«Το ΔΝΤ είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας»

«Το ΔΝΤ φαίνεται ότι είναι το μόνο που φροντίζει για το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας».

Ναι, αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian και εξηγεί: «Η επιλογή του χρόνου ήταν άψογη. Μία ημέρα μετά τις επιτυχείς μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων και Αθήνας, αλλά 24 ώρες πριν από την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, το ΔΝΤ πέταξε τη βόμβα του: αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματική!»

 

Σε τέσσερις καθαρές σελίδες, αναφέρεται στο άρθρο της Guardian, η ενημερωμένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ σκίζει σε κομμάτια κάθε προσδοκία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που υποχρεώθηκε να δώσει προκειμένου να κρατήσει ανοιχτές τις τράπεζές της και να μείνει στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Τρία απλά συμπεράσματα προκύπτουν:

Πρώτον, ότι η συμφωνία είναι μια λύση-μπάλωμα από σοβά. Χωρίς γενναιόδωρη μείωση του χρέους, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σύντομα προβλήματα.

Δεύτερον, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι δύσκολα θα μπορέσει να συμμετάσχει σε μια συμφωνία δεδομένου ότι τη θεωρεί εκ των προτέρων καταδικασμένη να αποτύχει.

Τρίτον, οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και της Ευρώπης δείχνουν ότι η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει ακόμα κι εάν η Ελληνική Βουλή την υπερψηφίσει.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΔΝΤ λειτουργεί έτσι εμπρηστικά. Η προηγούμενη ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διέρρευσε λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα και βοήθησε να σκληρύνουν οι θέσεις όσων ζητούσαν λιγότερο «αυστηρά» μέτρα. Και πάλι το Ταμείο διάλεξε καλά τη χρονική συγκυρία.

«Τι συνέβη λοιπόν;», γράφει  ο Guardian. «Γιατί το ΔΝΤ συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που φέρνει σε δύσκολη θέση τα άλλα μέλη της τρόικας και απειλεί με κατάρρευση τη συμφωνία; Η πιθανή απάντηση είναι στη συγκρότηση του Ταμείου, το οποίο από την ίδρυσή του υπόκειται στο αμερικανικό βέτο. Το Ταμείο πάντα είχε Ευρωπαίο διευθυντή, αλλά η στρατηγική του στην ουσία αποφασιζόταν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Και τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έχουν κάνει σαφείς τις ανησυχίες τους για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, στην αρχή παρασκηνιακά και στη συνέχεια δημόσια. Οι Αμερικανοί δείχνουν να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να συγκρατήσουν την αγανάκτησή τους για την επιμονή της Ευρώπης να ακολουθεί αποτυχημένες πολιτικές, που η Ουάσινγκτον φοβάται ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και στην αγκαλιά του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Υπάρχει, λοιπόν, και οικονομική και γεωπολιτική διάσταση στην αμερικανική κριτική. Στην οικονομική πτυχή της κρίσης οι ΗΠΑ επέλεξαν να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη και μετά στα ελλείμματα, με το σκεπτικό ότι η οικονομία θα πρέπει να αρχίσει πάλι να κινείται πριν γίνει ξεκαθάρισμα στα δημοσιονομικά.  Η Ευρώπη, με την καθοδήγηση της Γερμανίας, έχει διαλέξει την αντίθετη κατεύθυνση και τα αποτελέσματα, σχολιάζει ο Guardian, δείχνουν ότι η αμερικανική τακτική απέδωσε καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση και με το δεδομένο ότι και αρκετά άλλες χώρες-μέλη του ΔΝΤ που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα, έχουν συμπαραταχθεί σε αυτό το θέμα με τις ΗΠΑ και είναι επόμενο να θεωρήσουν ότι άλλο ένα δάνειο στην Ελλάδα είναι πεταμένα λεφτά. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, λοιπόν, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς το ΔΝΤ μπορεί να είναι μέρος της τρόικας για ένα τρίτο πρόγραμμα, καθώς για να το κάνει, εκτός των άλλων, θα πρέπει να παραβιάσει τους δικούς του κανόνες και να πάει κόντρα στην επιθυμία πολλών εκ των μελών του.

«Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους», καταλήγει το άρθρο της Guardian, «είναι ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ η συμφωνία θα καταρρεύσει και το Grexit θα μπει πάλι στο τραπέζι. Όταν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συναντήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο (σ.σ. σήμερα, Πέμπτη), δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα του πει: ο Ομπάμα διαμηνύει “προσγειωθείτε”, δώστε μεγάλη ανάσα στους Έλληνες, κόψτε το χρέος και κρατήστε την ευρωζώνη ατόφια».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/07/16/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%bd%cf%84-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.