ενδιαφέροντα νέα από το κουρδικό Κιρκούκ στο Ιράκ

To Κιρκούκ πήρε την απόφαση για δημοψήφισμα: Στόχος η σύνδεση με την Περιφερειακή Διοίκηση Κουρδιστάν

http://tourkikanea.gr/wp-content/uploads/2017/04/kerkuk-bayrak-1.jpg

Η τοπική βουλή του Κιρκούκ, επιδιώκοντας την ενσωμάτωση στην Περιφερειακή Διοίκηση Κουρδιστάν, αποφάσισε την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Τις περασμένες εβδομάδες στα δημόσια κτίρια του Κιρκούκ αναρτήθηκε η σημαία της Περιφερειακής Διοίκησης Κουρδιστάν

Η απόφαση ήρθε μετά από τις συζητήσεις που άρχισαν όταν δίπλα στην ιρακινή σημαία που υπήρχε στα δημόσια κτίρια, αναρτήθηκε και η σημαία της Περιφερειακής Διοίκησης Κουρδιστάν. Μετά από το σήκωμα αυτής της σημαίας, η κυβέρνηση του Ιράκ είχε αποφασίσει πως πέραν της επίσημης σημαίας δεν μπορεί να αναρτηθεί άλλη σημαία.

“Ο λαός του Κιρκούκ δεν έχει δύναμη να περιμένει”.
Σε συνεδρίαση που έγινε για να συζητηθεί το θέμα και από την οποία απείχαν οι Άραβες και οι Τουρκμένοι, ο Ρεμπβάρ Ταλαμπανί-πρόεδρος της τοπικής βουλής του Κιρκούκ δήλωσε: “Αποφασίσαμε ως βουλή για δημοψήφισμα, επιδιώκοντας να πάψει το Κιρκούκ να είναι αμφισβητούμενη περιοχή και να καθοριστεί η μοίρα του. Μεταφέρουμε το αίτημα μας για δημοψήφισμα στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Πλέον ο λαός του Κιρκούκ δεν έχει την δύναμη να περιμένει”.

Επίσης δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση που λέει πως σε υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναρτάται μόνο η ιρακινή σημαία.

Στο δημοψήφισμα προς του κατοίκους του Κιρκούκ, η ερώτηση θα είναι αν θέλουν να ενταχθούν στην κυβέρνηση του Ιράκ ή στην Περιφερειακή Διοίκηση Κουρδιστάν.

Αμφισβητούμενη πόλη
Σύμφωνα με το άρθρο 140 του ιρακινού συντάγματος το Κιρκούκ είναι αμφιλεγόμενη πόλη. Προβλεπόταν μάλιστα πως θα επέστρεφαν πρώτα οι δια της βίας μεταναστεύσαντες, θα γίνει μεταγραφή και μετά θα ερωτούνταν για το αν θέλουν να ενταχθούν στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ή στην KBY.

Αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε.  Οι Τουρκμένοι κάτοικοι της πόλης ζητούν ένα αυτόνομο στάτους για την πόλη.

αναδημοσίευση της μετάφρασης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/04/04/%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%b9%cf%81%ce%ba/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.