για να μην πλησιάζουν οι πρόσφυγες την Ευρώπη…

Αντί να συζητήσουν στη βάση των προτάσεων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ζητά να ανοίξουν νόμιμα περάσματα για τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, ορισμένα κράτη-μέλη συζητούν τώρα να μετακυλήσουν την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως την Αίγυπτο και την Τυνησία. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνεται σε non paper, που διακίνησε και συζήτησε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αλφάνο στο περιθώριο του πρόσφατου συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες στις 12 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη διάθεση της οποίας βρίσκεται το εμπιστευτικό έγγραφο, οι ιταλικές προτάσεις συζητήθηκαν σε ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, στην οποία μάλιστα παρευρέθη ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το ίδιο έγγραφο συζητήθηκε και την Τρίτη 17 Μαρτίου σε συνάντηση των πρεσβευτών αυτών των χωρών που έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτό η Ε.Ε. καλείται να συνάψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Τυνησία, ώστε να τις χρηματοδοτήσει και να τις εκπαιδεύσει προκειμένου να διεξαγάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που φεύγουν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. «Στη συνέχεια θα μπορούσαν να τους οδηγούν στα δικά τους λιμάνια, σε συμφωνία με την αρχή του “χώρου ασφάλειας”».

Ολα αυτά γίνονται, υποτίθεται, για να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο ο πραγματικός σκοπός των προτάσεων φαίνεται στην τελευταία παράγραφο του non paper: «Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο νέος τρόπος πιθανής αντιμετώπισης των τεράστιων δυσκολιών που θέτουν οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στην περιοχή της Μεσογείου, θα δημιουργήσει ένα πραγματικό εμπόδιο, έτσι ώστε όλο και λιγότεροι μετανάστες να είναι σε θέση να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Αυτό θα επιφέρει τη μείωση του φαινομένου μεσομακροπρόθεσμα», καταλήγει το εμπιστευτικό έγγραφο.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/24/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.