Τυνησία-Τείχος

αναδημοσίευση

Με την κατασκευή τείχους ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με τη Λιβύη και με την ψήφιση αντιτρομοκρατικού νόμου, η κυβέρνηση της Τυνησίας προσπαθεί να θωρακιστεί έναντι του κινδύνου νέων φονικών επιθέσεων τζιχαντιστών σε τουριστικά θέρετρα και άλλα σημεία της χώρας.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης σε τουριστικό θέρετρο της πόλης Σους, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους, ο πρωθυπουργός, Χαμπίμπ Εσίντ, δήλωσε ότι η Τυνησία αντιμετωπίζει «σχέδια τρομοκρατικών ενεργειών, με στόχο τη δημιουργία ατμόσφαιρας αστάθειας… τη δολοφονία όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων και την καταστροφή της οικονομίας». Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο Χαμπίμπ Εσίντ δικαιολόγησε την ανάγκη ψήφισης αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος θεσπίζει «έκτακτα μέτρα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι προσωπικές ελευθερίες που κατοχυρώνονται από το σύνταγμα.

Η Τυνησία ήταν η χώρα που πυροδότησε τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», τον Δεκέμβριο του 2010 και αποτελεί σήμερα τη μοναδική θετική εξαίρεση σχετικά ομαλής μετάβασης στη δημοκρατία, σε αντίθεση με το χάος, τις εμφύλιες συγκρούσεις και τα πραξικοπήματα σε άλλες αραβικές χώρες.

Εξάλλου, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα κατασκευάσει τείχος ασφαλείας, μήκους 160 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη, ώστε να εμποδίσει την «εισαγωγή» τζιχαντιστών. Ο δράστης του μακελειού στη Σους, Σεϊφεντίν Ρεζγκί, πιθανολογείται ότι εκπαιδεύτηκε στη Λιβύη από την ακραία ισλαμική οργάνωση Ανσάρ αλ Σαρία, αν και την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ISIS, επίσης ενεργό στη Λιβύη.

Το χάος και οι ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται στη Λιβύη ύστερα από την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, το 2011, αποτελούν ιδανικό «θερμοκήπιο» για την ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει και γειτονικές χώρες.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/07/09/%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%bf%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.