πρώτη γερμανική παρέμβαση για την πΓΔΜ

Οι δηλώσεις Γκάμπριελ, υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας, υποδηλώνουν την αναζήτηση εξεύρεσης ισορροπίας για την πΓΔΜ και εμβολή στη διάσταση ΗΠΑ-Ρωσίας. Το ερωτηματικό του γιατί ένα γερμανικό μυστικοσυμβούλιο για την πΓΔΜ φαίνεται να απαντιέται. Τα συμφέροντα της Γερμανίας ενώ συμβαδίζουν με αυτά της ΕΕ στο σύνολο της πολιτικής για τα Βαλκάνια (η οποία όμως ασκεί πιέσεις προς τον πρόεδρο Ιβάνοφ να εφαρμόσει το νόμο για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) εν τούτοις διαφοροποιούνται αισθητά όταν ο Γκάμπριελ ζητάει από τον πρόεδρο Ιβάνοφ να δώσει τη δυνατότητα στην πλειοψηφία (σε ποιον άλλο φορέα αν δεν είναι το κόμμα του Γκουέφσκι;) να σχηματίσει κυβέρνηση (δηλαδή αμφισβητεί τη συνθήκη της Οχρίδας που υποχρεώνει συνεργασία με αλβανικό κόμμα;). Το ζήτημα θα έχει συνέχεια όπως και το αν η Γερμανία θα μπει δυναμικά στο νέο παιχνίδι αστάθειας που επιδιώκει να προκαλέσει η αμερικανική κυβέρνηση κι αν θα πάρει με κάποιο τρόπο τα πρωτεία από τη Ρωσία που ως γνωστόν είναι υπερασπιστής του σλαβικού στοιχείου, σε αυτήν την αντιπαράθεση η οποία απειλεί με εθνοτικό και εμφύλιο πόλεμο της χώρα.

Δεν ξεχνάει κανείς τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Γερμανίας το 1992 για τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Για αυτό και η περίσκεψη πρέπει να περισσεύει για το τι σημαίνει σταθερός βαλκανικός χώρος για τη συμφέροντά της.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/03/29/%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b3%ce%b4/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.