Έρευνα: Υπέρ της ειρήνης η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών!

από την αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία

Η πολιτικο-οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του 2015

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) δημοσίευσε στις 5 Οκτωβρίου μία έρευνα σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τοKIIS διεξάγει τέτοιου είδους έρευνες, οι οποίες όμως αγνοούνται συστηματικά από τη Δύση. Το κυρίαρχο διήγημα της οικονομικής και στρατιωτικής “επίθεσης” από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς και της συγκατάβασης του ουκρανικού λαού στον πόλεμο που διεξάγει η κυβέρνηση του Κιέβου, φαίνεται να μην επαληθεύεται από τα δεδομένα των ερευνών αυτών.

Από την άλλη, δεν φτάνει στα αυτιά των δυτικών μέσων ενημέρωσης και το επιχείρημα της βίαιας επιβολής μέτρων λιτότητας (αντίστοιχων με αυτά της Ελλάδας) από την συντηρητική κυβέρνηση του Κιέβου και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε φυσικά οι έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στα τέλη τους 2014 και αρχές του 2015 και δείχνουν τους κατοίκους της Κριμαίας να είναι ικανοποιημένοι με την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Έτσι, στο διάστημα από τις 17 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) διεξήγαγε μία δημοσκόπηση σε πανεθνικό επίπεδο. Μέρος πήραν 2041 κάτοικοι από 110 περιοχές της Ουκρανίας (εκτός της Κριμαίας) . Στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ η έρευνα έγινε μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο.

Βασικά στοιχεία της έρευνας :

  • Αν γινόντουσαν εκλογές σε βουλευτικό και τοπικό επίπεδο το “Μπλοκ του Πετρό Ποροσένκο” και η “Πατρίδα” θα ήταν τα πρώτα κόμματα, ενώ θα ακολουθούσαν η “Αυτοπροστασία” και το “Μπλοκ της αντιπολίτευσης”. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το πρώτο κόμμα σε προτιμήσεις δεν καταφέρνει να πάρει πάνω από 11,6% του συνόλου των ερωτηθέντων που με αναγωγή για τους αναποφάσιστους φτάνει μόλις και μετά βίας το 20%. Ανησυχητικό δείγμα φαίνεται η αύξηση της επιρροής του Δεξιού Τομέα που, πάλι με αναγωγή, φαίνεται να ξεπερνάει το όριο του 5% και να μπαίνει στη Βουλή.

  • Μετά τις εκλογές του 2014 το κόμμα που έπεσε πιο πολύ είναι το “Λαϊκό Μέτωπο” του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. Το “Μπλοκ του Πετρό Ποροσένκο” και η “Αυτοστήριξη” έδειξαν αρχικά μια αύξηση σε σχέση με τα εκλογικά τους ποσοστά αλλά στη συνέχεια επανήλθαν στα αρχικά δεδομένα. Η απήχηση της “Πατρίδας” έχει μειωθεί σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, αλλά είναι αυξημένη συγκριτικά με τις εκλογές του Οκτωβρίου 2014.

  • Ο Ποροσένκο βγαίνει πρώτος για την πρωθυπουργική θέση με 25% , δεύτερη έρχεται η Γιούλια Τιμοσένκο με 20%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι λαμβάνουν λιγότερο από 9%.

  • Το 58,6% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τη δράση του Πετρό Ποροσένκο ως Πρόεδρου, ενώ στην περίπτωση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 71,3%.

0e44ac0f338b727437ff8442c051070b

Σχετικά με τις συμφωνίες του Μινσκ :

  • Στην ερώτηση “Ποιον θεωρείτε ως τον πιο κατάλληλο τρόπο για να σταματήσει η στρατιωτική διένεξη στην περιοχή του Ντονμπάς;” το 78% των ερωτηθέντων απαντάει “Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και η ειρηνική διευθέτηση”. Το ενδεχόμενο της “Αναζωπύρωσης του πολέμου για την απελευθέρωση του Ντονμπάς” υποστήριξε μόνο το 12,6% των ερωτηθέντων. Είναι σημαντικό και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμα και στη Δυτική Ουκρανία η προτίμηση για ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στο Ντονμπάς φτάνει στο 70% ενώ μόλις ένα 20% τάσσεται υπέρ μιας δυναμικής λύσης μέσω πολέμου.

  • Στη συμπληρωματική ερώτηση για αυτούς που επιθυμούν την ειρηνική διευθέτηση “Κατά τη γνώμη σας, ποια μορφή των διαπραγματεύσεων θα είναι η πιο αποτελεσματική?” το 33,6% απάντησε πως χρειάζεται να εμπλακούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ξεχωριστά κράτη της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία) και η Ρωσία. Το 20,8% θεώρησε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, χωρίς διεθνή παρέμβαση. Το 19,5% προτίμησε τη συμμετοχή Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας. Ενώ το 11,7% επέλεξε την απευθείας διαπραγμάτευση της Ουκρανίας με τις Λαϊκές Δημοκρατίες.

  • Η συντριπτική πλειοψηφία με ποσοστό 60,7% δεν πιστεύει πως η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ μπορεί να φέρει την ειρήνη στο Ντονμπάς.

  • Κατά την άποψη του 20% των ερωτηθέντων, η συμφωνία του Μινσκ έχει εφαρμοστεί σε πολύ περιορισμένο βαθμό, ενώ το 42,1% πιστεύει έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις. Το 28,8% πιστεύει πως δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου, και μόλις το 0,7% θεωρεί πως έχει εφαρμοστεί πλήρως.

  • Το 63,5% των κατοίκων της Ουκρανίας πιστεύει πως “Η Ρωσική ηγεσία δεν θα συμβάλλει στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ”.

Πηγή: http://newcoldwar.org/new-survey-of-ukrainians-shows-high-support-for-end-to-civil-war-low-support-for-political-leaders-in-kyiv/

shortlink: http://wp.me/p4I1po-w8

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/24/%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%ad%cf%81-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.