Το ψύχος σκοτώνει τα παιδιά της Συρίας

Τέσσερα σχεδόν χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία έχουν προκαλέσει χάος στη ζωή των παιδιών της χώρας, τα οποία τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα και με το κρύο, το δριμύτερο που έχει πλήξει τη Μέση Ανατολή εδώ και μία δεκαετία.
Οι περισσότερες προσφυγικές σκηνές έχουν θαφτεί στο χιόνι, μοναδική πηγή θερμότητας είναι μικρές σόμπες, ενώ, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που μένουν στα καταφύγια, οι κουβέρτες με τις οποίες σκεπάζοντα
Οι περισσότερες προσφυγικές σκηνές έχουν θαφτεί στο χιόνι, μοναδική πηγή θερμότητας είναι μικρές σόμπες, ενώ, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που μένουν στα καταφύγια, οι κουβέρτες με τις οποίες σκεπάζονται είναι μονίμως μουσκεμένες από την παγωνιά

Τουλάχιστον 7 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά ή βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων, σύμφωνα με τη UNICEF, κι έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια.

Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να ζουν σε ημιτελή κτίρια και ανεπαρκή καταφύγια που τους εκθέτουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, έντονες χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά όπως η θέρμανση και τα ζεστά ρούχα.

Μόνο στον Λίβανο, έχουν αναζητήσει καταφύγιο σχεδόν 190 χιλιάδες Σύροι, πολλοί όμως δεν έχουν καμία προστασία από το χιόνι και τους θυελλώδεις ανέμους, ζώντας σε σκηνές με ανεπαρκή μέσα.

Η Ουμ Χαλίλ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ζει με την οικογένειά της σε μία σκηνή στη Ζάλε του Λιβάνου. Εχει στην κατοχή της ελάχιστα μέσα και, όπως λέει σε ξένους δημοσιογράφους, δεν ξέρει πώς θα τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα. «Το καλοκαίρι κάπως τα καταφέραμε», λέει. «Τώρα όμως είναι τόσο δύσκολα που πολλές φορές σκέφτομαι ότι θα ήταν καλύτερα να είχαμε πεθάνει στη Συρία, παρά να πεθαίνουμε σιγά σιγά από το κρύο».

Απελπισία
Η Νόρα Μοχάμεντ έχει παρόμοιους φόβους με τη Χαλίλ. Οταν έφτασε με την οικογένειά της στη Ζάλε, μπόρεσαν αρχικά να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα, όταν όμως τελείωσαν οι οικονομίες τους, κι αφού είχαν πουλήσει τα υπάρχοντά τους, αναγκάστηκαν να μείνουν σε σκηνή και τώρα χωρίς θέρμανση και ζεστά ρούχα πρέπει να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες που φτάνουν και τους μείον 11 τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με τη UNICEF, από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών πέθαναν 4 πρόσφυγες, μεταξύ τους και ένα παιδί. Οι περισσότερες σκηνές έχουν θαφτεί στο χιόνι, μοναδική πηγή θερμότητας είναι μικρές σόμπες, ενώ, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που μένουν στα καταφύγια, οι κουβέρτες με τις οποίες σκεπάζονται είναι μονίμως μουσκεμένες από την παγωνιά.

Ακόμη και στα πιο οργανωμένα καταφύγια υπάρχουν προβλήματα, αφού τα λιγοστά ρούχα που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία δεν φτάνουν για να τους ζεστάνουν.

Αλλά και στη Συρία, έχουν πεθάνει 11 άνθρωποι από υποθερμία, μεταξύ αυτών και 7 παιδιά, σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Οπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι θάνατοι επήλθαν μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς η Μέση Ανατολή πλήττεται από χιονοθύελλα. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος μόλις 2 ημερών και 2 κοριτσάκια. Τα θύματα πέθαναν από υποθερμία, καθώς δε διέθεταν θέρμανση.

Η κατάσταση, στο μεταξύ, γίνεται χειρότερη με την αύξηση των τιμών των καυσίμων, τα οποία έχουν ακριβύνει κατά 350% από την έναρξη της σύγκρουσης.

Οπότε, οι περισσότεροι πρόσφυγες αναγκάζονται να καίνε ό,τι βρίσκουν -ακόμα και πλαστικό- για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα τα παιδιά κυρίως να εμφανίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Κι ενώ η UNICEF έχει αυξήσει τη χορήγηση βοήθειας, έχοντας παραδώσει ζεστά ρούχα, κουβέρτες, θερμαντικά σώματα και χρήματα σε περισσότερα από 900 χιλιάδες παιδιά σε Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία, οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες. «Ενώ είναι σημαντική αυτή η βοήθεια», λέει η Μαρία Κάλβις, διευθύντρια της UNICEF για τη Μ. Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, «είναι ελάχιστη μπροστά στον μεγάλο αριθμό των παιδιών των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από τη σύρραξη.

αναδημοσίευση από το Έθνος

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/01/18/%cf%84%ce%bf-%cf%88%cf%8d%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.