Αγνούμενοι, κατεχόμενα 2015

από την Ε/κ εφημερίδα Πολίτης

Ύστερα από 4ο χρόνια μετά την εισβολή, το ζήτημα των αγνουμένων είναι ακόμα νωπό. Η Τουρκία καταγγέλθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είναι υπεύθυνη για τη μετακίνηση λειψάνων από ομαδικούς τάφους, στα κατεχόμενα, των δολοφονημένων Ε/κ. Πρόκειται για τις εξελίξεις για την τραγωδία αναζήτησης των αγνοουμένων από τους συγγενείς τους.

 

Το ΕΚ υιοθέτησε την Πέμπτη ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού όλες οι πολιτικές ομάδες σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Το κείμενο καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους, να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και να αποζημιώσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Το ΕΚ καταδικάζει τη μετατόπιση που έλαβε χώρα στο χωριό Ορνίθι όπου πραγματοποιήθηκε εκταφή σε τέσσερις χώρους ταφής, δύο εκ των οποίων ήταν πηγάδια και χώροι ομαδικής ταφής, ενώ υπάρχουν και στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι δύο ομαδικοί τάφοι είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν και ότι οι σοροί αφαιρέθηκαν σκόπιμα και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες, συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση και πλήρη εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και καλούν την Τουρκική κυβέρνηση “να σταματήσει αμέσως τη μετακίνηση των λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)” και “να τηρήσει πλήρως την υποχρέωση της, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, για αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων”.

Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο (ΔΕΑ)

Στο εγκριθέν κείμενο το ΕΚ εξαίρει το έργο της ΔΕΑ και τονίζει ότι είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητές της, δεδομένου ότι απομένει να εντοπισθούν οι μισοί από τους αγνοουμένους ενώ τα δύο τρίτα εξ αυτών δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Τονίζει επίσης ότι το έργο της ΔΕΑ εξαρτάται από την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και εκφράζει εν προκειμένω την ικανοποίησή του ΕΚ για τα κονδύλια που παρέσχε η ΕΕ, ζητώντας να συνεχισθεί η παροχή τους.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 543 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 62 αποχές.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/14/%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%87%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1-2015/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.