ο Λίβανος σε απειλή από το Τζιχάντ

αναδημοσίευση
Ο Λίβανος είναι η επόμενη χώρα που θα βρεθεί υπό την επιρροή του «χαλιφάτου», ανακοίνωσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Star» της Βηρυτού, ο μοναδικός λόγος που δεν έχει επιτεθεί δυναμικά ακόμη στη χώρα είναι ότι δεν έχει αποφασίσει ποιος θα είναι ο διοικητής της επιχείρησης αυτής.
Η επιθεώρηση «World Affairs» τονίζει ότι ο Λίβανος διαθέτει έναν από τους λιγότερο αποτελεσματικούς στρατούς στη Μέση Ανατολή. Συνεπώς η κατάκτηση της χώρας από το Ισλαμικό Κράτος θα είναι πολύ ευκολότερη για τους τζιχαντιστές από την κατάκτηση τμημάτων της Συρίας και του Ιράκ που διαθέτουν πολύ πιο ισχυρούς στρατούς.

Η Γαλλία στέλνει όπλα αξίας 3 δισ. δολαρίων στους Λιβανέζους τα οποία θα πληρώσει η Σαουδική Αραβία. «Είναι σαν να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε καρκινοπαθή φορώντας του πανοπλία αλλά είναι καλύτερο από το στεκόμαστε αδρανείς και ούτε καν να προσπαθούμε», γράφει το «World Affairs».
Οι Λιβανέζοι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Αισθάνονται την ανάσα του Ισλαμικού Κράτους στον ώμο τους. Ο λιβανέζικος στρατός συγκρούεται εδώ και μήνες με το Ισλαμικό Κράτος κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.
Η πλειονότητα των Λιβανέζων είναι είτε χριστιανοί είτε σιίτες είτε δρούζοι και όλοι τους θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος ως απειλή προς την ίδια τους την ύπαρξη στην περιοχή. Ακόμη και πολλοί σουνίτες _ που στον Λίβανο είναι πολύ πιο φιλελεύθεροι από τους ομόθρησκούς τους τζιχαντιστές _ φοβούνται και απεχθάνονται το Ισλαμικό Κράτος.   
Αν το Ισλαμικό Κράτος αποφασίσει σοβαρά να εισβάλει στον Λίβανο, μπορεί να προκληθεί τέτοια αιματοχυσία που θα ξεπεράσει εκείνη του συριακού εμφυλίου. Κάθε οικογένεια στον Λίβανο είναι γερά οπλισμένη διότι το κράτος είναι υπερβολικά αδύναμο και διχασμένο για να παράσχει ένα κατώτατο επίπεδο ασφάλειας στους πολίτες του.
Το μοναδικό καλό που μπορεί να προκύψει από μια εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στον Λίβανο είναι να αναγκάσει τον μονίμως κατακερματισμένο λιβανέζικο λαό να ενωθεί συνειδητοποιώντας επιτέλους ότι είναι προς το συμφέρον του να αντιμετωπίσει ενωμένος τον κοινό εχθρό για να επιβιώσει. Ίσως τότε οι Λιβανέζοι να αποκτήσουν κάτι που να μοιάζει με εθνική ταυτότητα για πρώτη φορά στην Ιστορία τους.
Ο αρθρογράφος του «World Affairs» εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος τελικά θα χάσει αν εισβάλει στον Λίβανο _ κανένας κατακτητής, από τους Ισραηλινούς ως τους Σύρους, δεν κατάφερε να διατηρήσει υπό τον ζυγό του τη χώρα σε μακροχρόνιο επίπεδο _ αλλά το κόστος θα είναι τεράστιο. Το πιθανότερο όμως είναι ότι αν οι τζιχαντιστές εισβάλουν και στον Λίβανο, η Δύση θα εμπλακεί ακόμη πιο βαθιά στον πόλεμο στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/07/%ce%bf-%ce%bb%ce%af%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ae-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bd%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.