Οι Τ/κ βιολόγοι αντιδρούν στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Υπό αμφισβήτηση το όφελος της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

“Τον πραγματικό λογαριασμό θα τον πληρώσουν στο τέλος της ημέρας τα παιδιά μας. Αυτό το έργο είναι ένα μεγάλο πλήγμα στη φύση της Κύπρου, το περιβάλλον, την οικολογία και στην πραγματικότητα στο μέλλον της, και αυτό θα το δείξει η ιστορία αργά ή γρήγορα. Γιατί εάν ο στόχος ήταν να λυθεί το πρόβλημα του νερού, υπήρχαν ευκολότεροι τρόποι. Όπως παραδείγματος χάρη η μονάδα στη Μια Μηλιά. Θα ήταν πιο εύκολο και πιο φτηνό να κάνουμε κάτι τέτοιο. Με λιγότερο κόστος θα λύνονταν το υδατικό πρόβλημα στη Μεσαορία”.
Με αυτές τις δηλώσεις, η Ντιλγκέ Οζερντέμ, χαρακτήρισε το έργο ως παρέμβαση “χωρίς επιστροφή” στο περιβάλλον, πλήγμα στην οικολογία και επέκρινε το γεγονός ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει υδατική πολιτική. Η μεταφορά 75 εκ. κ.μ. νερού το χρόνο σημαίνει ότι θα δημιουργήσει ξανά την εδώ γεωγραφία, είπε προσθέτοντας ότι από επιστημονικής άποψης, αυτό το έργο θα έχει περισσότερες επιπτώσεις παρά οφέλη.

Πρόκειται για το φαραωνικό εγχείρημα της μεταφοράς νερού μέσω αγωγού από την Τουρκία στα κατεχόμενα της Κύπρου:

Έργο που θα αλλάξει το υδατικό, και όχι μόνο, ισοζύγιο στα κατεχόμενα, θα δώσει ώθηση στην αγροτική οικονομία και γενικά την οικονομία των Τουρκοκυπρίων ή θα έχει επιπτώσεις και το κόστος για όλους θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος; Έχει χαρακτηρισθεί “το έργο του αιώνα”. Πόσο όμως αυτό αληθεύει;
Από τις 26 Ιανουαρίου στο φράγμα Αλάκιοπρου στην Τουρκία συγκεντρώνεται το νερό που, σύμφωνα με την τελευταία δήλωση του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υδάτινων Πόρων, Βεϊσέλ Έρογλου, θα φτάσει στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Επί τουρκικού εδάφους έχει κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς νερού μήκους 23 χλμ και η εξισωτική δεξαμενή στο Αναμούριο, μεγέθους 10.000 κυβικών μέτρων.
Ο σταθμός προώθησης στην περιοχή του Βαβυλά όπου θα φτάνει το νερό από την Τουρκία, είναι έτοιμος, όπως και ο αγωγός μεταφοράς 3,5 χλμ προς το φράγμα στα Πάναγρα. Στο πλαίσιο του έργου, κατασκευάζεται και μια βάση διύλισης πόσιμου νερού, χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων, στην Μύρτου. Από εδώ, με μια διακλάδωση αγωγών μεταφοράς συνολικού μήκους 475 χιλιομέτρων το πόσιμο νερό θα μεταφερθεί σε όλες τις περιοχές του ψευδοκράτους. (Από τις γραμμές διανομής που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσω προσφορών σε τέσσερα στάδια, η γραμμή 67 χλμ προς την περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας και η δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 κ.μ στο νέο Δίκωμο, έχουν ολοκληρωθεί. Ολοκληρώνονται επίσης οι εργασίες για το μοντάρισμα των αγωγών μήκους 30, από τα 154 χλμ, προς την Αμμόχωστο και 35 από τα 161 χλμ, προς την Κερύνεια. Το μοντάρισμα αγωγών προς το Ριζοκάρπασο, μήκους 95 χλμ, θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες).
Συνολικά 132 αγωγοί, μήκους 80 χλμ και βάρους 220 τόνων, από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), θα αιωρούνται σε βάθος 250-280 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συνδέουν τους αγωγούς αγκιστρώνονται με συρματόσχοινα στον πυθμένα της θάλασσας και διατηρούνται στη θέση τους με τη βοήθεια πλωτήρων.

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/241257/ypo-amfisvitisi-to-ofelos-tis-metaforas-nerou-apo-tin-tourkia-sta-katechomena#sthash.j1hEZuR5.dpuf

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/08/%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%ba-%ce%b2%ce%b9%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%cf%8c-%ce%bc%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.