Η μεταναστευτική πολιτική εκβιάζει και απειλεί τους Εζίντι;

Ανακοίνωση

Τον Αύγουστο του 2014 υπεστήκαμε την τελευταία γενοκτονία από την Ισλαμιστική τρομοκρατία του ISIS. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας σκοτώθηκαν, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα! Ήρθαμε ποτισμένοι με αίμα και μπαρούτι, δίχως ελπίδα και διέξοδο. Με ραγισμένες ελπίδες μόνοι και αβοήθητη με ατέλειωτους εφιάλτες. Ορκισμένοι στην μνήμη των θυμάτων του πολέμου, και των γυναικόπαιδων που πουλήθηκαν: πως θα ζήσουμε με την ελπίδα να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά καμία ανασφάλεια, κανέναν φόβο, καμία βία, κανέναν βιασμό και απειλή! Ήρθαμε σε μια ασφαλής χώρα που θα μας παραχωρήσει ασφάλεια και προστασία.
Έπειτα από τόσες δυσκολίες του ενός χρόνου ταξιδιού με επικίνδυνα άλματα βρεθήκαμε στην Ελλάδα με την χαρά και την ελπίδα τις επιβίωσης, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα που περιείχαν βία.
Θα θέλαμε κάποιες από αυτές τις εμπειρίες να μοιραστούμε μαζί σας. Όσο το δυνατών γίνετε, να σας περιγράψουμε τα βιώματα μας.
Στις 03/08/2016 στο καμπ τις Νέας Καβάλας, μια ομάδα μουσουλμάνων προσφύγων, οι οποίοι μας μισούνε λόγω της θρησκείας μας, μας επιτέθηκαν, απειλώντας πως θα σκότωναν τους άντρες Εζιντί, θα πουλούσαν και θα βίαζαν τις γυναίκες, και θα έκοβαν τα κεφάλια των παιδιών μας. Μετά από μια σειρά παρόμοια βίαια γεγονότα εγκαταλείψαμε το καμπ της Νέας Καβάλας και κρυφτήκαμε στο πιο κοντινό δάσος. Για τρεις μέρες μείναμε νηστικοί, άυπνοι, διψασμένοι.
Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα βρεθήκαμε στο καμπ των Σερρών. Με την στήριξη του Δήμου Σερρών και του λαού, ήμαστε ένα χρόνο τώρα ασφαλείς.
Εδώ και δυο τρεις μήνες, βλέπουμε πως μας κοροϊδεύουν και μας υποτιμούν την αξιοπρέπεια. Δεν δίνουν σημασία σε αυτά που λέμε και ζητάμε, που είναι αυτονόητα. Σε ότι κι αν αναφερόμαστε προς UNCHR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) και ΙΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ) μας απαντούν πως είναι η δουλειά του Υπουργείου και όχι δικιά τους. Τον Αύγουστο του 2017 είχαμε δεχτεί την εξής πρόταση από την UNCHR: «εάν δεχτείτε να πάτε στην Αθήνα θα σας παραχωρήσουμε σπίτια, και θα σας διευκολύνουμε στην διαδικασία της μετεγκατάστασης (Relocation)». Κάποιοι από τους κατοίκους το καμπ που δέχτηκαν την πρόταση και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, αντί για σπίτια τους μεταφέρανε σε παλιά σπίτια που βρίσκονται σε άθλιες καταστάσεις και μερικοί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία, Εδώ και ένα μήνα ζητούν να επιστρέψουν στο καμπ των Σερρών.
Από τότε λοιπόν που οι περισσότεροι κάτοικοι τις δομής αρνήθηκαν αυτή την πρόταση, η UNCHR δεν εκτελεί τα καθήκοντα της και δεν πληροφορούν τους ανθρώπους σωστά. Μόνο εικονικά έρχονται στο καμπ. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς τους κατοίκους της δομής και δεν είμαστε ευχαριστημένοι.
Από τον Αύγουστο έως σήμερα ήρθαν στο καμπ 7 οικογένειες, τις οποίες δεν τις καταγράφουν στο καμπ και δεν τις παραχωρούν νομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αρμόδιοι του ΙΟΜ και της UNCHR, «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των μεταναστών και προσφύγων» που μόνο ανθρωπιστική βοήθεια δεν προσφέρουν. Λένε και δικαιολογούν τις πράξεις τους πως λόγω της Απόφασης του Υπουργείου δεν μπορούν να προφέρουν ούτε ανθρωπιστική, αλλά ούτε και νομική προστασία, και πως πρέπει να εγκαταλείψουμε το καμπ.
Τέλος Αύγουστου του 2017, ο ΙΟΜ έδιωξε όλους τους Κουρμαντζί διερμηνείς και άφησαν μόνο δύο Αραβόφωνους στο καμπ, στην οποία κατοικούμε μόνο Εζιντί και η γλώσσα μας είναι τα Κουρμαντζί.
Αυτό δεν τιμά μια διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση μετανάστευσης, αλλά ούτε και εμάς. Η κίνηση αυτή είναι αντιεπαγγελματική, προσβλητική και παράνομη όσον αφορά το Ανθρωπιστικό Δικαίωμα στην μητρική γλώσσα.
Αρχές του Οκτώβριου του 2017, ήρθαν στο καμπ 10 οικογένειες, περίπου 60 άτομα. Με απόφαση του Υπουργείου για νόμιμη καταγραφή τους μας έδωσαν οίκους. Για αρκετές μέρες δεν μας παραχώρησαν ανθρωπιστική βοήθεια όπως τρόφιμα, κουβέρτες κτλ.
Μέρα με την μέρα μας δημιουργούν εμπόδια για αυτονόητα πράγματα, σα να μας τιμωρούν με τον τρόπο τους.
Η κάθε Οργάνωση ρίχνει την ευθύνη στην άλλη. Με αυτό τον τρόπο υποτιμούν την νοημοσύνη μας.
Στις 19 Οκτωβρίου το μεσημέρι, είδαμε κίνηση στο καμπ. Όπως να μεταφέρουν τρόφιμα και κουβέρτες σε οίκους.
Όταν ρωτήσαμε το λόγο, δεν απάντησαν με ειλικρίνεια. Στη συνέχεια και υπό την πίεση μας, μας ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι του ΙΟΜ πως έχουν ενημερωθεί από τα γραφεία τους για την μεταφορά στο καμπ των Σερρών 60 ατόμων. Και πως δεν γνωρίζουν την εθνικότητα των ανθρώπων που ήταν ήδη στα λεωφορεία προς το καμπ των Σερρών.
Αποφασίσαμε ως κοινότητα, μετά την συμπεριφορά και την κοροϊδία να τους ζητήσουμε να περάσουν έξω από το καμπ.
Στις 10:00 το βράδυ βρέθηκαν στο καμπ προϊστάμενοι του ΙΟΜ και ο Περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Νίκος Ράγκος
Μας κάλεσαν να συζητήσουμε.
Μαζευτήκαμε 7 άτομα από την κοινότητα.
Μας ζητήθηκε να εκφράσουμε τους λόγους που διαμαρτυρόμαστε και τον λόγο που δεν δεχόμαστε τα 60 άτομα στο καμπ των Σερρών.
Δώσαμε την προτεραιότητα και το λόγο στις μητέρες χωρίς άντρες.
Εκφράσαμε τους φόβους και τους λόγους μας, και εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας στο να μην μεταφερθούν οι Μουσουλμάνοι, Αφγανοί, Κογκολέζοι και Σομαλοί στο καμπ.
Η απάντηση και η χρηστικότητα του Περιφερειακού Συντονιστή Βόρειου Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Νίκος Ράγκος ήταν ξεκάθαρη: Μας είπε πως σε περίπτωση αν θα αρνηθούμε τα 60 άτομα, ο ίδιος θα μεταφέρει στα ΜΜΕ πως οι Εζιντί είναι ρατσιστές.
Η ερώτηση μας εδώ και δυο μήνες είναι η εξής:
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ποιος ο λόγος που δεν καταγράφουν όλους μας στο καμπ; Ποιος ο λόγος που μας έχουν χωρίσει σε γραμμένους και άγραφους, και έτσι δε δίνουν σε κάποιους από εμάς ανθρωπιστική βοήθεια;
Η απάντηση του Περιφερειακού Συντονιστή Βόρειου Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Νίκος Ράγκος ήταν ξεκάθαρη και χειριστική: πως σε περίπτωση αν θα δεχτούμε τα 60 άτομα στο καμπ, τότε αυτός θα καταγράψει τους μη εγγεγραμμένους από εμάς.
Εμείς προτείναμε ως λύση να μεταφερθούν όσοι Εζιντί βρίσκονται σε άλλα καμπ στην Ελλάδα στο καμπ των Σερρών, ώστε να μεταφερθούν τα 60 άτομα στις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν .
Ήταν κάθετος ο Περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Νίκος Ράγκος: «Στην χώρα αυτήν βρίσκεστε ως επισκέπτες, δεν είστε σε θέση για διαπραγμάτευση». Μας είπε επίσης πως καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως από εδώ και στο εξής θα αλλάξει η γνώμη του Υπουργού προς τους Εζιντί και πως θα πάρει ανάλογα μέτρα .
Στην συνέχεια ο Περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Νίκος Ράγκος βρέθηκε μόνος του στον οίκο ενός από τους εκπροσώπους μας. Του αναφέρθηκε πως μετά από επικοινωνία με τον Υπουργό, πως θα έχει επιπτώσεις η αρνητική μας απάντηση όχι μόνο στην καθημερινότητα μας αλλά και στην Απόφαση του Ασύλου και στην Οικογενειακή μας επανένωση .
Στη συνέχεια της απειλής του μας αναφέρθηκε πως όσοι από εμάς δεν είναι εγγεγραμμένοι δεν πρόκειται να καταγράφουν στο καμπ, αλλά ούτε και θα λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Μας είπε πως θα πρέπει να εγκαταλείψουν το καμπ άμεσα χωρίς να τον ενδιαφέρει που και πως θα πάνε τα γυναικόπαιδα.
Λυπούμαστε για αυτή την εξέλιξη.
Αναμένοντας τα λεωφορεία έξω από το καμπ που περιείχαν (Αφγανούς και Αφρικανούς) και με την παρουσία των αστυνομικών, είδαμε να βγάζουν φωτογραφίες των παιδιών και των ανθρώπων μας. Κάτι που μας αναστάτωσε και κλείσαμε την πόρτα τις πύλης .
Ευχόμαστε να κατανοείτε τους εφιάλτες και τους φόβους μας. Η μόνη θέληση και η ευχή μας είναι να ζήσουμε ειρηνικά αρμονικά και με ασφάλεια στην χώρα σας. Και τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε πως μετά από 73 Γενοκτονίες, πολέμους, και διωγμούς ο λαός των Εζιντί μόνο ρατσιστές δεν είναι.
Ζητάμε την κατανόηση και την αλληλεγγύη σας.

Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα των Εζιντί προσφύγων στο καμπ των Σερρών

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/11/20/%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%ce%b2%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%ba/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.