Δύο πράξεις του πολέμου στην Β. Συρία – Ροτζάβα

ο ρόλος της Τουρκίας στη συριακή κρίση και στην εξόντωση του κουρδικού στοιχείου επαν-αποκαλύπτεται…

από την ελευθεριακή κοινότητα

Η Τουρκία δημιουργεί στρατό 10.000 μισθοφόρων για την αντιμετώπιση των κουρδικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία

Πηγές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) αποκάλυψαν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να σχηματίσει ένα νέο στρατό  10.000 μαχητές του FSA για να λάβουν μέρος στις μάχες εναντίον των Κουρδικών  δυνάμεων στη Βόρεια Συρία.

Οι πηγές που μίλησαν στο  αραβικό γραφείο του Σπούτνικ (Ρωσικό Πρακτορείο ειδήσεων) ανέφεραν πως η Τουρκία έχει ένα σχέδιο για να σχηματίσει ένα νέο στρατό 10.000 μελών από τους από την Άγκυρα υποστηριζόμενους μαχητές του FSA για να τον χρησιμοποιήσουν στις μάχες εναντίον των Κουρδικών δυνάμεων σε μια μεγάλη περιοχή που βλέπει από την Jarabulus στο Βόρειο Χαλέπι έως το  Ιντλίμπ.

Οι πηγές πρόσθεσε ότι οι μαχητές του FSA πρόκειται να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 3 μηνών και ένα επιπλέον 45 ημερών κατάρτισης των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Το Sputnik ανέφερε ότι τα μέλη του FSA που είναι να μετέχουν στο πλαίσιο της κατάρτισης θα λάβουν $ 300 όπως μηνιαίο μισθό, ενώ η τουρκική πλευρά θα παρέχει επίσης στους μαχητές του  FSA με φαγητό και  στέγαση.

Οι πηγές είπαν στο Σπούτνικ ότι οι επιχειρήσεις στις πόλεις της Afrin, Manbij και Tal Abyadh είναι ο κύριος στόχος αυτού του νέου στρατού.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στην πόλη αλ-Μπαμπ στις βόρειες περιοχές του Χαλεπίου συσπειρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του τουρκικού στρατού και την ανάπτυξη των συμμάχων τους στην περιοχή.

Τοπικές πηγές στην αλ-Μπαμπ ανέφεραν τη Δευτέρα ότι οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στη συνοικία Σέιχ Aqil της αλ-Μπαμπ, που καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό και τους από την Άγκυρα-υποστηριζόμενους μισθοφόρους.

Πρόσθεσαν ότι δεκάδες άνθρωποι στην περιοχή κρατούσαν πλακάτ για να διαμαρτυρηθούν κατά της Άγκυρας και των πολιτικών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα φώναζαν επίσης συνθήματα συμπεριλαμβανομένων των «Ερντογάν άκουσε! Εμείς δεν θα  υπακούσουμε στον σκληρό στρατό σου. Αυτό το μέρος μας ανήκει».

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε μετά από όταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Veysi Καϊνάκ δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει τη θέσπιση βάσης κοντά στην συριακή πόλη αλ-Μπαμπ.

Ο Καϊνάκ δήλωσε ότι για θέση της βάσης εξετάζεται επί του παρόντος από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ο λόφος  Aqil, δυτικά της αλ-Μπαμπ.

Ο τουρκικός στρατός έχει δημιουργήσει μια προσωρινή βάση σε στρατηγικό χώρο μετά την κατάληψη της πόλης το Φεβρουάριο και εξετάζει την μετατροπή  του σε κάτι πιο μόνιμο από τότε.

………………………………………………………………………………………………………………

Rojava: Σπάζοντας το εμπάργκο από το Ιρακινό Κουρδιστάν.

QAMISHLO , Συριακό Κουρδιστάν, – Οι Κούρδοι της Συρίας αναζητούν τρόπουςνα δημιουργήσουν ένα νέο «διάδρομο» που θα εκτείνεται μεταξύ των δύο χωρών (Συρίας – Ιρακ) ώστε να ανατρέψουν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τους Ιρακινούς Κούρδους και τη σύμμαχό τους Τουρκία, ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Middle East Eye..

Οι ιρακινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των από το  Ιραν υποστηριζόμενων, σιιτών των  Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMUs) μάχονται για να καθαρίσουν την περιοχή μεταξύ  των συνόρων Ιράκ-Συρίας  και της Μοσούλης από τους τζιαντιστές του ισλαμικού κράτους, παρουσιάζοντας στους Κούρδους της Συρίας  την ευκαιρία των νέων διασυνοριακών συνδέσεων που παρακάμπτουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, ή KRG.

Τα ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Ένωσης (PYD) ανέφεραν  ότι ελπίζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα βοηθήσουν τις προσπάθειές τους για να ανοίξει ένας ξεχωριστός δεσμός με τη Βαγδάτη, ώστε «να σπάσει το εμπάργκο», και να τεθεί τέλος στην διεθνή απομόνωση τους στη βόρειας Συρίας.

Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, γνωστές στα Αραβικά ως Hashd αΙ-Shaabi, αυτό το μήνα ξεκίνησαν μια επιχείρηση εκκαθάρισης των συνόρων του Ιράκ-Συρίας νότια της πόλης της Sinjar, αντί να προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη Ταλ Αφάρ 50 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά του.

Ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον έλεγχο των μεθοριακών σταθμών μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ  από τους από το  Ιράν υποστηριζόμενους μαχητές, οι Κούρδοι της Συρίας αισθάνονται μια ευκαιρία να ανοίγει.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος από την αυτόνομη δημοκρατική ομοσπονδία της βόρειας Συρίας, , δήλωσε ότι ελπίζει πως η νέα αυτή εξέληξη θα σπάσει το εμπάργκο από το κόμμα ΚΔΠ του Μασούντ Μπαρζανί, που εφαρμόζονται κατ ‘εντολήν της Τουρκίας, και θα  τους καταστήσει λιγότερο εξαρτημένους από την Δαμασκό στο μέλλον.

«Όχι μόνο για την ανοικοδόμηση, αλλά για τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να ζουν σε ηρεμία, και να υπάρχει φαγητό, ρούχα, και να μπορούν να πουλήσουν το λάδι τους. Αλλά αν ο δρόμος είναι κλειστός, θα αντισταθούμε,» δήλωσε ο Gharib Hesso, ο εκπρόσωπος του PYD στο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Θα ήταν όχι μόνο καλό για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ. Οι άνθρωποι στη Μοσούλη έχουν, επίσης, τις οικογένειές τους στην Raqqa και Ντέιρ αλ-Ζορ. Μπορούν να πάνε στα σύνορα για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο «, είπε.

«Ίσως η Τουρκία και το KDP θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν αυτό», δήλωσε ο Hesso.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Η κίνηση των ΜΛΚ έχει θορυβήσει τη διοίκηση Trump. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Ιράν θα ενδυναμώσει  περαιτέρω την επιρροή τους μέσω του  διάδρομου  του ιρακινού εδάφους στη Συρία, καθώς και θα υπάρξει  ενίσχυση του Πρόεδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Μπορούν [στην Ουάσιγκτον πιστεύουν} ότι η ύπαρξη ενός διαδρόμου που ελέγχεται από την Hashd αλ-Shaabi, να διευκολύνει τη χερσαία μεταφορά μέσω της ερήμου της Συρίας στην Παλμύρα και στη συνέχεια στο κράτος του Άσαντ.

Πριν από την κατάληψη της Μοσούλη από το ΙΣΙΣ, τον Ιούνιο του 2014, το PYD έκανε χρήση της διέλευσης των συνόρων στην Rabia για να περάσει λαθραία προμήθειες και μαχητές αποφεύγοντας τα από την ΚΔΠ ελεγχόμενα σύνορα.

«Στέλναμε βοήθεια από τη Μοσούλη στο Shingal και Rabia, κάναμε ένα δρόμο για τους εαυτούς μας, αλλά στη συνέχεια το Ισλαμικό Χαλιφάτο κατέλαβε τη Μοσούλη, και από τότε έπρεπε να συνεχίσουμε   τη διέλευση των συνόρων στην Semalka», δήλωσε ο αξιωματούχος του PYD.

Το PYD κατηγορεί το KDP ότι κάνει χρήση της διέλευσης των συνόρων ως όπλο εναντίον του PYD. Ανώτεροι αξιωματούχοι ΚΔΠ αρνούνται βέβαια ότι  περιορίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη βόρεια Συρία.

«Έχουν περάσει τρία χρόνια έτσι. Γιατί υπάρχει ένα εμπάργκο;», είπε ο Hesso.

 «Κανένα έργο διαδρόμου»

Οι  ΜΛΚ αρνήθηκαν οποιαδήποτε δεσμούς με το ΡΚΚ ή το PYD, καθώς επίσης ότι  θέλουν να δημιουργήσουν ένα ιρανικό διάδρομο.

«ΟΙ ΜΛΚ λειτουρούνί υπό την ηγεσία των ιρακινών δυνάμεων και η επιχείρησή  μας, είναι μέρος της εκστρατείας “Ερχόμαστε, Νινευή”,» δήλωσε ο εκπρόσωπος των PMU Ahmed al-Asadi .

«Η απελευθέρωση αυτής της περιοχής δεν σημαίνει ότι πραγματοποιήτε για την Τεχεράνη – σε αυτή την έρημο υπήρχαν πολλοί μαχητές του ΙΣΙΣ και της Αλ-Κάιντα στο παρελθόν, και πρόκειται να απελευθερώσουμε αυτή την περιοχή», ανέφερε.

Κούρδοι αξιωματούχοι επίσης ανέφεραν ότι δεν έχουν δεσμούς με το Ιράν.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με το Ιράν και το Ιράν παίζει ένα κακό ρόλο, διότι φοβούνται το έργο μας, γιατί υπάρχουν  Κούρδων στο Ιράν,» είπε ο Abdulkarim Ομέρ, ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του καντόνιου της  Τζαζίρα  στο ΜΕΕ.

«Θέλουμε ένα τέλος στο εμπάργκο. Αυτό δεν έχει σχέση με το Ιράν, αυτό είναι προπαγάνδα από την Τουρκία «.

«Θέλουν να αμαυρώσουν την επανάστασή μας»

Αλλά ακόμη και αν οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν τα σύνορα και πάλι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Βαγδάτη θα ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με τους Κούρδους της Συρίας, και κατά πάσα πιθανότητα θα προτιμούσαν τη Δαμασκό.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση με τους Κούρδους της Συρίας, ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος», δήλωσε ο εκπρόσωπος τ ων ΜΛΚ,  Ahmed al-Asadi.

«Μετά από όταν η επιχείρηση  τελειώσει και η περιοχή έχει απελευθερωθεί, η ιρακινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κόμματα, οργανώσεις και πολιτικούς, μόνο με επίσημες κυβερνήσεις.»

Ωστόσο, η θέση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι από τη Βαγδάτη υποστηριζόμενες  ΜΛΚ και οι Κούρδοι της Συρίας βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο και υποστηρικτή του Ισλαμικού Χαλιφάτου..

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/05/25/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b2-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%81/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.