εθνικές διεκδικήσεις στα Βλακάνια

Η κατάσταση στη Βαλκανική όσο πάει και χειροτερεύει. Οι αλβανοί βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου ενέκριναν ψήφισμα για τη μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας (FSK) σε Ένοπλες Δυνάμεις ( FAK):

“Τα μέλη της Συνέλευσης υποστήριξαν το ψήφισμα που πρότεινε ο βουλευτής Νταούτ Χαραντινάι για τη δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, όπως δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα ‘Zeri’.

Το ψήφισμα αυτό προβλέπει την ταχεία σύσταση του Στρατού Κοσσυφοπεδίου με την μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου σε Ένοπλες Δυνάμεις Κοσσυφοπεδίου.

Αντιδράσεις στη δημιουργία αυτής της δομής υπήρξαν από τη Ρωσία και τη Σερβία, βάσει του ψηφίσματος του 1244 του ΟΗΕ που διέπει την ύπαρξη του Κοσσυφοπεδίου και απαγορεύει την ίδρυση ή δημιουργία Στρατού.

Δημοσιεύματα άφησαν να εννοηθεί, ότι η προτροπή από τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, έγινε κατόπιν υποστήριξης από τις ΗΠΑ”.

Αλλά και στη Βουλγαρία δεν πάνε πίσω. Μετά τις περιβόητες δηλώσεις του γερουσιαστή Ροχραμπάχερ για την κατανομή της ΠΓΔΜ στην Αλβανία και στη Βουλγαρία, ανακαλύφθηκε βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία. Δεν είναι καθόλου και είναι ένα βήμα μετά τις διεκδικήσεις από την ΠΓΔΜ της πατρότητας του μακεδονισμού. Το ένα βήμα μετά δεν είναι παρά η προστασία της …βουλγαρικής μειονότητας. Αντιγράφουμε:

“Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές Αλεξαντάρ Ντζαμπάζκι και Αντρέι Κοβάτσεφ, υπέβαλαν πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία πρόκειται να συζητηθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση με το αίτημα να αναγνωρισθεί ο πληθυσμός των περιοχών του Γκόλο Μπάρντο, Γκόρα και Μάλα Πρέσπα ως βουλγαρική μειονότητα.

Σχετική αναφορά κάνει τη σλαβική εφημερίδα «Nova Makedonija», η οποία σημειώνει ότι  το αλβανικό κράτος αναγνώρισε μόνο την ύπαρξη  σλαβικής μειονότητας και όχι βουλγαρικής.

Για το ίδιο θέμα η τηλεόραση των Σκοπίων, Sitel,  αναφέρει ότι εάν γίνει δεκτή η πρόταση των Βουλγάρων βουλευτών, τότε θα ληφθεί απόφαση η οποία θα προωθηθεί στην Αλβανία.

Η τηλεόραση υπενθυμίζει ότι σε προηγούμενες ομιλίες στο Κοινοβούλιο ο Αντρέι Κοβάτσεφ αναφέρθηκε για «περισσότερους από 100 χιλιάδες Βουλγάρους που ζουν στην Αλβανία και δεν έχουν το καθεστώς της αναγνωρισμένης μειονότητας», σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο Fokus”

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/02/15/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.