πώς ερμηνεύουμε την ιστορία; (ο καλός, ο κακός κλπ, κλπ)

όταν ανακύπτουν θέματα από το παρελθόν, όπως η ευκαιριακή συνεργασία αράβων με τους ναζί στο παρελθόν και πώς αυτή θεωρείται ως κορυφαία αιτία (και αφορμή) για την σύγχρονη γενοκτονία στην Παλαιστίνη…

αναδημοσίευση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους ισχυρισμούς του ότι ο Μουφτής της Ιερουσαλήμ, Αμίν αλ Χουσέινι , είναι αυτός που ‘έβαλε στο μυαλό του Χίτλερ’  την καταστροφή των Εβραίων της Ευρώπης.

Ο Νετανιάχου, τόνισε ότι ο ηγέτης του Ναζισμού δεν είχε καμία πρόθεση να δολοφονήσει τους Εβραίους, μόνο να τους διώξει, όπως αναφέρει η ισραηλινή Haaretz.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Σιωνιστικό Συνέδριο, στην Ιερουσαλήμ, περιγράφει τη συνάντηση του Χουσέινι με τον Αδόφλο Χίτλερ,  το Νοέμβριο του 1941,  με τον ακόλουθο τρόπο:

«Ο Χίτλερ θέλησε να απομακρύνει τους Εβραίους εκείνη την περίοδο, ήθελε να τους διώξει μακριά. Συμφώνησε σε αυτό ο  μουφτής Αμίν αλ Χουσέινι της Ιερουσαλήμ, στη συνάντηση που είχε με τον Χίτλερ. Όταν ο Χίτλερ τον ρώτησε «τι να κάνω μαζί τους;» ο Μουφτής απάντησε «κάψε τους».

Τα σχόλια του Νετανιάχου πυροδότησαν μια καταιγίδα στα κοινωνικά δίκτυα με τους ισχυρισμούς του ότι ο Μουφτής της Ιερουσαλήμ «ήταν ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της ‘τελικής απόφασης’ για το Εβραϊκό ζήτημα (η σφαγή των Εβραίων).

Ο ισχυρισμός του ότι ο Χουσέινι ήταν ο εμπνευστής του εβραϊκού Ολοκαυτώματος αναφέρεται από διάφορους ερευνητές, αλλά δεν γίνεται αποδεκτός από έγκυρους και ανεγνωρισμένους ιστορικούς.

Η Γερμανία έχει τονίσει την ευθύνη που φέρει για το Ολοκαύτωμα, μετά τα σχόλια του Νετανιάχου.

Η αναφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε με αφορμή την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου των Μπάρι Ρούμπιν και Βόλφγκανγκ Σβάνιτς «Ναζί και Ισλαμιστές στη δημιουργία της σύγχρονης Μέσης Ανατολής».

Οι συγγραφείς, όπως και ο Νετανιάχου κάνουν άμεση σύνδεση μεταξύ  του Μουφτή που υποστήριζε τον Χίτλερ και την πολιτική της οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπό τον Γιασέρ Αραφάτ.

Αλλά, και δύο ερευνητές θεωρούν ότι διάλογος που περιγράφεται από τον Νετανιάχου δεν έγινε ποτέ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/21/%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bf%cf%85-%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%86%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%bc-%cf%80/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.