φρούτα και λαχανικά-fructe și legume

Η απόφαση προστατευτισμού της εγχώριας παραγωγής στη Ρουμανία έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Ο ελληνικός “ιμπεριαλισμός” δέχεται ακόμα ένα χτύπημα…

αναδημοσίευση

Την πόρτα της σημαντικότερης αυτή τη στιγμή αγοράς για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά που είναι αυτή τη στιγμή η Ρουμανία βλέπουν να κλείνει οι Έλληνες εξαγωγές μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να προωθήσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που υποχρεώνει τα μάρκετ να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους από την ντόπια παραγωγή.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, η Γερουσία της Ρουμανίαςυιοθέτησε με 76 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, νομοσχέδιο με το οποίο οι μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες υποχρεούνται να προμηθεύονται το 51% των φρούτων, λαχανικών και προϊόντων κρέατος που πωλούν από την εγχώρια παραγωγή.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην πώληση τροφίμων έχουν την υποχρέωση να προμηθεύονται κρέας, φρούτα και λαχανικά, σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, από την μικρή αλυσίδα εφοδιασμού (short supply chain), όπως αυτή καθορίζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κατά, δε, τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο-Φεβρουάριο), το ποσοστό των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών μπορεί να φθάνει μέχρι 70% του συνόλου για κάθε κατηγορία. Αδυναμία συμμόρφωσης με τα μέτρα αυτά, θα επισύρει πρόστιμα από 25.000 έως 50.000 Lei (RON), ήτοι από 5.600 έως 11.300 ευρώ περίπου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί συμπληρωματική διάταξη στον νόμο 321/2009 περί πωλήσεων τροφίμων, θα τεθεί προσεχώς προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της χώρας. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι σκοπός του νομοθετήματος είναι η διασφάλιση εύκολης πρόσβασης των Ρουμάνων παραγωγών στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας, το νομοσχέδιο εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις του Βουκουρεστίου, μερίδα νομικών θεωρεί ότι έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρουμανική αγορά αποτελεί για την Ελλάδα την πρώτη αγορά απορρόφησης ελληνικών φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως καθώς εξάγονται ετησίως περί τους 165.000 τόνοι.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/16/%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-fructe-si-legume/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.