Οι κουρδικές αρχές στη Συρία «αφιερωμένες στην ενότητα» ενώ στο γειτονικό ιρακινό Κουρδιστάν επιδιώκουν την ανεξαρτησία


Σε ό, τι χαιρετίστηκε ως ορόσημο στην δεκαετή προσπάθεια για μια κουρδική πατρίδα, οι κάτοικοι της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ πήγαν στις κάλπες τον περασμένο μήνα και ψήφισαν συντριπτικά για ένα ανεξάρτητο κράτος.Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), με επικεφαλής το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) του Masoud Barzani, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξαντλητική διαδικασία διαπραγμάτευσης όρων με μια κυβέρνηση του Ιράκ που απορρίπτει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος και αντέδρασε με το κλείσιμο των συνόρων και με στρατιωτικές απειλές.

Αλλά στις de facto αυτόνομες κουρδικές περιφέρειες που διασχίζουν τα σύνορα της βόρειας Συρίας, που επίσης αναφέρεται ως Rojava, οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέδια να αναζητήσουν ένα δικό τους κράτος.

“Είμαστε αφιερωμένοι στην ενότητα της Συρίας”, λέει ηFouzah Youssef, μία από τους κορυφαίους αξιωματούχους της αυτοδιαχείρισης που κυβερνά τα κουρδικά εδάφη στη Συρία.

Η αυτοδιοίκηση κυριαρχείται από το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (PYD), το οποίο έχει στενούς δεσμούς και ιδεολογία με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στην Τουρκία.Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, απορρίπτει την παραδοσιακή έννοια ενός έθνους-κράτους, όπως ακριβώς ψήφισαν οι Κούρδοι στο Ιράκ – και προτείνει αντίθετα ένα ομοσπονδιακό σύστημα στο οποίο η εξουσία λήψης αποφάσεων αφέθηκε στις τοπικές κοινότητες.

ΗFouzah Youssef μιλάει σε συνέντευξη τύπου στην επαρχία Al-Hasakah τον Αύγουστο..

“Το ομοσπονδιακό σχέδιο στη Συρία δεν απαιτεί ανεξαρτησία”, λέει η Youssef, η οποία είναι συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της αυτοδιοίκησης, στονMohammad Abdulssattar Ibrahim τουSyria Direct.

Αυτό όμως που απαιτεί αναπόφευκτα οποιοδήποτε ομοσπονδιακό σχέδιο είναι η διαπραγμάτευση με τη συριακή κυβέρνηση που διατηρεί τον έλεγχο της πλειοψηφίας της χώρας και εξακολουθεί να λειτουργεί κρατικάθεσμικά όργαναεντός της κουρδικής επικράτειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίν Μουάλλεμδήλωσεσε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο ότι “κάποια αυτονομία” για τις κουρδικές περιοχές “είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις”.

ΗΓιούσεφ λέει ότι η Αυτοδιαχείριση είναι έτοιμη να μιλήσει επίσης.

“Αν οι διαπραγματεύσεις ήταν προς όφελος του λαού μας, τότε γιατί όχι;” λέει.

Ε: Πώς διαφέρει η στρατηγική της Αυτοδιοίκησης για τη Rojava από αυτή που ακολουθούν οι ηγέτες στο ιρακινό Κουρδιστάν;

Εμείς [στη Ροζάβα] πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να εξαρτάται από τις έννοιες της εθνικότητας και ότι ένα έθνος-κράτος δεν θα επιτύχει την ελευθερία και τη δημοκρατία για τον λαό μας.[Ιρακινοί ηγέτες του Κουρδιστάν] επιμένουν στις εθνικιστικές τους τάσεις.

Στο πολιτικό μέτωπο, [στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν] βασίζονται σε συνδέσεις που βλάπτουν τις σχέσεις τους με τους Κούρδους σε άλλες περιοχές του [ευρύτερου Κουρδιστάν] – αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη σχέση τους με την Τουρκία.Έβαλαν τα συμφέροντα του κόμματος πανω απο τα εθνικά συμφέροντα.

[Ed.: Η Τουρκία και το KRG στο Ιράκ Κουρδιστάν έχουν διατηρήσει ισχυρούς διπλωματικούς και οικονομικούςδεσμούςεδώ και χρόνια.Ωστόσο, το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του Σεπτεμβρίου – τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκαταδίκασεως «προδοσία» – επιδίνωσε τη σχέση.]

Ε: Μπορεί το όραμα που περιγράψατε να επιτευχθεί μέσα στο υφιστάμενο καθεστώς της Συρίας ή απαιτεί πλήρη αυτονομία για την Rojava;

Η ανεξαρτησία είναι ένα πράγμα και η απόσχιση είναι άλλη.Η απόσχιση δεν σημαίνει ανεξαρτησία εάν δεν έχετε την απαραίτητη οικονομική, πολιτιστική και πολιτική αυτάρκεια.

Η εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού δημοκρατικού συστήματος στη Συρία στο σύνολό του θα επιτύχει, για όλες τις εκλογικές περιφέρειες [στη χώρα], την ανεξαρτησία να λαμβάνουν αποφάσεις για τις ομοσπονδιακές περιφέρειές τους μέσα σε μια εθελοντική μονάδα που θα παρέχει δύναμη και προστασία έναντι εξωτερικών επιθέσεων.

Δεν βλέπω την απόσχιση ως λύση που θα εξυπηρετεί τους Κούρδους που έχουν δοθεί στις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες της Συρίας.Η καλύτερη λύση, κατά την άποψή μου, έγκειται στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός ομοσπονδιακού δημοκρατικού συστήματος σε όλη τη Συρία, το οποίο να εγγυάται επίσης τα δικαιώματά μας.

Είμαστε αφοσιωμένοι στην ενότητα της Συρίας.Το ομοσπονδιακό σχέδιο [που οραμαζόμαστε] στη Συρία δεν απαιτεί ανεξαρτησία.

Ερ .: Πώς σκοπεύετε να εφαρμόσετε το ομοσπονδιακό σύστημα στη Συρία ενώ η κυβέρνηση Assad παραμένει στην εξουσία;

Η σχέση μας [με το καθεστώς της Συρίας] είναι αμοιβαία.Η αυτοδιοίκηση έχει πολιτική και στρατιωτική εξουσία στην περιοχή, ενώ μοιραζόμαστε με το καθεστώς κάποιες πτυχές λόγω της παρουσίας συριακών κρατικών θεσμών [εντός του Κουρδικού εδάφους].

Δεν εξαλείψαμε τα θεσμικά όργανα του κράτους, διότι βλέπουμε την αναγκαιότητά τους, ιδιαίτερα όταν οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν το [συριακό] κράτος και τους θεσμούς του.

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της αντιμετώπισης αυτών των θεσμών και της αντιμετώπισης του καθεστώτος.

Ερ: Η συριακή κυβέρνησηδήλωσεπρόσφαταότι είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με την Αυτοδιαχείριση σχετικά με την αυτονομία στα σύνορα της Συρίας.Πώς διαβάζετε αυτή τη δήλωση;

Μετά από αυτή τη δήλωση, η [κυβέρνηση] δεν έκανε πρακτικά βήματα προς ένα διάλογο ή μεταφράζοντας τη δήλωση στην πραγματικότητα.Έτσι, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι μια στρατηγική απόφαση της συριακής κυβέρνησης ή μια τακτική που ασκεί πιέσεις στα περιφερειακά κράτη προκειμένου να επιτύχει κάποια ενδιάμεσα κέρδη.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι εποπτεύουμε ένα δημοκρατικό έργο της Συρίας.Η πρώτη και μοναδική επιλογή για σταθερότητα και συνύπαρξη στη Συρία είναι η διαπραγμάτευση και ο διάλογος.Τα στρατιωτικά μέσα είναι μάταια.

Ε: Η αυτοδιαχείριση είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Συρίας;

Είμαστε πάντα για διάλογο και ειρηνικές διαπραγματεύσεις, ακόμη και με το καθεστώς.Εάν οι διαπραγματεύσεις ήταν προς όφελος του λαού μας, τότε γιατί;

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/10/14/%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b5%cf%81%cf%89%ce%bc/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.