μουσικό διάλειμμα

από την εξαιρετική παρουσίαση του Καπυμπάρα

Η μουσική παράδοση της Αλγερίας είναι πολύ πλούσια εξαιτίας των πολλών πολιτιστικών επιρροών που δέχτηκε η χώρα αυτή της Μεσογείου. Η αραβο-ανδαλουσιανή παράδοση συναντά αυτήν των Βερβέρων της Καβυλίας, ενώ αυτή των ντόπιων Εβραίων τις επιρροές που έφεραν μαζί τους οι Γάλλοι κατακτητές. Έτσι γεννήθηκαν μουσικά είδη, όπως η μουσική ελ άσρι, η σάαμπι (λαϊκή), μουσική του καφενείου και των κοινωνικών εκδηλώσεων ή η ράι (άποψη), μουσική του λιμανιού και του κοινωνικού περιθωρίου. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, αλλά κυρίως από τη δεκαετία του ’80 και μετά, η βερβέρικη μουσική απέκτησε αυτοτελή και έντεχνη έκφραση εντασσόμενη σ’ένα ευρύτερο κίνημα υπεράσπισης της ιδιαίτερης ταυτότητας του λαού αυτού, ενώ η ράι έγινε η μουσική έκφραση της ανήσυχης και συχνά παραβατικής αλγερινής νεολαίας, που αμφισβητούσε την παραδοσιακή οπτική των παλαιότερων γενεών, περισσότερο στο επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων παρά στην πολιτική (κάτι αντίστοιχο με το rock’n’roll), ενώ μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, πολλοί αστέρες του είδους εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία, όπου η ράι έγινε συνώνυμο της βορειοαφρικανικής ποπ.

O Ahmed Wahbi γεννήθηκε το 1921 στη Μασσαλία από πατέρα Αλγερινό και μητέρα Γαλλίδα ιταλικής καταγωγής. Μαζί με τον Blaoui El Houari είναι οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι του μουσικού έιδους ελ άσρι, που συνδυάζει τις επιρροές των μεγάλων μουσικών της Αιγύπτου και του Λιβάνου με τη χαρακτηριστικά ντόπια στιχουργική του λιμανιού του Οράν. Πολλά τραγούδια του έχουν γίνει γνωστά στο διεθνές κοινό μέσα από διασκευές από μουσικούς του διεθνούς σταρ σύστεμ, όπως ο Khaled.

https://www.youtube.com/watch?v=OWv_vrRo37k

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/05/17/%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%bc%ce%b1-29/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.