίτερο σε 10 χρόνια. Μετά από 10 χρόνια θα δείτε κάποιον που θα έχει λυτρωθεί από τον εθνικισμό, που δεν θα εξυπηρετεί τις πολιτικές διαχωρισμού. Γι` αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως”.

Η κ. Σαϊγκούν ανέφερε ότι έχουν γίνει κάποιες επαφές με τις ε/κ οργανώσεις εκπαιδευτικών, μελετήθηκαν τα βιβλία ιστορίας και στο θέμα της κοινής ιστορίας δόθηκαν διαλέξεις προς τους δασκάλους. Διατηρούν, πρόσθεσε, συνεργασία με τις οργανώσεις ΠΟΕΔ και ΠΕΟ και επιθυμούν να διευρύνουν αυτή τη συνεργασία.

Αναφερόμενη στην απόφαση για εκ περιτροπής εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών συντεχνιακών οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUCE), σημείωσε ότι το θέμα αυτό λύθηκε στη βάση της συντεχνιακής και πολιτικής ισότητας. “Επιπλέον, η υπογραφή αυτής της συμφωνίας τεκμηριώνει ότι ο πολιτικός και νομικός αγώνας των Τ/κ εδράζεται στις συμφωνίες του 1960 και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Ευχήθηκε δε τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο και αυτοί που διαχειρίζονται τις συνομιλίες να αντλήσουν παράδειγμα από αυτό.

Η κ. Σαϊγκούν υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης της συνεργασίας και της διοργάνωσης κοινών εκδηλώσεων για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Οι συντεχνίες μπορεί να μην επηρεάσουν άμεσα τη διδακτέα ύλη και τα βιβλία, αλλά τα βιβλία – είπε – είναι ένα μέσο και οι δάσκαλοι διδάσκοντας το μάθημα μπορούν να περιορίσουν κάποια συγκεκριμένα (εθνικιστικά) στοιχεία.

“Οι δάσκαλοι μπορούν να πετύχουν ώστε τα παιδιά να μην έχουν νοοτροπία ρατσιστή, εθνικιστή και να βλέπουν τον άλλο σαν εχθρό. Οι δάσκαλοι και των δύο πλευρών πρέπει να διδάσκουν με αυτό τον τρόπο. Δεν θέλουμε ανθρώπους που θα δημιουργήσουν κι άλλους εχθρούς, θέλουμε να μεγαλώσουμε ανθρώπους που θα ακούν και θα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο”.

Κατά την κ. Σαϊγκούν τα σχολεία δεν είναι το μέρος που θα πρέπει να γιορτάζονται οι εθνικές εορτές. “Εάν θέλετε πραγματικά την επίτευξη ειρήνης, να καταργήσετε τις εθνικές εκδηλώσεις από τα σχολεία. Να δώσουμε στα παιδιά ανθρωπιστικές αξίες. Τότε να δούμε, επιτυγχάνεται η ειρήνη ή όχι; Να μάθουν να λυπούνται με τον πόνο του άλλου, να δείξουν κατανόηση. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση που θα επιβληθεί από τους πάνω. Το σημαντικό είναι η ειρήνη να εμπεδωθεί στο λαό”.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Τ/κ δασκάλων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων στις ελεύθερες περιοχές πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες. “Ως άνθρωποι είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι Κύπριοι, ζούμε όλοι σε αυτό το νησί. Όσο αυξάνονται αυτά που μοιραζόμαστε αυξάνεται και η μεταξύ μας κατανόηση. Σε αυτό τον τομέα η παιδεία έχει πολύ δουλειά”.

Όσον αφορά τα παιδιά όσων έρχονται από την Τουρκία χωρίς “άδεια εργασίας” στα κατεχόμενα, η κ. Σαϊγκούν είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο, σημειώνοντας ότι η παιδεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν φταίνε τα παιδιά για τη μεταφορά του πληθυσμού (από την Τουρκία στα κατεχόμενα), πρόσθεσε η Σεμέν Σαϊγκούν, παραδεχόμενη ότι λόγω αυτού του φαινομένου υπάρχουν κάποια προβλήματα στην παιδεία, “αλλά αυτά τα παιδιά δεν μπορούμε, δεν πρέπει να τα κρατήσουμε εκτός παιδείας”.

Δίδοντας επίσης μεγάλη σημασία στην ισότητα των φύλων και την εκπροσώπηση των γυναικών, η πρόεδρος της KTÖS ανέφερε ότι το 70% των μελών της συντεχνίας είναι γυναίκες και η ίδια προσπαθεί για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για να καταστεί το καταστατικό της συντεχνίας των δασκάλων πιο ευαισθητοποιημένο στο θέμα της ισότητας των φύλων.

Η Σεμέν Σαϊγκούν, που ανέλαβε τα ηνία της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων τον Ιούνιο του 2014 μετά την παραίτηση του Γκιουβέν Βάρογλου, θα ολοκληρώσει τη θητεία της τον Απρίλιο του 2015 και στις εκλογές εκείνες δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφια.

ΚΥΠΕ
– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/203738/tk-daskaloi-exoume-rolo-stin-kalliergeia-tis-eirinis#sthash.c5HDdc8a.dpuf

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/06/%cf%84%ce%ba-%ce%b4%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ad%cf%81%ce%b3/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.