άρση της πρόβας απειλής στο Αιγαίο

Δεν απέτρεψε το εργατικό κίνημα την πρόβα πολέμου της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά οι διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν μετά την έκδοση notam που δέσμευε το μισό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις. Είναι φανερό ότι από τη μια η Τουρκία δοκιμάζει όπως και στην περίπτωση Σημίτη, το 1996 τις νέες ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και ως πάγια πολιτική επιδιώκει να δημιουργεί τετελεσμένα αποφεύγοντας τη διπλωματία. Από την άλλη ήταν μια (όχι για πάντα) χαμένη ευκαιρία σε μια εποχή μετά την επαναδρομολόγηση του διαλόγου με το ΡΚΚ για το Κουρδικό ζήτημα, τη σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση ένοπλων Σύρων αντικαθεστωτικών από Αμερικανούς στρατιωτικούς επί τουρκικού εδάφους, αλλά και την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία, μετά την διατύπωση της πρότασης κατασκευής του αγωγού South Stream.

Είναι μακρινό ακόμα το να οργανώνουμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας αλλά το ονειρευόμαστε. Δεν θα είναι για πάντα πρωταγωνιστής της ζωής μας ο επεκτατισμός.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/03/%ce%ac%cf%81%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%af%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.