ο ευρω-αμερικανικός πόλεμος συνεχίζεται για τα μάτια της κωλοπετεινίτσας

αναδημοσίευση

Τρία 24ωρα μετά το τηλεφώνημα του Τζακ Λιου στον Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε χθες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά -όπως λένε ασφαλείς πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών»- και στην Ελλάδα.

Ο κ. Λιου φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μετέφερε στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης το περιεχόμενο επίσημων και ανεπίσημων συνομιλιών που έχει με τους Ευρωπαίους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει η αμερικανική πλευρά ότι απαιτείται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου μετέφερε επίσης στον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις ΔΝΤ και Ευρώπης για το ελληνικό χρέος, ενώ είναι βέβαιο ότι αναφέρθηκε και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την Κριστίν Λαγκάρντ για το ίδιο θέμα. Η Αμερική πιέζει όχι μόνο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και για να συνεχίσει το Ταμείο να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ελλάδα μέσω της παραμονής του και στο τρίτο Πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κ. Λαγκάρντ έχει διαβεβαιώσει τον κ. Λιου ότι το Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από το τραπέζι.

Είναι η πολλοστή φορά που το θέμα της Ελλάδας βρέθηκε στην ατζέντα τής -κεκλεισμένων των θυρών- ενημέρωσης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο τους τελευταίους μήνες. Μπορεί τούτη τη φορά όχι τόσο ψηλά, όπως τις προηγούμενες, η αμερικανική πλευρά όμως εξακολουθεί να ανησυχεί για την οικονομική και πολιτική σταθεροποίηση της Ελλάδας, που αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θέλουν να δουν να έρχεται σύντομα, θεωρώντας προαπαιτούμενο για να συμβεί αυτό να υπάρξει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι ΗΠΑ μπορεί να βλέπουν την απροθυμία της Ευρώπης να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς προς αυτήν την κατεύθυνση, ποντάρουν όμως στις διαβεβαιώσεις που έχουν πάρει από την Αθήνα -και από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη- ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» («it takes what it takes» είναι η φράση που χρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη στις σχετικές συνομιλίες) προκειμένου η Ελλάδα να φανεί μέχρι τέλους συνεπής, ως ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί κάθε άλλοθι από τους Ευρωπαίους να μη σταθούν συνεπείς στη δική τους δέσμευση για το χρέος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα μας έρχεται σε συνέχεια της πάγιας θέσης του Μπαράκ Ομπάμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει και η ίδια τον εαυτό της», φράση που αποδίδεται στον Αμερικανό πρόεδρο με σημείο αναφοράς την υλοποίηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Εντούτοις «αυτά που πρέπει να γίνουν» υπό το πρίσμα του ΔΝΤ δεν είναι λίγα αλλά πολλά ακόμα, με την εκπρόσωπο του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου να φτάνει στην Αθήνα έχοντας λάβει από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον υποδείξεις ώστε να θέσει ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, με τα ερωτήματα που δημιουργούνται να είναι εύλογα για το «μέχρι πού είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/21/%ce%bf-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.