Λιβύη, Frontex: «500.000 έως 1.000.000 μετανάστες, έτοιμοι να φύγουν για την Ευρώπη»

Libia, Frontex: “Tra 500mila e un milione di migranti pronti a partire per l’Europa”Το άρθρο αυτό είναι μετάφραση της Κ.Χ. για το ελευθεριακό γυρολόι από το http://www.ilfattoquotidiano.it/2015/03/06/libia-frontex-500mila-milione-migranti-pronti-partire-per-leuropa/1482666/. Ενώ η Ιταλία ήταν έτοιμη για επέμβαση στη Λιβύη, εν τέλει τα “μαζεύει” αναζητώντας συμμάχους και συνεταίρους, παρόλο που ένα λόμπι, πώλησης όπλων, πιέζει σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Προς το παρόν αυτό που διαφαίνεται -ως προπέτασμα καπνού- είναι η “φιλανθρωπία” διάσωσης μεταναστών απ’ τη Λιβύη… Ε.Γ.

——————————–

Λιβύη, Frontex: «500.000 έως 1.000.000 μετανάστες, έτοιμοι να φύγουν για την Ευρώπη»
Η εκτίμηση που παρείχε το πρακτορείο της ΕΕ που συντονίζει τις περιπολίες των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης: «Το 2015 πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από τον προηγούμενο χρόνο-εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής Φαμπρίτσε Λετζέρι- τζιχαντιστές στις βάρκες; Δεν υπάρχουν αποδείξεις».
Μέχρι ένα εκατομμύριο μετανάστες έτοιμοι να φύγουν από τη Λιβύη. Η εκτίμηση που παρείχε το πρακτορείο της ΕΕ που συντονίζει τις περιπολίες των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης: «Το 2015 πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από τον προηγούμενο χρόνο-εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής Φαμπρίτσε Λετζέρι- σύμφωνα με τις πηγές αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν μεταξύ 500.000 και 1.000.000 μεταναστών έτοιμοι να φύγουν από τη Λιβύη». Συναγερμός που προκαλεί την αποφασιστική απάντηση του υπουργού εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι: «Δεν χρειάζεται να εγείρουμε συναγερμούς και κινδυνολογίες, θα πρέπει να αφοσιωθούμε περισσότερο, εμείς Ιταλοί και η Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της μετανάστευσης»
Είναι το ISIS πίσω από το λαθρεμπόριο μεταναστών στη Λιβύη; «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το ρίσκο. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για πούμε ότι έχουν το λαθρεμπόριο μεταναστών στα χέρια τους. Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Έχουμε αποδείξεις ότι, οι μετανάστες αναγκάστηκαν επιβιβαστούν στις βάρκες με όπλα. Δεν μπορώ να πούμε ότι ήταν τρομοκράτες. Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των χωρών. Γιατί αν αυτό δεν συμβαίνει τώρα θα συμβεί στο μέλλον».
Μετά από τις απειλές από οπλισμένους λαθρέμπορους στη διάρκεια μιας διάσωσης κοντά στις ακτές της Λιβύης, «οι ιταλικές αρχές έχουν κάνει βήματα για να ενδυναμώσουν την ασφάλεια και να μειώσει το ρίσκο-εξήγησε ο Λετζέρι- δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες γιατί είναι ευαίσθητες πληροφορίες. Πάνω σε αυτό είχαμε και ανταλλαγή απόψεων με ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρχουν ατυχήματα. Κοντά στις λιβυκές ακτές υπάρχει ρίσκο (κίνδυνος)».
Ενώ η κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζει να περιπλέκεται, ενώ έρχεται η θερινή περίοδος και συνεπώς αύξηση αναχωρήσεων στην Β. Αφρική, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή ήρθε η στιγμή να ενδυναμώσουμε το πρακτορείο: «Αν θέλετε η Frontex να κάνει περισσότερες επιχειρήσεις-εξηγεί ακόμη ο Λετζέρι- έχουμε ανάγκη από περισσότερους πόρους και υλικό και δεσμεύσεις από τα κράτη- μέλη ότι θα διαθέσουν τα μέσα τους». Παρόλα αυτά «η Frontex είναι ένα κομμάτι της λύσης. Από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, η συνεργασία με τις «τρίτες» χώρες είναι πολύ σημαντικό»
Στο μεταξύ, στη θάλασσα, είναι σε αποστολή η «επιχείρηση Triton» και πέφτει «κάτω από την ιταλική διεύθυνση» και ασχολείται με τον έλεγχο των συνόρων ,εξηγεί ο Λετζέρι. Αντιθέτως, η έρευνα και η διάσωση στη θάλασσα περιλαμβάνονται κάτω από την αρμοδιότητα μιας διαφορετικής διευθυντικής αλυσίδας αλλά αν υπάρξει ανάγκη θαλάσσιας διάσωσης, οι δύο διευθύνσεις επικοινωνούν και «η Triton διακόπτει τις επιχειρήσεις ελέγχου των συνόρων και διαθέτει τα μέσα στη Frontex για την έρευνα και τη διάσωση όσο καρό χρειάζεται. Από την πρώτη Νοεμβρίου το 1/3 των ανθρώπων , σώθηκαν χάρη στη δική μας συνεισφορά».
Την Πέμπτη ο Πάολο Τζεντιλόνι, υπουργός εξωτερικών, έδωσε στοιχεία για το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Το 90% των ακανόνιστων ροών μεταναστών καταγεγραμμένων μέχρι το 2015 προέρχονται από τη Λιβύη, ανέφερε, μπροστά στην επιτροπή Schegen. Η Λιβύη, είπε ο υπουργός, προς το παρόν είναι «γεγονός ότι στερείται τη μίνιμουμ κρατικής ικανότητας». Για αυτό τώρα «είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να καθιερώσει σχέση συνεργασίας με το Λιβυκό κράτος». Ακόμη σε αναφορά με τον διάλογο που προσπαθεί να καθιερώσει μεταξύ των διάφορων μελών του αγώνα στη Λιβύη, η Ιταλία εργάζεται «προς όλες τις κατευθύνσεις».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/12/%ce%bb%ce%b9%ce%b2%cf%8d%ce%b7-frontex-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1-%cf%83%ce%b5-500-000-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-1-000-000-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.