ο κουρδικός συνομοσπονδισμός

από την ελευθεριακή κοινότητα

Το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν αντηχείστους κουρδικούς κύκλουςτης βόρειας Συρίας λόγω εθνικιστικών δεσμών και κοινών συναισθημάτων.Κουρδικά κόμματα ετοιμάζονται να σχηματίσουν μια ενωμένη αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση της Δαμασκού τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους σε όλη τη Συρία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) θεωρεί τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Walid Moallem σχετικά με τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης μιας πιθανής κουρδικής αυτονομίας ως «προοδευτικό βήμα» παρά την καθυστέρηση.

Η προεδρική σύμβουλος του PYD, Σιχανούκ Dibo είπε στο Al-Monitor ότι το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν «πρέπει να αξιοποιηθεί για να αποτρέψει τους λόγους που εκτρέφονται από το να ξαναέρθει στην επιφάνεια και να θέσει τη Συρία μια παρόμοια εμπειρία.»

Οι εκκλήσεις της Περιφέρειας Κουρδιστάν για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας προέρχονται από την αδύναμη σχέση με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και από ταπροβλήματα διαίρεσηςτης εξουσίας και των εσόδων απο το πετρέλαιο της περιοχής, η οποία εξάγει στην Τουρκία ανεξάρτητα.

Η επιθυμία να υιοθετηθεί το ομοσπονδιακό σύστημα ως πρότυπο του κανόνα στη Συρία μετά το 2011 έχει αυξηθεί μεταξύ ορισμένων κουρδικών κομμάτων και συστατικών στα προπύργια τους στη βορειοανατολική Συρία.Αυτή η επιθυμία εντάθηκε όταν οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης υποχώρησαν από την περιοχή το Νοέμβριο του 2012. Μετά την υποχώρηση, οι κουρδικές δυνάμεις όπως το PYD σχημάτισαν τους Asayish, ενώ το YPG δημιούργησαν δυνάμεις αυτοάμυνας (στρατό και αστυνομία) και τοπικά συμβούλια.Στις 16-17 Μαρτίου 2016, οι Κούρδοι και το PYD ανακοίνωσαν το ομοσπονδιακό σύστημα στη βόρεια Συρία.

Ηδήλωσητου Moallemστο RT TVστις 25 Σεπτεμβρίου απομακρύνθηκε από την τυπική προσέγγιση του κόμματος Μπάαθ, που πιστεύει στην ενότητα όλων των συριακών εδαφών και μία κεντρική διοίκηση.Ωστόσο, η δήλωσή του ήταν σύμφωνη με τον σύμμαχο του Συριακού καθεστώτος, τηΡωσία, για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους της Συρίας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ενότητα της χώρας.

Ίσως η δήλωση του Moallem να είναι απλώς ένα πολιτικό παιχνίδι για να πιέσει την αντιπολιτευόμενη Τουρκία, η οποία αντιτάσσεται στα αιτήματα της αυτοδιοίκησης, να κάνει πολιτικές παραχωρήσεις υπέρ της Δαμασκού και εις βάρος της πολιτικής και στρατιωτικής αντιπολίτευσης.Η δήλωση μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η Δαμασκός δοκιμάζει τα ύδατα με τη Ρωσία και το Ιράν, τους στενότερους συμμάχους της Συρίας, σχετικά με ένα ομοσπονδιακό κράτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ράιαμκοφ, υποστήριξε την ομοσπονδιακή πρόταση στη Συρία και δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τα αποτελέσματα των Συριακών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης ενός ομοσπονδιακού κράτους.

Με την απελευθέρωση του Raqqa στις 20 Οκτωβρίου και με τις Συριακές Δημοκρατικές Δύναμεις να ανακοινώνουν ότι η πόλη θα γίνει μέρος μιας «αποκεντρωμένης ομοσπονδιακής Συρίας», το PYD και οι σύμμαχοί του φαίνεται να έχουν προσαρτήσει αποτελεσματικά την επαρχία στην ομοσπονδιακή περιοχή και επωφελήθηκε από τη θέρμανση της Ρωσίας στην ιδέα και από τη σιωπηρή αποδοχή της αποκεντρωμένης διοίκησης, του συριακού καθεστώτος – ή τουλάχιστον της προθυμίας του να διαπραγματευτεί. Το μέλος τηςαντιπολίτευσης Abdulbaset Sieda, (Σύριος Κούρδος) ακαδημαϊκός και πολιτικός και πρώην πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε στο Al-Monitor ότι «Το καθεστώς δεν θα είναι ο μονος που θα αποφασίσει για την μελλοντική κατάσταση στη Συρία, αλλά προσπαθεί να δώσει αυτήν την εντύπωση και να επισημάνει την επικράτειά του και να αποδείξει τον έλεγχό του. ”

Ο Sieda δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι τρέχουσες προτάσεις του συριακού καθεστώτος σχετικά με ένα ομοσπονδιακό κράτος βασίζονται στις “εκλίσεις της Ρωσίας και στην ευαισθητοποίηση του καθεστώτος για την επιθυμία των ΗΠΑ.Το καθεστώς προσπαθεί να βρεθεί στην ίδια σελίδα με τους συμμάχους του, αλλά ταυτόχρονα εργάζεται για την εξάλειψη του σχεδίου.Το ομοσπονδιακό σύστημα θα είναι διοικητικό, γεωγραφικό, εθνοτικό ή θρησκευτικό;Το ζήτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί μετά την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία και θα αποτελέσει ένα προοίμιο για τη συγκρότηση συνταγματικής επιτροπής σύνταξης, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στη συναίνεση όλων των συριακών συνιστωσών ».

Η στάση των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι μια απόφαση για την δημιουργία ομοσπονδιακού κράτους πρέπει να παραμείνει μόνο στους Σύριους.Ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Mark Toner, υποστήριξε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ενότητα της Συρίας και είπε: “Αν οι Σύριοι συμφωνήσουν σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, εξαρτάται από αυτούς.Αλλά οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη δημιουργία περιοχών με ημι-ανεξάρτητη διοίκηση που απειλεί τη συριακή ενότητα.Δημιουργεί απομονωμένες περιοχές ή καντόνια μέσα στη Συρία.Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν το ομοσπονδιακό σύστημα στη Συρία, εκτός αν ο συριακός λαός επιθυμεί γι ‘αυτό. ”

Η κουρδική αυτοδιοίκηση, Rojava, αποτελείται από τρία καντόνια: το καντόνι Al-Jazira που περιλαμβάνει το Qamishli και το Hasakah, το καντόνι Kobani που περιλαμβάνει το Ain al-Arab και το Tell Abyad και το καντόνι Afrin που περιλαμβάνει το Afrin και την Shahba.

Αυτά τα καντόνια αποτελούν το 37-40% της επιφάνειας της Συρίας και φιλοξενούν3-4 εκατομμύρια πολίτεςαπό τη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, των Άραβων, των Τούρκων, των Ασσυρίων, των Κυκασιανών και των Γιαζίδη, για να μην αναφέρουμε τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους.Τα καντόνια διαθέτουν επίσης βασικά υδροηλεκτρικά φράγματα, πετρελαϊκά κοιτάσματα και ευρύτατες γεωργικές εκτάσεις.

Η αυτοδιοίκηση ολοκλήρωσε τις δημοτικές εκλογές και ετοιμάζεται για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου.Ένα τοπικό συμβούλιο έχει αναλάβει να διευθύνει τις υπηρεσίες ενός χωριού ή μιας γειτονιάς εντός της επαρχίας κάτω από το μοντέλο του ομοσπονδιακού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Dibo, το PYD θέλει να εφαρμόσει “το γεωγραφικό ομοσπονδιακό μοντέλο και όχι το εθνικιστικό σε όλα τα σύνορα της Συρίας” και θέλει να σχηματίσει “τέσσερα ομοσπονδιακά κράτη με βάση τη γεωγραφία – την ομοσπονδία του βορρά, του νότου, των ακτών και της ερήμου. ”

Ο Ντίμπο δήλωσε ότι η καθυστερημένη δήλωση μιας ομοσπονδίας ενέτεινε τη συριακή κρίση λόγω της «έλλειψης ρεαλιστικών και εύλογων λύσεων» σε σχέση με το ομοσπονδιακό σύστημα που θα έσωζε τη Συρία από την διχαστική της πραγματικότητα.

Ο Dibo πρόσθεσε: “Υπό το πρίσμα των κερδών που υπήρξαν, το ομοσπονδιακό κράτος μεταφέρθηκε από την επαναστατική νομιμότητα στη συνταγματική νομιμότητα.Βάσει αυτής της αρχής, δεν θα δεχθούμε παραβιάσεις αυτών των κερδών.Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν επωφελούμαστε από την ομοσπονδία για βοήθεια, γιατί αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε αποδεκτό. “Αναφερόταν σε κάθε ελιγμό ή αντίρρηση από την κεντρική κυβέρνηση ή οποιοδήποτε άλλο συριακό κόμμα.Ο Ντίμπο δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να συμμετάσχουν σε νέες μάχες με οποιοδήποτε κόμμα της Συρίας.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό το συριακό καθεστώς θα μπορούσε να εγκρίνει έναν αποκεντρωμένο ομοσπονδιακό σύστημα κατά μήκος των 185.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (71.430 τετραγωνικά μίλια), που είναι η επιφάνεια της Συρίας, με το καθεστώς να ελέγχει το ήμισυ της χώρας.Ο υπουργός Εξωτερικών Ali Haidar, δήλωσε σε δήλωσή του: “Το μέλλον της Raqqa είναι αμετάβλητο, εκτός από το ότι αποτελεί μέρος ενός τελικού πολιτικού μοντέλου για το συριακό κράτος”.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού εξακολουθεί να καθυστερεί τη συζήτηση για τον ομοσπονδιακό σύστημα έως ότου επιτευχθεί τελική συμφωνία.Η στάση των ΗΠΑ είναι ασαφής διότι εστιάζει στην εξάλειψη τουΙσλαμικού Κράτουςστο Ιράκ και τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, οι βασικοί πολιτικοί ηθοποιοί στη Συρία – η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν – τραγουδούν το δικό τους στίγμα σχετικά με το ομοσπονδιακό κράτος. ΟSieda υποστήριξε: «Αν και η Ρωσία και το Ιράν στρέφονται προς το παρόν στη Συρία – κάτι που ήταν προφανές στη συμφωνία αποκλιμάκωσης – κάθε χώρα θα έχει τα δικά της συμφέροντα και κλίσεις μακροπρόθεσμα.Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη μορφή ενός ομοσπονδιακού κράτους, αλλά όσον αφορά το περιεχόμενο, θα προτιμούσε να επικεντρώνεται στο στρατιωτικό σύστημα ασφαλείας που μπορεί να εγγυηθεί τα συμφέροντά της στη Συρία και στην περιοχή τελικά.Το Ιράν δεν θέλει να ανοίξει τη συζήτηση της ομοσπονδίας για το φόβο ότι θα εμπνεύσει τον κουρδικό πληθυσμό στο σπίτι ».

Πρόσθεσε ότι “η Τουρκία πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το κουρδικό χαρτι για πιέσεις για να διαιωνίσει την πολιτική του Σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ, την οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και όταν χρειάζεται”.

Θα μπορέσει η Τουρκία να επωφεληθεί από την είσοδο του στρατού της στο Idlib για να σταματήσει το έργο της ομοσπονδίας και να πολιορκίσει το καντόνι Afrin κοντά στο Αλέππο, σε συγκεκαλυμμένο συντονισμό με τη Δαμασκό;Και πώς θα αντιδράσουν οι Κούρδοι τότε;Η Συρία βρίσκεται στο χείλος μιας νέας σύγκρουσης που μπορεί να περιλαμβάνει παράξενους ατροπούς.

https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/10/syria-federal-state-kurds-turkey-russia.html

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/10/31/%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.