Η Παλαιστίνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

από το Σύλλογο Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα απαντήσει στη συνεχιζόμενη επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παραπέμποντας την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).  «Η επιθετικότητα του Ισραήλ προς τον παλαιστινιακό λαό και το παλαιστινιακό κράτος έχει παραβιάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και η κατάσταση οδηγεί σε ολοκληρωτική έκρηξη», σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου. Η απόφαση ήρθε ως απάντηση στην πρόσκληση από το Ισραήλ υποβολής προσφορών για την ανέγερση 450 νέων παράνομων εποικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Πρόκειται για κατάφωρη πρόκληση απέναντι στη διεθνή κοινότητα και περιφρόνηση της διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων της ισραηλινής κατοχής», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση. Το Υπουργείο πρόσθεσε ότι η επέκταση της εποικιστικής δραστηριότητας προέκυψε «εν μέσω των ισραηλινών εκλογών, καθώς οι Ισραηλινοί πολιτικοί της Δεξιάς επιδιώκουν να επωφεληθούν της κατάστασης για να κατάσχουν περισσότερη γη μέσω της επέκτασης των παράνομων εποικισμών».

«Έρχεται επίσης μετά την υπογραφή από την Παλαιστίνη του Καταστατικού της Ρώμης, που επιβεβαιώνει την αλαζονεία του Ισραήλ και την αδιαφορία του για τους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου», συμπληρώνει το Υπουργείο.

«Αυτό μας υποχρεώνει να ζητήσουμε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει το ζήτημα της επέκτασης των εποικισμών συνολικά αμέσως μόλις η ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο».

Την Παρασκευή η ισραηλινή κυβέρνηση ανήγγειλε τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την κατασκευή 450 νέων εποικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση “Ειρήνη Τώρα” (Peace Now).

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης στις 2 Ιανουαρίου και το Δικαστήριο της Χάγης απέκτησε δικαιοδοσία επί των εγκλημάτων που καταγγέλλεται ότι διαπράχθηκαν στα «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από τις 13 Ιουνίου 2014».

Πηγή: MEMO

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/15/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.