ΟΗΕ: Το Ισραήλ κατεδάφισε τα σπίτια 1.177 Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη κατά το 2014

από το Σύλλογο Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Το Ισραήλ κατέστρεψε 590 παλαιστινιακά κτίρια στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια του 2014, εκτοπίζοντας 1.177 ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). Αυτό συνιστά το υψηλότερο επίπεδο εκτοπισμού κατοίκων στη Δυτική Όχθη από το 2008 που ο ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί το θέμα.

Η Amira Hass συνοψίζει τα συμπεράσματα της έκθεσης του Γραφείου του ΟΗΕ στην Haaretz. Σημειώνει ότι το 2014 η πολιτική διοίκηση του ισραηλινού στρατού κατέστρεψε:

– 493 κτίρια στη Δυτική Όχθη,

– τα σπίτια 969 Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη,

– 97 κτίρια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ,

– τα σπίτια 208 Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ,

– κατά μέσο όρο 9 παλαιστινιακά κτίρια ανά βδομάδα.

Μέσα σε τρεις μόλις μέρες, από τις 20 ως τις 22 Ιανουαρίου, 77 Παλαιστίνιοι, πάνω από το ήμισυ των οποίων παιδιά, έμειναν άστεγοι από αυτές τις κατεδαφίσεις. Μέσα σε μία μόνο βδομάδα, από τις 19 ως τις 26 Ιανουαρίου, το Ισραήλ κατέστρεψε 41 παλαιστινιακά κτίρια και παρέδωσε 45 εντολές διακοπής ανέγερσης και δύο εντολές κατεδάφισης. Όλες αυτές οι κατασκευές ανήκαν σε Βεδουίνους και άλλες κτηνοτροφικές κοινότητες. Μερικά από τα ισοπεδωμένα κτίρια είχαν χτιστεί με δωρεές από ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ εκδόθηκε εντολή διακοπής εργασιών και για ένα πάρκο που χρηματοδοτούσαν χορηγοί από ξένες χώρες.

Οι εξωδικαστικές κατεδαφίσεις από το Ισραήλ συνεχίζονται και το 2015. Μόνο τον Ιανουάριο το Ισραήλ κατέστρεψε 77 κτίρια παλαιστινιακής ιδιοκτησίας στη Δυτική Όχθη, αφήνοντας 110 ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί περίπου παιδιά, άστεγους μέσα στο κρύο του χειμώνα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και συντονιστής επί ανθρωπιστικών θεμάτων James W. Rawley υποστηρίζει ότι οι κατεδαφίσεις αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. «Κατεδαφίσεις που οδηγούν σε αναγκαστικές εξώσεις και εκτοπισμό έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει του διεθνούς δικαίου και δημιουργούν άσκοπα δεινά και ένταση», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων αναφέρει σε επίσημη δήλωση:

«Oι σχεδιαζόμενες πολιτικές που εφαρμόζονται από το Ισραήλ στην περιοχή Γ και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μεροληπτούν κατά των Παλαιστινίων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο για αυτούς να αποκτήσουν οικοδομικές άδειες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Παλαιστίνιοι χτίζουν χωρίς άδειες προκειμένου να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες και κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν τα σπίτια τους. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα δίκαιο και ισότιμο σύστημα προγραμματισμού που να εξασφαλίζει την ικανοποίηση των αναγκών τους».

Η Α.Hass εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι «το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους Παλαιστίνιους επιπλέον οικοδομική δραστηριότητα ανάλογη με τη φυσική αύξηση του πληθυσμού ενώ εμποδίζει και τη σύνδεση με βασικές υποδομές εκατοντάδων κοινοτήτων με σχεδόν 300.000 κατοίκους». Αυτό αφήνει στους Παλαιστίνιους τρεις επιλογές:

(α) να συνωστίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων σε ένα μόνο σπίτι και κάτω από άσχημες συνθήκες,

(β) να μετακομίζουν στις περιοχές Α και Β της Δυτικής Όχθης, κάτι που είναι και δύσκολο να γίνει και έχει υψηλό κόστος,

(γ) να χτίζουν χωρίς άδειες.

Δεδομένης της έλλειψης ευκαιριών αλλά και πόρων, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από το να χτίζουν επανειλημμένα τα σπίτια τους χωρίς άδειες, εξηγεί η Hass.

Περιοχή Γ

Τα 493 κτίρια στη Δυτική Όχθη που καταστράφηκαν βρίσκονταν στην Περιοχή Γ, διοικητική διαίρεση που περιγράφεται στη συμφωνία Όσλο ΙΙ του 1995 και που αποτελείται από σχεδόν τα τρία τέταρτα της Δυτικής Όχθης. Η Περιοχή Γ παραμένει υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, αφότου το Ισραήλ την κατέλαβε παράνομα στον πόλεμο του 1967. Σύμφωνα με το Υπόμνημα του Wye River (Οκτώβριος 1998) το Ισραήλ όφειλε να αποσυρθεί από το 13% της Περιοχής Γ, αλλά μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του από μόλις το 2% της έκτασης, το Ισραήλ την ανακατέλαβε ολόκληρη κατά την επιχείρηση «Αμυντική Ασπίδα» του 2002.

(Map: UN OCHA)

Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανέναν έλεγχο σε περισσότερο από το 99% της Περιοχής Γ – το 61% ολόκληρης της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία συγκεντρώνονται οι πιο σημαντικοί και πιο προσοδοφόροι φυσικοί πόροι της Δυτικής Όχθης. Σε μια έκθεση του 2013, η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε ότι «χωρίς την ικανότητα διεξαγωγής ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας στην Περιοχή Γ, ο οικονομικός χώρος της Δυτικής Όχθης θα παραμείνει συνωστισμένος και υπανάπτυκτος, κατοικημένος από ανθρώπους των οποίων οι καθημερινές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ χαρακτηρίζονται από ταλαιπωρία, κόστος και απογοήτευση».

Σχεδόν 300.000 Παλαιστίνιοι ζουν στην Περιοχή Γ, υπό τον πλήρη έλεγχο του ισραηλινού στρατού. Σε μια πρόσθετη αναφορά στην Haaretz το 2014 η Hass σημειώνει ότι:

«Ο παλαιστινιακός πληθυσμός στην Περιοχή Γ κρίνεται ως ιδιαίτερα ευάλωτος και χρειάζεται διεθνή βοήθεια λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη, παρενόχλησης από εποίκους, γειτνίασης με εμπόλεμες ζώνες και ανεπαρκούς σύνδεσης με υποδομές ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας».

Επίσης 300.000 με 400.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν παράνομα στην Περιοχή Γ. Ακόμη περισσότεροι συρρέουν καθώς η περιοχή εποικίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Τον Μάιο του 2014, ο υπερεθνικιστής υπουργός Κατασκευών και Στέγασης Uri Άριελ δήλωσε ότι η πιθανότητα δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους είναι “στα τελευταία της” και υπολόγισε ότι ο πληθυσμός των εποίκων θα είναι 550.000 ή 600.000 ως το 2019.

100.000 σπίτια καταστράφηκαν στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης δεν ήταν οι μόνοι που έμειναν άστεγοι από το Ισραήλ το 2014. Κατά τη διάρκειας 51 ημερών καλοκαιρινή επίθεση στη Γάζα, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση “Προστατευτική Αιχμή”, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές 100.000 σπίτια, επηρεάζοντας περισσότερους από 600.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ .

Επιπλέον:

– 26 σχολεία καταστράφηκαν,

– 232 σχολεία υπέστησαν ζημιές,

– 73 τεμένη καταστράφηκαν,

– 205 τεμένη υπέστησαν ζημιές,

– 13 δημόσια νοσοκομεία καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές,

– 17 νοσοκομεία, ιδιωτικά και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές,

– 23 δημόσια κέντρα υγείας καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές,

– 4 κέντρα υγείας, ιδιωτικά ή μη κυβερνητικών οργανώσεων, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές,

– το 50% του καλλιεργήσιμου εδάφους καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό,

– 419 επιχειρήσεις και εργαστήρια καταστράφηκαν,

– ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας καταστράφηκε

Συνολικά 100.000 κάτοικοι της Γάζας έμειναν άστεγοι στον απόηχο της επίθεσης. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα χρειαστούν 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερα από 20 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας. Παρά το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια διεθνή διάσκεψη στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο του 2014, “σχεδόν τίποτε” από αυτά δεν έχει φτάσει στη Γάζα, σύμφωνα με την UNRWA. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ήταν άστεγοι κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα. Αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και βρέφη, πέθαναν από το ψύχος.

Ο Robert Turner, Συντονιστής της UNRWA στη Γάζα, δήλωσε:

«Είναι εύκολο να δούμε αυτούς τους αριθμούς και να παραβλέψουμε το γεγονός ότι μιλάμε για χιλιάδες οικογένειες που συνεχίζουν να υποφέρουν αυτόν τον κρύο χειμώνα σε ανεπαρκή καταλύματα. Άνθρωποι κυριολεκτικά κοιμούνται ανάμεσα στα συντρίμμια. Παιδιά έχουν πεθάνει από υποθερμία. 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη του Καΐρου, πέρυσι τον Οκτώβριο, και ουσιαστικά τίποτε από αυτά δεν έχει φτάσει στη Γάζα. Αυτό είναι θλιβερό και απαράδεκτο».

 

Άρθρο μεταφρασμένο από το Mondoweiss

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/08/%ce%bf%ce%b7%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%b4%ce%ac%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b1-1-177-%cf%80%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.