η ελληνική μειονότητα ως παιχνιδάκι του πολιτικού συστήματος

Η κατάσταση στη Χειμάρα που έχει εκδιπλωθεί με το φωτογραφικό νόμο για την τουριστική της αξιοποίηση είναι πλέον παιχνιδάκι στα χέρια του πολιτικού κατεστημένου στην Αλβανία. Τόσο οι σύμμαχοι  (ελληνικό μειονοτικό κόμμα) ΚΕΑΔ-Δημοκρατικό Κόμμα όσο και το ίδιο το κράτος εκπροσωπούμενο από την κυβέρνηση Ράμα και των τοπικών συνεργατών της είναι το δίπολο που χειρίζεται το ζήτημα. Από μακριά τα κινήματα κοιτούν μια υπόθεση που δεν ενδιαφέρει κανένα. Κι αυτό είναι η καταδίκη του. Και του ζητήματος και του κινήματος. Ελ_Γυρ

———————————-

Για την κατεδάϕιση των κατοικιών στη Χειμάρρα αντίδρασε και ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.  

Ο Μπερίσα γράϕει στο Facebook ότι το νάρκο-κράτος στράϕηκε κατά των κατοίκων της Χειμάρρας, οι οποίοι υπερασπίζονται τις ιδιοκτησίες τους, ενώ ανάρτησε και ϕωτογραϕία από τις κατεδαϕίσεις, τη διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

«Το ναρκο-κράτος κατά των κατοίκων της Χειμάρρας που υπερασπίζονται τις ιδιοκτησίες τους! Αυτή η ϕωτογραϕία μιλά από μόνη της! Αστυνομική τρομοκρατίαστη Χειμάρρα, αίσχος και κρατικό έγκλημα! Sb».

Τα αλβανικά κρατικά συνεργεία αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία της κατεδάφισης ιδιωτικών κτηρίων στη Χιμάρα, κατόπιν  αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αυλώνας,  για αναστολή της ενεργειών έπειτα από την προσφυγή των κατοίκων της πόλης, σημειώνει η αλβανική ραδιοτηλεόραση.

Η επιχείρηση (της κατεδάφισης) ξεκίνησε σήμερα από την Εθνική Επιθεώρηση της Εδαφικής Άμυνας -‘IKMT’,  σε κλίμα έντασης μεταξύ των αστυνομικών και των κατοίκων που αντιτίθονταν στην κατεδάφιση  των ακινήτων που ανοίξει το δρόμο  στη Χιμάρα για την «αστική ανάπλαση».

Οι κάτοικοι  ήρθαν στην είσοδο της πόλης με ελληνικές και αμερικανικές σημαίες και χαρακτήρισαν αυτή την παρέμβαση ως εκβιασμό κατά της ακίνητης περιουσίας τους.

Τα αλβανικά κρατικά συνεργεία κατάφεραν αν γκρεμίσουν 8 από τα 23 προγραμματισμένα οικοδομήματα.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα αποσύρει το σχέδιο για την ανάπλαση της Χιμάρας.

«Θα υπάρξουν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για οποιαδήποτε οικία η οποία επηρεάζεται από την εφαρμογή αυτού του έργου. Οι κάτοικοι θα αποζημιωθούν με την αγοραία αξία τους, δήλωσε ο υπουργός Ντάμιαν Γκικνούρι, πριν από λίγες ημέρες.

Ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ (PBDNJ ), Βαγγέλης Ντούλε, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, κατηγόρησε την κυβέρνηση.

«Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού προς τη Χιμάρα και τους Χιμαριώτες μπορεί να συγκριθεί με τη συμπεριφορά ενός εισβολέα.  Ο μόνος τρόπος που απομένει είναι η εξορία και η εκτόπιση», δήλωσε ο Ντούλε.

(Στοιχεία από rtsh.al)

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/11/01/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%89%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.