ένταση Σερβίας-πΓΔΜ;

Μετά από επεξεργασία της μετάφρασης google, αναδημοσίευση από τη φιλο-ΕΕ ενημερωτική ιστοσελίδα για τα Βαλκάνια

Η Σερβία την Κυριακή ανακάλεσε ξαφνικά όλο το προσωπικό της από την πρεσβεία της στην πΓΔΜ, για επείγουσες διαβουλεύσεις στο Βελιγράδι.

Μάγια Ζιβάνοβιτς, Σίνισα Γιάκοφ Μαρούσιτς
BIRN/Σκόπια/Βελιγράδι
Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας. Φωτογραφία: Wikipedia / Dungodung

Η Σερβία απέσυρε απροσδόκητα όλο το διπλωματικό της προσωπικό από τα Σκόπια της πΓΔΜ την Κυριακή.

Ο Πρέσβης της ΠΓΔΜ, Ντουζάνκα Ντιβιάκ Τόμιτς, δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο ειδήσεων Beta ότι δεν μπόρεσε να σχολιάσει τους λόγους, αναφέροντας ερωτήματα στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι για απαντήσεις.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δεν ήταν στη διάθεση της BIRN τη Δευτέρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ δήλωσε στη Δευτέρα ο BIRN ότι δεν ενημερώθηκε για τους λόγους της απόσυρσης του προσωπικού και ότι “καθιερώνει επικοινωνία με το Σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών”. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ δήλωσε ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, κατόπιν αιτήματος της Σερβίας, έχει ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από την πρεσβεία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, η οποία καθορίζει ένα πλαίσιο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, το έθνος υποδοχής πρέπει να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές από τη διείσδυση ή τη ζημία.

Οι δύο πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας έχουν γενικά καλές σχέσεις.
Ωστόσο, οι σχέσεις εντάθηκαν μετά τα γεγονότα της 27ης Απριλίου, όταν μια ομάδα από τη σερβική πρεσβεία παρενέβη στο μακεδονικό κοινοβούλιο (Σ ελ_Γυρ: πΓΔΜ),… τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες που έδειξαν ότι ένας Σέρβος αξιωματικός, ο Γκόραν Ζιλιβέεβιτς, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος στη Σερβική πρεσβεία παρίστατο στο βίαιο επεισόδιο.

Αυτό δημιούργησε υποψίες εμπλοκής της Σερβίας στα βίαια γεγονότα, την οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά το Βελιγράδι.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, οι Σέρβοι υπουργοί αντέδρασαν  μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζαγιέφ, που κατά τη διάρκεια της προετοιμάσιας του στο να αναλάβει καθήκοντα, κατηγόρησε τη σερβική ηγεσία για την προώθηση του εθνικισμού.

Ωστόσο, η Σερβία και η πΓΔΜ φαινόταν να εξαλείφουν τις διαφορές τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη στα μέσα Ιουλίου .

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/08/21/%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b3%ce%b4%ce%bc/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.