οι αμερικανοί στα Βαλκάνια

Η παράσταση που έδωσε το τελευταίο χρονικό διάστημα η παράταξη του Μπερίσα έριξε την αυλαία. Το αναμενόμενο τέλος δεν θα μπορούσε παρά να έχει όχι την ευρωπαϊκή υπογραφή αλλά την αμερικανική. Απ’ ό,τι φαίνεται ο αμερικανικός παράγοντας έχοντας μια μακρά πείρα στην υπόθεση της δημιουργίας επιρροών μεγαλούργησε το τελευταίο διάστημα. Η επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης στην πΓΔΜ και στη συνέχεια η άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετά την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων περίπου 50 κομμάτων να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκλογές στην Αλβανία δείχνει ότι μάλλον ξεπερνάει τις ικανότητες του αμερικανοκινέζου εκπροσώπου του στέιτ ντιπάρτμεντ Hoyt Brian Yee. Τα Βαλκάνια είναι σταθερός προμαχώνας της Αμερικής τόσο προς την κατεύθυνση της Μέσης Ανατολής όσο και προς την κατεύθυνση της Μαύρης Θάλασσας για τον περιορισμό της Ρωσίας. Από την άλλη οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης σε σχέση με αυτές της κοντινής ΕΕ δείχνουν ότι έχουν ένα μεγαλύτερο βάθος και εγγύητητα. Όσον αφορά το εσωτερικό ζήτημα σύγκρουσης τμημάτων της άρχουσας τάξης που εκπροσωπούν τα δυο κόμματα είναι ολοφάνερο ότι η νέα κυβέρνηση δεν αλλάζει στο παραμικρό την πολιτική της απέναντι στην περιορισμένη ενίσχυση του αλβανικού παράγοντα αλλά οπωσδήποτε επιθυμεί την αποπομπή του μη φιλικού προς αυτήν, Ε. Ράμα. Οι κορώνες του για το ρωσικό κίνδυνο, η δηλωμένη προσήλωσή του για την ενσωμάτωση της χώρας του στην ΕΕ δεν αλλάζουν την πρόθεση των αμερικανών να τοποθετήσουν άλλον στη θέση του και πιθανόν πιο προσαρμοσμένο στα δεδομένα της πολιτικής για τα Βαλκάνια. Αυτό δε σημαίνει πως ο διάδοχος του Μπερίσα που πιθανόν να εκλεχθεί πρωθυπουργός της χώρας δεν θα συνεχίσει το τροπάριο της ένωσης των Αλβανιών αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Ένας πρωθυπουργός με χαμηλούς τόνους στα εθνικά ζητήματα που ταυτίζεται με την στρατηγική των ΗΠΑ είναι πιθανόν πιο χρήσιμος, έτσι ώστε να ανακινεί το ζήτημα του παναλβανισμού ως όχημα διασπάσεων και δημιουργίας προτεκτοράτων-όχι ένωσης.


DIADHLOSH KATA RAMA

• Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς ο Έντι Ράμα, υποχώρησε τελικά στις πιέσεις της Αντιπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήλθε σε συμφωνία για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πλέον μετατίθενται για ένα περίπου μήνα.
Καθοριστική για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η επίσκεψη στις αρχές της εβδομάδας του Αμερικανού βοηθού  Αναπληρωτή Υφυπουργού  Εξωτερικών Hoyt Brian Yee, ο οποίος ουσιαστικά επέβαλλε στον Αλβανό Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Λουζλίμ Μπάσα, τη λύση που είχε προτείνει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Μακ Άλιστερ που
είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου. Έτσι προχθές βράδυ έγινε συνάντηση των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών πόλων της Αλβανίας Ράμα και Μπάσα, και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσαν την επίτευξη της συμφωνίας, τα σημεία της οποίας αναμένονταν να ανακοινωθούν χθες βράδυ ή το αργότερο σήμερα. Με δεδομένο ότι η συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί στηρίζεται στην πρόταση του Γερμανού ευρωβουλευτή, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι η μετάθεση των εκλογών από τις 18 Ιουνίου για τα μέσα Ιουλίου, η συγκρότηση κυβέρνησης με υπηρεσιακούς υπουργούς στα κρίσιμα υπουργεία και ο ορισμός ενός Αντιπροέδρου κοινής αποδοχής. Πρωθυπουργός θα παραμείνει ο Έντι Ράμα, που αποτελεί «παραχώρηση» στην κυβερνητική πλευρά, καθώς η αντιπολίτευση ζητούσε επίπονα την παραίτησή του.
Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν σε ένα μεγάλο βαθμό την αντιπολίτευση, που είχε δηλώσει αποχή από τις ερχόμενες εκλογές, καταγγέλλοντας μάλιστα για διαφθορά κ.α. τον Έντι Ράμα, δεν εξασφαλίζει όμως σε καμία περίπτωση την πραγματοποίηση δημοκρατικών και ελεύθερων εκλογών, αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
«Κερδισμένο» από την εξέλιξη αυτή είναι και το ΚΕΑΔ του Βαγγέλη Ντούλε, που είχε συνταχθεί με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης,  συμμετείχε στις διεργασίες που προηγήθηκαν και είχε δηλώσει αποχή από τις προγραμματισμένες εκλογές. Άγνωστη παραμένει πλέον η στάση που θα τηρήσει το άλλο κόμμα, που κινείται στο χώρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας MEGA, το οποίο είχε ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και είχε δηλώσει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/05/19/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.