της Λιούμπα Λιούλκα
Η είδηση για τη συνομιλία μεταξύ του Πούτιν και του Ποροσένκο έφτασε στις σελίδες του περιοδικού Forbes που παραθέτει τις δικές του πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά είναι όσα είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν: «[Ο Ποροσένκο] μου είπε ευθέως: «Πάρτε το Ντονμπάς». Εγώ του απάντησα: «Είσαι τρελός; Δε μου χρειάζεται το Ντονμπάς. Αν δεν το χρειάζεστε, κηρύξτε το ανεξάρτητο» έγραψε το Forbes.
«Ο Ποροσένκο πρότεινε στη Ρωσία να αναλάβει την οικονομική στήριξη του Ντονμπάς και ο Πούτιν δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που το Ντονμπάς θα γίνει μέρος της Ρωσίας, εν τω μεταξύ το Ντονμπάς (είναι) τμήμα της Ουκρανίας, και όλες οι πληρωμές πρέπει να γίνουν από την ουκρανική πλευρά», είπε μια ανώνυμη πηγή στο Forbes.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ποροσένκο έκανε την πρόταση στον Πούτιν σε μία από τις συναντήσεις τους στα πλαίσια των συνομιλιών του Μινσκ -2. Ο Πούτιν μίλησε γι’ αυτό σε μια κλειστή συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP). Ο επικεφαλής της ΡΕΒΕ, Αλεξάντρ Σοχίν είπε ότι τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko είχε παρερμηνευθεί και διαστρεβλωθεί. Ο Σοχίν αρνήθηκε να αποσαφηνίσει την κατάσταση.
Προφανώς, η ουκρανική πλευρά χρειάζεται μια αναφορά σε μια ρωσική πηγή για να είναι σε θέση να υποχωρήσει. Στο κάτω – κάτω, αυτή ήταν μια σοβαρή κατηγορία στο φόντο όλων των προσκλήσεων για μια ενιαία και αναπόσπαστη Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Γιεβγκένι Περεμπιούνις, έγραψε στο Twitter του ότι ο Πούτιν παρεξήγησε τον Ποροσένκο, ο οποίος του μιλούσε ουκρανικά. Σύμφωνα με τον Περεμπιούνις, ο Ποροσένκο ζήτησε από τον Πούτιν να αποχωρήσει από το Ντονμπάς. Αυτό δεν ακούγεται πειστικό, δεδομένου ότι ήταν πολύ απίθανο να μιλούσε ο Ποροσένκο ουκρανικά με τον Πούτιν. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκε η συνομιλία μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου.
Να τι είπε για το θέμα ο επίσημος εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ: «Δεν είναι πολύ ωραίο που οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της συνομιλίας με τον πρόεδρο. Ας το έχουν στη συνείδησή τους, είτε είπαν την αλήθεια είτε ψέμα. Δεν πρόκειται να το σχολιάσω αυτό».
Έτσι, είναι σαφές ότι ήταν η Ουκρανία, που ξεκίνησε το όλο θέμα. Γιατί τώρα;
Πρώτον, η Ουκρανοί ακραίοι, για παράδειγμα, το κόμμα Ελευθερίας (Svoboda), δεν ενοχλούνται αν αποσχισθεί το Ντονμπάς, έτσι ώστε να μην θέσει εμπόδια στο δρόμο της Ουκρανίας προς την Ευρώπη. Επιπλέον, η Ουκρανία σταμάτησε να πληρώνει τις κοινωνικές παροχές και τους μισθούς στο Ντονμπάς, γεγονός που μπορεί επίσης να δείχνει την ετοιμότητά του Κιέβου να δώσει τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.
Οι συμφωνίες του Μινσκ ως πανωλεθρία του Ποροσένκο
Ως επιστέγασμα όλων αυτών, οι συμφωνίες του Μινσκ θεωρούνται στην Ουκρανία ως συνθηκολόγηση του Ποροσένκο. Παρεμπιπτόντως, στη Δύση, αυτή η ιδέα έχει κι εκεί τους υποστηρικτές της. «Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία χωρίς εχθροπραξίες ή μακροπρόθεσμες οικονομικές κυρώσεις. Αυτός ο τρόπος είναι να δοθούν οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία, έτσι ώστε το Κίεβο θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρώπη με ό, τι έχει απομείνει από την Ουκρανία», έγραψε το Forbes τον Σεπτέμβριο του 2014.
«Το Ντονμπάς στην τωρινή μορφή του, είναι εντελώς απαράδεκτο για τον Ποροσένκο ως μέρος της Ουκρανίας» είπε στην Pravda.Ru ο Αλεξέι Ζουντίν, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Ινστιτούτου Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών. «Ο Ποροσένκο, όπως φαίνεται, είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα εδάφη αυτά για να διατηρηθεί η δομή της κυβέρνησης του ως έχει σήμερα. Αν ποτέ πραγματοποιήσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση, θέλει αυτή η συνταγματική μεταρρύθμιση να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες, όπου οι αποσχισθείσες περιοχές δεν θα αποτελούν πλέον τμήμα της Ουκρανίας, έτσι ώστε άλλες περιοχές της χώρας να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας στην Pravda.Ru.
Έτσι, όλη η ιστορία μοιάζει ως ένα μέρος του σχεδίου του Ποροσένκο για να αποχαιρετήσει το Ντονμπάς. Υπάρχει και μια άλλη άποψη. Μόλις άρχισε να ξεθωριάζει η σύγκρουση ανάμεσα στον Κολομόσκι και τον Ποροσένκο, όταν εμφανίστηκε μια νέα σύγκρουση – αυτή τη φορά ανάμεσα στον Ποροσένκο και τον Γιάτσενιουκ. Ο αγώνας κλιμακώνεται.
Η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Η Ρωσία θα επικροτούσε το ανεξάρτητο Ντονμπάς, αλλά η Ρωσία δεν θα συντηρήσει οικονομικά την περιοχή, διότι δεν ήταν η Ρωσία, που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Πηγή: pravda.ru
Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης
Πρόσφατα σχόλια