Oι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απελευθερώνουν περισσότερα εδάφη ανατολικά της Raqqa καθώς το ISIS υποχωρεί

από την ελευθεριακή κοινότητα

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) το Σάββατο εκδίωξαν τους μαχητές του  ισλαμικού κράτους (ISIS) απο την στρατηγική πόλη της Meyzla ανατολικά της Raqqa, στη βορειοανατολική Συρία.

Οι ομάδες των SDF που ειδικεύονται στην εξουδετέρωση εκρηκτικών επίσης άρχισαν  να καθαρίζουν την πόλη από τις παγίδες και νάρκες που το ΙΣΙΣ έβαλε στην πόλη.

Η πόλη της Meyzla βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Raqqa. Η στρατηγική της θέση μπορεί να βοηθήσει τις SDF να επιταχύνει τη μάχη για την Ανατολική Raqqa.

“Οι δυνάμεις μας έχουν πλέον στον έλεγχο της πόλης Meyzla, όπου το ISIS χρησιμοποιούσε αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Η πόλη είναι εντελώς απελευθερωμένη πλέον, ο  “αξιωματικός των SDF Μαχμούντ Khalaf, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ARA .

Σύμφωνα με τις SDF, σχεδόν το 70% των μαχητών που συμμετέχουν στην επιχείρηση οργή του Ευφράτη στην ανατολική Raqqa είναι Άραβες.

Μία από τις κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κουρδική ηγεσία των SDF είναι ότι το ISIS έχει χρησιμοποιήσει αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για την προστασία της de facto  πρωτεύουσας του .

Έχουμε προχωρήσει προσεκτικά προς την κατεύθυνση αυτής της πόλης για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, καθώς οι τρομοκράτες του ISIS  χρησιμοποιούσαν τους ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες », δήλωσε ο Αχμάντ Αμπντάλα, ένας μαχητής των  SDF στο ARA από την πρώτη γραμμή των μαχών στην ανατολική Raqqa.

“Χρειαζόμαστε δύο ημέρες για να καθαρίσουμε εντελώς τις νάρκες και τα εκρηκτικά εδώ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής επιστροφή των αμάχων», είπε.

Από την έναρξη της τρίτης φάσης του επιχείρησης «Οργή του Ευφράτη» για την απελευθέρωση της Raqqa στις 4 Φεβρουαρίου, οι SDF ήταν σε θέση να πάρουν τον έλεγχο  περισσότερων  από 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων,  απελευθερώνοντας  πολλούς αμάχους από την τυρρανεία του ISIS.

Ο Μουσταφά Μοχάμεντ, ένας στρατιωτικός ηγέτης των SDF, είπε στο ARA  ότι έχουν εκδιωχθεί οι άντρες του ISIS από δεκάδες χωριά στην ανατολική επαρχία της Raqqa.

“Εμείς απελευθερώσαμε τουλάχιστον 30 χωριά [σε πρόσφατες επιχειρήσεις],” είπε. “Αυτή η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως στην απομόνωση της πόλη της Raqqa.”

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με το στρατιωτικό συμβούλιο της Deir ez-Zur σε αυτή την τρίτη φάση της επιχείρησης. Η πόλη της  Deir ez- Zur, βρίσκεται 140 χιλιόμετρα νότια της Raqqa.

« Με αυτή την συνεργασία επιθυμούμε να φέρουμε τα νέα της απελευθέρωσης όχι μόνο στον λαό της   Raqqa αλλα επίσης και στον λαό της  Deir ez-Zur.”

Συνολικά από την αρχή της επιχείρησης της Raqqa έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από 4500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, εκατοντάδες χωριά και δεκάδες κωμοπόλεις, ενώ χιλιάδες  άνθρωποι έχουν ξαναβρεί την ελευθερία τους .

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/02/19/o%ce%b9-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.