Γιατί τώρα;

αναδημοσίευση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρπαξε την ευκαιρία της προσέγγισης των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στα τουρκικά σύνορα,  για να θέσει, έναν άλλον πραγματικό εχθρό, υπό έλεγχο.

Ο βομβαρδισμός των Κούρδων ανταρτών έγινε γιατί αυτή είναι η μόνη απειλή για την ακεραιότητα του  τουρκικού κράτους, σημειώνει χαρακτηριστικά το τούρκικο δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιώντας την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’ ως δικαιολογία, άρχισε τις επιθέσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών που στρατοπεδεύουν  στην οροσειρά του βόρειου Ιράκ.

Στην αρχή,  προέβη σε επίθεση κατά ‘στόχων’ του ισλαμικού κράτους για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, παραχωρώντας συγχρόνως την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στους Αμερικανούς, μετά από άρνηση ετών.

Αμέσως μετά (ζήτημα ωρών)  άρχισε το προγραμματισμένο σχέδιο για εξουδετέρωση ή μείωση της απειλής  από τους Κούρδους αυτονομιστές στα όρη Καντίλ του βόρειου Ιράκ.

Έτσι, βομβάρδισε στρατόπεδα των Κούρδων του PKK στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από μια παύση τριών ετών και συγχρόνως προέβη σε επιδρομές  σε επαρχίες στο εσωτερικό της χώρας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, που είχαν καταγραφεί από την τουρκική μυστική υπηρεσία- Mit.

Γιατί τώρα;

Το κυβερνητικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ίδρυσε ο Ερντογάν,  δεν κατάφερε να λάβει αυτοδυναμία στις τελευταίες εκλογές  του Ιουνίου, ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα, για πρώτη φορά πέρασε το φράγμα του εκλογικού ορίου του 10% και εισήλθε στην τουρκική βουλή λαμβάνοντας 13,1%.

Προφανής στόχος  του Ερντογάν είναι να πλήξει  το φιλοκουρδικό  Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), εφαρμόζοντας εντυπωσιακά σκληρά μέτρα κατά του PKK, όπως τονίζει ο Erik Meyersson επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών της Στοκχόλμης σε άρθρο στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  ο Ερντογάν προσπαθεί να αναβιώσει την οργή του τουρκικού λαού,  καθώς και της δικαστικής εξουσίας,  που έχουν μια μακρά ιστορία με την απαγόρευση των κουρδικών κομμάτων και των Κούρδων πολιτικών στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Η βλάβη που ευελπιστεί να φέρει στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP, θα αναφανεί σε περίπτωση πρόωρων  εκλογών, με ενδυνάμωση του ‘φιλοπολεμικού’ Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,  που έχει ως τελικό στόχο τη φιλοδοξία του Ερντογάν να αλλάξει το Σύνταγμα στη χώρα, δίνοντας ευρείες εξουσίες στον Τούρκο πρόεδρο, δηλαδή στον Ερντογάν.

Ακόμη, και η έκρηξη του έγινε στην πόλη Σουρούτς, αμφισβητείται ότι έγινε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους, που αποτέλεσε την αφορμή για επιθέσεις κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

Σε όλα αυτά προστίθενται ότι  ο Ερντογάν όχι μόνο δεν είναι εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά κρυφά ο κρατικός μηχανισμός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τους υποστηρίζει ποικιλόμορφα για προβούν σε επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, γράφει το τούρκικο αντιπολιτευτικό δημοσίευμα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/07/29/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.