αεροπορική εταιρία ΗΛΙΟΣ. Ποιος θυμάται;

Το 2005 είχαμε την μεγαλύτερη τραγωδία στην Κύπρο μετά το 1974, όταν 121 συνάνθρωποι μας σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα της εταιρίας ΗΛΙΟΣ.

Μετά το φιάσκο της δίκης στο κακουργιοδικείο στην Λευκωσία σε πρώτη φάση όπου απαλλάχτηκαν οι κατηγορούμενοι, η δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε στην Ελλάδα.

Στις 20 Απριλίου 2012 οι τέσσερεις κατηγορούμενοι, οι Δημήτρης Πανταζής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κικκίδης διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοΐμένοφ, αρχιπιλότος της εταιρείας κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με ενσυνείδητη αμέλεια και ο επί καθήκοντι μηχανικός της εταιρείας την ημέρα της μοιραίας πτήσης Άλαν Ίργουιν κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με ασυνείδητη αμέλεια. Η ποινή είχε ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Οι καταδικασθέντες κατέβαλαν το ποσό των 10.000 ευρώ για να αφεθούν ελεύθεροι.

Τελικά στην έφεση η ποινή τους παρόλο που αρχικά ορίστηκε στα δύο χρόνια, ως βάση συν ένα χρόνο για κάθε νεκρό, αθροίζοντας συνολικά 122 χρόνια κάθειρξη για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα δέκα χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορούμενο, δεδομένου ότι η υπόθεση στην Ελλάδα δικάστηκε σε βαθμό πλημμελήματος, μετά από αίτημα των δικηγόρων τους μετατράπηκε σε χρηματική με ποσό εξαγοράς 10 ευρώ τη μέρα!

Το 2013 στο κακουργιοδικείο Λευκωσίας, έκλεισε οριστικά η υπόθεση αφού το κακουργιοδικείο αποδέχθηκε την αναστολή ποινικής δίωξης που καταχώρησε η νομική υπηρεσία και απάλλαξε τους τέσσερις κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες. Αυτό έγινε λόγω της καταδίκης των κατηγορουμένων στη δίκη στην Ελλάδα, γιατί βάση ευρωπαϊκών συμβάσεων και αποφάσεων, κανείς δεν μπορεί να δικάζεται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.

Έτσι για ακόμα μια τραγωδία και έγκλημα ως συνήθως, κανείς από τους υπαίτιους δεν είχε την παραμικρή τιμωρία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/08/14/%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%83-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%ac%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.