γερμανοσερβική φιλία-ας γελάσω

Η εκτίμηση ότι η Γερμανία ποντάρει στον σλαβικό παράγοντα προκειμένου να εξισορροπήσει τις διαφορές του με τον αλβανικό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Έτσι επιβεβαιώνεται η προσπάθειά της να αποτελέσει έναν κρίκο στο βαλκανικό ζήτημα ο οποίος να τραβάει το χαλί των ΗΠΑ κι από την άλλη να παίρνει το ρόλο της Ρωσίας. Ανάμεσα στον μίνι ψυχρό πόλεμο στα Βαλκάνια η Γερμανία μπαίνει σφήνα. Πρόκειται για τον ιστορικό της διάδρομο προς την Ανατολή και βεβαίως τη διεύρυνση της αγορά της μετά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι ειρωνία το ότι η Γερμανία, αποφασιστικός παράγοντας διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, επιδιώκει σήμερα να το παίξει προστάτης της σταθεροποίησης στα Βαλκάνια μετά την αποσταθεροποίηση που (συν)προκάλεσε. Το νέο ρόλο αυτό φαίνεται ότι υπερθεματίζει η Ρωσία. Γιατί άραγε; Γιατί άραγε; Ας μην ξεχνάμε το ουκρανικό ζήτημα και τις κυρώσεις που επέβαλε υπό την πίεση των ΗΠΑ, η ΕΕ καθώς και μια σειρά ζητημάτων στα οποία η Ρωσία αναζητάει τακτικές (τουλάχιστον) συμμαχίες.

“Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας, ο νυν πρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, γράφει το ρωσικό πρακτορείο ria.ru. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Μέρκελ και τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν για το γεγονός ότι είχαν το θάρρος να διαπραγματευθούν με τη Σερβία και με εμένα ως προέδρου της κυβέρνησης,  κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, καθώς οι συναντήσεις αυτές έγιναν δεκατρείς ημέρες και τρεις ημέρες πριν από την παύση της προεκλογικής περιόδου. Τους ευχαριστώ για αυτό», είπε ο Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είχε επισκεφθεί το Βερολίνο στις 15 Μαρτίου και τη Μόσχα στις 27 Μαρτίου. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Μόσταρ της Βοσνίας, επίσης σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο Βούτσιτς, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία περίπου 55 τοις εκατό των ψήφων. Το αποτέλεσμα δηλώνει ότι δεν θα γίνει δεύτερος γύρος, σημειώνει το δημοσίευμα“.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/04/03/%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%ac%cf%83%cf%89/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.