η ζωή του πρόφυγα

αναδημοσίευση από την Κόντρα
Σύγχρονοι σκλάβοι τα προσφυγόπουλα από τη Συρία
Τουλάχιστον 200.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία ζουν και δουλεύουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας στις καλλιέργειες πατάτας, φασολιών και σύκων στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου με μεροκάματο που δεν ξεπερνά το 1,5 δολάριο. Πολλές είναι οι φορές που τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα κακοποίησης από τους εργοδότες τους, ενώ φτάνουν να δουλεύουν μέχρι και 14 ώρες καθημερινά κάτω από τον ήλιο κάνοντας βαριές αγροτικές εργασίες.

Τα σύγχρονα παιδιά-σκλάβοι διαμένουν μαζί με τους γονείς στα στρατόπεδα σύριων προσφύγων του Λιβάνου πληρώνοντας στα μαφιόζικα κυκλώματα που λυμαίνονται τα στρατόπεδα 10 δολάρια το μήνα για να νοικιάσουν μια άθλια τέντα στην οποία στοιβάζονται ανά δεκάδες.

Αυτή τη στιγμή, περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στη Συρία ενώ ένας στους τρεις κατοίκους του Λιβάνου είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Από αυτούς το 30% δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ πίσω στη Συρία. Το 80% των στρατοπέδων βρίσκονται σε περιοχές όπου διαμένει το 68% των φτωχότερων Λιβανέζων. Πολλά από τα προσφυγόπουλα έχουν γεννηθεί στο Λίβανο, ενώ περίπου 30.000 από αυτά παραμένουν αδήλωτα στις Αρχές, γεγονός που ευνοεί τις συνθήκες ανείπωτης εκμετάλλευσης υπό τις οποίες διαβιούν. Στα μαρτύρια των σύριων προσφύγων έρχεται να προστεθεί και η άρνηση των τοπικών αρχών να θαφτούν οι νεκροί πρόσφυγες σε λιβανέζικα νεκροταφεία. Τελικά, η λύση βρέθηκε προσωρινά με τη δημιουργία ενός μεικτού νεκροταφείου στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, δεδομένης όμως της συνεχιζόμενης αύξησης των θανάτων προσφύγων από τις κακουχίες σύντομα το ίδιο πρόβλημα θα επανέλθει στην επιφάνεια κάνοντας τις συνθήκες διαμονής των σύριων προσφύγων στο Λίβανο ακόμα πιο τραγικές.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/12/%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.