ευρωαμερικανικός ανταγωνισμός με όχημα τα «καθυστερημένα» Βαλκάνια

Από την πλευρά του το ευρωπαϊκό κατεστημένο ή ένας από τους βασικούς εκφραστές του, ο Γιούγκερ, υψώνει τους τόνους προς τις ΗΠΑ για τις μεθοδεύσεις που οδηγούν προς τη διάλυσή της. Είναι χαρακτηριστική η απόφανσή του ότι μια διαλυμένη ΕΕ θα φέρει ένα πόλεμο στα Βαλκάνια. Ο ιστορικός ευρωπαϊκός ρατσισμός για τους «καθυστερημένους» βαλκάνιους αποκτά μια άνευ προηγουμένου σημασία μιας και τίθεται ως αναχαιτιστικός πόλος απέναντι στην πολιτική Τραμπ που ναρκοθετεί την ΕΕ με όχημα τους αντιευρωπαϊστές πολιτικούς. Η αποικιοκρατία και ο εσωτερικός Αμερικανοευρωπαϊκός ανταγωνισμός, όμως, έχει τοποθετήσει τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης, με τα κεφάλια μας τρόπαια. Θα τους αφήσουμε;

————————————–

Για προειδοποιήσή του προς την αμερικανική κυβέρνηση, να μην ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την Ενωση καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ένας «Βαλκανικός Πόλεμος», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Financial Times, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι έκανε αυτή τη δήλωση στον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, τον περασμένο μήνα. Στη συνάντηση αυτή εξέφρασε την κατάπληξή του για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Brexit.

«Είπα στον αντιπρόεδρο: ‘μην τα λέτε αυτά, μην προσκαλείτε τους άλλους να φύγουν, γιατί, αν καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχετε έναν νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια’» τόνισε.

Από τις επτά χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μόνο δύο έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Σλοβενία και η Κροατία. Ο Γιούνκερ θεωρεί επικίνδυνο να ματαιωθεί κάθε προοπτική ένταξης για τις άλλες χώρες της περιοχής. «Αν τις αφήσουμε μόνες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, όλες αυτές τις χώρες, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο» υποστήριξε.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/03/24/%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%87/

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

css.php