η σκληρή γραμμή από την Άγκυρα

Η «θετική ατζέντα» Κοτζιά και η σκληρή γραμμή από την Άγκυρα

Του Νίκου Μελέτη 

Τα «κεφάλια επί πίνακι» των οκτώ τούρκων φυγάδων αξιωματικών ζητά ο Tayyip Erdogan, ενώ συγχρόνως η Τουρκία επιμένει στη «σκληρή ατζέντα» παρά τις προσπάθειες του Νίκου Κοτζιά να προβάλει τη «θετική ατζέντα» με τα σχέδια συνεργασίας σε σειρά από τομείς από τον τουρισμό και το εμπόριο μέχρι την ενέργεια και τις μεταφορές.

Το θέμα των οκτώ αλλά και των εκκρεμών υποθέσεων αίτησης ασύλου από τούρκους πολίτες έχει μπει στην κορυφή της ατζέντας των διμερών σχέσεων από την τουρκική πλευρά, που μέσω και του υπουργού Εξωτερικών Μ. Cavusoglu διεμήνυσε σε απειλητικούς τόνους ότι η «Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO».

Ο ίδιος ο Erdogan στη σαραντάλεπτη συνάντηση που είχε με το Νικο Κοτζιά στο Προεδρικό Μέγαρο έθεσε με ιδιαίτερη επιμονή το θέμα αυτό, καθώς φαίνεται ότι η τουρκική ηγεσία δεν θέλει να αποδεχθεί την ελληνική θέση, ότι για τα ζητήματα αυτά αποφασίζει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Ο Ν. Κοτζιάς μάλιστα στις δημόσιες δηλώσεις, θέλοντας να δώσει έμφαση στο ότι δεν ελέγχεται η Δικαιοσύνη και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική παρέμβαση στο ζήτημα, αναφέρθηκε σε σειρά νόμων που ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως αυτός του «ελέγχου των ολιγαρχών στα ΜΜΕ, που καταργήθηκαν από την Δικαιοσύνη…». Εξήγησε ότι και η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά είναι αντίθετος σε κάθε μορφή πραξικοπήματος και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασε την προσπάθεια ανατροπής της νόμιμης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Η πίεση πάντως που ασκείται στην ελληνική πλευρά αφορά τις 995 αιτήσεις ασύλου από τούρκους που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς ως συνεργάτες του F. Gulen, ενώ δημοσίως τέθηκε από τον Μ. Cavusoglu και ζήτημα περιορισμού της δράσης του ΠΚΚ στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως εκφράσθηκε ικανοποίηση για τη συνεργασία στις περιπτώσεις μελών της ακροαριστερής και χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατικής οργάνωσής DHKP-C.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα και οι συνομιλίες του με τον Τ. Erdogan και τον Μ. Cavusoglu πρακτικά επιχειρούν να λειτουργήσουν κατευναστικά απέναντι σε μια αχαλίνωτη και νευρική Τουρκία η οποία είναι μεν στοχοπροσηλωμενη στα νοτιοανατολικά σύνορά της και στην αντιπαράθεση της με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, όμως καθόλου δεν έχει ατονήσει το ενδιαφέρον της για τη Θράκη, το Αιγαίο και φυσικά με το νέο… κορυφαίο ζήτημα των διμερών σχέσεων, την τύχη των φυγάδων τούρκων αξιωματούχων που αιτούνται άσυλο από την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά δεν περίμενε κάποια θεαματική στροφή της Τουρκίας ούτε πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια κίνηση το επόμενο διάστημα. Αλλά το γεγονός ότι οι σχέσεις ήταν σχεδόν παγωμένες, με τον κ. Cavusoglu να αναβάλει με διαφορά προσκόμματα τη συνάντηση αυτή διαρκώς από τον περασμένο Οκτώβριο, δημιουργούσε ανησυχία παγίωσης μιας τέτοιας κατάστασης «λειψής επικοινωνίας», που αφήνει ανοικτό το δρόμο για κλιμάκωση εντάσεων και μεγέθυνση των «παρεξηγήσεων». Αυτή την αποκατάσταση καναλιών επικοινωνίας επεδίωξε ο Νίκος Κοτζιάς και στο πλαίσιο αυτό  συμφωνήθηκε η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το Φεβρουάριο και συγχρόνως προσκλήθηκε επισήμως στην Ελλάδα ο Τ. Erdogan, επίσκεψη που πιθανότατα θα γίνει εντός του 2017.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως και για την πορεία κατασκευής του τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο ήδη από το 2004 έχει πάρει ως «προσωπική υπόθεση».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/10/27/%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%ae-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ac%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.