καταγγελία εκπροσώπου τούρκων Αλεβί-Μπεχτασί εναντίον των μεθοδεύσεων του τουρκικού κράτους στη Θράκη

Με αφορμή τις παρεμβάσεις των επίσημων τουρκικών δομών στο πανηγύρι του χωριού Χίλια, γιορτή αλεβιτών-μπεχτασήδων, εκ μέρους του Τεκκέ Seyyid Ali Sultan, ο Πρόεδρος Αχμέτ Καραχουσεΐν, εξιστορεί συνολικά απόπειρα σουνιτοποίησης άρα με τη σημερινή βαθύτερη έννοια εκτουρκισμού όλης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

μετάφραση από την εφημερίδα των αλεβιτών alevinet

Σήμερα μίλησα στο τηλέφωνο με τον Αχμέτ Καραχουσείν-πρόεδρο της Επιτροπής Διαφύλαξης του Τεκκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν που βρίσκεται στην Ελλάδα και το ανοιχτό του μήνυμα προς όλους τους φίλους  στην Τουρκία αλλά και ανά τον κόσμο είναι το εξής: ¨Υποστηρίξτε μας οπωσδήποτε. Ελάτε στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Σέτσεκ που θα κάνουμε στις 4 Αυγούστου, να σας φιλοξενήσουμε, θέλουμε να σας αισθανθούμε δίπλα μας. Ενάντια σε αυτούς που δεν υπολογίζουν την πίστη μας, να στηρίξουμε τον δρόμο μας για χάρη του Σαγίντ Αλή Σουλτάν.¨

Η Εστία (τεκκές) του Σαγίντ Αλή Σουλτάν αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πίστης σε όλα τα Βαλκάνια (Ρούμελη), θεμέλιο λίθο και σύμβολο των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων. Το όνομα και η επιρροή του Σαγίντ Αλή Σουλτάν υπάρχει εδώ και αιώνες. Ο τεκκές του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, ο οποίος δεν έφυγε ποτέ από τις καρδιές όλων των θρησκευτικών ηγετών, των ντεντέδων και των μπαμπάδων, των ποιητών και όλων των Αγίων της Ρούμελης από το 1354 μέχρι και σήμερα, ξεπέρασε κάθε είδους πρόβλημα, καταπίεση και παιχνίδι που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ιστορίας και άντεξε μέχρι τις μέρες μας, ώστε να υπάρχει ακόμη αυτή η μεγάλη πίστη και ο πολιτισμός. Σήμερα καθοδηγεί τους ηγέτες των λιγοστών τίμιων, έντιμων πιστών Αλεβιτών-Μπεκτασήδων, που υπάρχουν ακόμη σε 15-20 χωριά της Ελλάδας και κρατούν ακόμη ανοιχτές τις πόρτες αυτού του φημισμένου τεκκέ για να αποδεικνύουν την ύπαρξη της κοινότητας των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων. H σημερινή κυβέρνηση που αποτελεί συνέχεια της οπισθοδρομικής νοοτροπίας που αρνείται τις αλήθειες του τουρκικού κράτους και δυναμιτίζει τα θεμέλια της ατατουρκικής δημοκρατίας επιδιώκει βήμα-βήμα και με προγραμματισμένα τεχνάσματα να αφανίσει με αφομοίωση την ύπαρξη των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων στην Ελλάδα και  σε όλα τα Βαλκάνια. Από τον Ταα Μουαβιέ μέχρι τώρα και μέχρι τον Ταγίπ Ερντογάν, υπάρχει μια νοοτροπία που έκανε την θρησκεία ασπίδα για τους ίδιους, κατέστησε τις θρησκευτικές αξίες όργανο στην πολιτική τους, έχει επικαθήσει σαν μαύρο σύννεφο πάνω στην Τουρκική Δημοκρατία, καθορίζοντας την εσωτερική και εξωτερική της πολιτική.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και οι Χανεφί (Σουνίτες) που είναι ιεραπόστολοι της Ισλαμικής Πίστης, κάνει ότι περνά από το χέρι της για να επιβάλει την αραβική νοοτροπία και να εξαφανίσει τη νοοτροπία της Ισλαμικής ανεκτικότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολία. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων αρνείται την ύπαρξη Αλεβιτών-Μπεκτασήδων στην Τουρκία, φοβάται να συζητήσει για την ύπαρξη τους, ενώ έχουμε παρακολουθήσει αρκετά παραδείγματα κάποιων που επιμένουν να ασκούν πολιτική στο θέμα αυτό και να δίνουν οδηγίες είτε στους Υπουργούς, είτε στον Πρωθυπουργό, είτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Όταν αναφέρουν ¨Οι Τζεμεβί  είναι η κόκκινη γραμμή μας¨, αμφισβητούν την πραγματικότητα των τζεμεβί  και τοποθετώντας ¨πραγματογνώμονες¨  σχετικούς με το θέμα, υπογράφουν αποφάσεις δικαστηρίων που αρνούνται και δεν υπολογίζουν τις αξίες των Αλεβιτών, τα τζεμεβί και τους ντεντέδες και τους παρουσιάζουν σαν κινδύνο.

Ο υπαγόμενος στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ΤΙΚΑ, αν και έχει κάνει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων κάποιες όμορφες ενέργειες για τα στοιχεία του τουρκικού πολιτισμού στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες, ενίοτε σαν να την ανταγωνίζεται, προσπαθεί να καθοδηγήσει και να διαμορφώσει την πίστη και τον πολιτισμό των τουρκικών κοινοτήτων του εξωτερικού. Η ΤΙΚΑ στα Βαλκάνια ανέλαβε περισσότερες αποστολές και στα πλάισια του προγράμματος  του ΑΚΡ και της Diyanet και όχι της Τουρκικής Δημοκρατίας, έβαλε χέρι στην ύπαρξη των Αλεβιτών.  Χωρίς να υπολογίζει τις απόψεις των Συλλόγων και των φορέων των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων στην Τουρκία και στην Ευρώπη, δρώντας στον άξονα ¨Χανεφί, Σουνίτες, ΑΚΡ, Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων-Diyanet¨ παρενέβη και συνεχίζει να παρεμβαίνει στα κέντρα πίστης των Αλεβιτών.

Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε στα Βαλκάνια από τη Ρουμανία διαμέσου του Sari Saltuk, συνεχίζεται με μεγάλη ταχύτητα ώστε να δημιουργηθεί εκ νέου η βάση της ταυτότητας των Σουνιτών-Τούρκων, αντί της ταυτότητας των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων. Ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά, είναι ότι σήμερα στα Βαλκάνια, η ΤΙΚΑ και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων με τη στήριξη του ΑΚΡ, δεν υπολογίζουν την ύπαρξη των Αλεβιτών Μπεκτασήδων, αρνούνται το περίπου 700 χρόνων παρελθόν τους και συστηματικά προσπαθούν να τους αφομοιώσουν και να δημιουργήσουν μία δομή Σουνιτών-Χανεφί. Έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται τα αποτελέσματα αυτών των τεχνασμάτων, τα οποία στηρίζουν θεολόγοι, ακαδημαϊκοί και συνάδελφοι συγγραφείς από την Τουρκία. Στο βιβλίο ¨Sari Saltuk¨ που ετοιμάστηκε τελευταία και παρουσιάζεται η προσευχή και η νηστεία του Sari Saltuk, αυτός προβάλλεται ως ¨Μεγάλος Σουνίτης Τούρκος¨. Αυτό το τέχνασμα συνεχίζεται ταχύτατα στην Αλβανία, το Κόσοβο, τη ‘Μακεδονία’, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

…………………

………………..

Αγαπητοί φίλοι,

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Αρκετές φορές πριν, έχω μοιραστεί μαζί σας τις παρατηρήσεις μου για αυτούς που ζουν στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε αυτή την ερώτηση στους εαυτούς μας: «Ποια παιχνίδια παίζονται έναντι των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων που ζουν στην Ελλάδα;». Παίζονται μεγάλα παιχνίδια επί του Τεκκέ (Εστία-Μοναστήρι Δερβίσηδων) του Seyyid Ali Sultan (Kizildeli) που βρίσκεται στο νομό Έβρου στη Δυτική Θράκη, στην Ελλάδα. Εδώ και πολύ καιρό θέλουν συστηματικά να αφομοιώσουν την ύπαρξη των Αλεβιτών Μπεκτασήδων της περιοχής. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και οι προεκτάσεις τους στην Ελλάδα, δηλαδή ο τέως Νομάρχης της Αδριανούπολης και ο Μουφτής Αδριανούπολης, λένε: «Αφήστε τον Αλεβισμό, τον μπεκτασισμό, εμείς άλλωστε εδώ είμαστε μειονότητα, μη δημιουργείτε μειονότητα μέσα στη μειονότητα, αυτά άλλωστε εξυπηρετούν τη διάσπαση. Μην λειτουργείτε προς όφελος των Χριστιανών, μην ανάβετε κεριά, αυτή είναι χειρονομία των Χριστιανών, αφήστε αυτά τα πράγματα που πέρασαν με τον καιρό σε εσάς, χωρίς να το καταλάβετε, έχετε γίνει Χριστιανοί, τα όσα κάνετε εσείς, βλάπτουν την ύπαρξη μας εδώ και απειλούν την ενότητά μας».

Παρατηρούμε ότι κατά τον ίδιο τρόπο ένα μέρος των παραγόντων των Σουνιτών της Ελλάδας, οι οποίοι σε κάθε θέμα κοιτούν την Τουρκία στα μάτια, υποτιμούν και περιφρονούν διαρκώς την ύπαρξη των Αλεβιτών- Μπεκτασήδων. Δεν διστάζουν να γράφουν και να αποκαλύπτουν με κάθε ευκαιρία, τη μισαλλοδοξία τους. Ακόμη και κάποιοι που έρχονται απρόθυμα στις εκδηλώσεις των Αλεβιτών, επιμένουν με κάθε τρόπο να μην τρώνε το φαγητό που τους προσφέρουν, λέγοντας «Δεν τρώγονται τα σφάγια των Αλεβιτών». Όταν έρχονται βγάζουν μίσος και κακία. Ίσως να μην πιστεύετε την ισχύ τους, αλλά σε μία χώρα της Ε.Ε., βιώνουμε ακόμη και σήμερα την οπισθοδρομική νοοτροπία που υποστηρίζεται από την Τουρκία, καθώς και τις προκαταλήψεις που συνεχίζονται εδώ και αιώνες. Πραγματικά οι Αλεβίτες-Μπεκτασήδες καταπιέστηκαν πολύ σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Όλα αυτά τα λέω ως ένας άνθρωπος που έκανα συνεντεύξεις επί του θέματος και τα βίωσα όλα αυτά.

Ναι, αγαπητοί φίλοι,

Γιατί πάλι το έγραψα αυτό; Γνωρίζετε ότι οι εκδηλώσεις ΄΄Πάλης με λάδι στο Kirkpinar΄΄ που ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες στην Αδριανούπολη, έχουν στην πραγματικότητα τη ρίζα τους στη Δυτική Θράκη, στην Ελλάδα; Ναι, έτσι είναι. Κι αυτό το λέω από προσωπική μου άποψη, καθώς έχω πάει εκεί και το έχω διαπιστώσει. Εξάλλου, αυτές οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το περιβάλλον του Τεκκέ του Seyyid Ali Sultan και συνεχίζονται εδώ και αιώνες. Οι εκδηλώσεις αυτές γιορτάζονται σήμερα στην Ελλάδα ως ένα συμπόσιο ειρήνης και αδελφοσύνης και γίνονται στο πλαίσιο του Τεκκέ Seyyid Ali Sultan, διαφυλάττοντας τους τρόπους των Αλεβιτών. Ο Seyyid Ali Sultan ξεκίνησε αυτές τις εκδηλώσεις ‘ενότητας’ στο πλαίσιο των ντεντέδων του, των μπαμπάδων του, των δερβίσηδων, των φίλων του και αυτό το έθιμο μετά από τόσους αιώνες, συνεχίζεται και σήμερα στη μνήμη του. Σε αυτές τις εκδηλώσεις πάλης συμμετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι από κάθε περιοχή και διάφορες χώρες. Αυτές οι εκδηλώσεις πάλης με λάδι του Χίλια που είχα παρακολουθήσει νωρίτερα, αποτελούν μια σημαντική θεμελιώδη πολιτιστική θρησκευτική γιορτή που διοργανώνουν οι Αλεβίτες.

Αγαπητοί φίλοι,σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες που έλαβα, δημιουργήθηκε ένα ζήτημα μεταξύ ‘Αλεβιτών και Σουνιτών’ στο Μειονοτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χίλια ο οποίος ιδρύθηκε νόμιμα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι Αλεβίτες-Μπεκτασήδες υποφέρουν και υπομένουν πολλά και κατά τον ίδιο τρόπο θέλησαν να απομονώσουν τους Αλεβίτες εκεί και να τους απομακρύνουν από την εκδήλωση. Ήθελαν να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις που φέτος προγραμματίστηκαν για τις 4-5- 6 Αυγούστου 2017. Ο Σύλλογός μας υπό την Επιτροπή Προστασίας του Τεκκέ Seyyid Ali Sultan έμεινε μόνος του. Σήμερα μίλησα στο τηλέφωνο με τον Αχμέτ Καραχουσεΐν, Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας του Τεκκέ Seyyid Ali Sultan και μέσω εμού θέλησε να μεταφέρει σε όλους τους φίλους που βρίσκονται στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο το εξής μήνυμα: «Οπωσδήποτε να παρευρεθείτε κοντά μας στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Χίλια. Σας θέλουμε κοντά μας, να σας φιλοξενήσουμε. Μην μας αφήσετε μόνους μας, ελάτε όλοι μαζί να πορευθούμε στο δρόμο του Seyyid Ali Sultan».

Αχμέτ Καράχουσεΐν: 0030 6947989033-0030 2554034143

Αγαπητοί Πρόεδροι Συλλόγων, Συγγραφείς, Διανοούμενοι, Καλλιτέχνες…

Αυτή η πλατεία είναι η πλατεία των ανδρών… Στηρίζεται στους ήρωες, οι άνανδροι φεύγουν…Οι Σύλλογοι μας, οι άνθρωποι των γραμμάτων μας, οι καλλιτέχνες μας βαδίζουν στο δρόμο των ανδρών και των αγίων. Ας αφήσουμε αυτό τον πόλεμο των ανακοινώσεων, βήμα βήμα όλοι μαζί να κάνουμε χειροπιαστά βήματα στα προβλήματα που μας περιβάλλουν. Να είμαστε ξεκάθαροι μεταξύ μας, να αφήσουμε στην άκρη τις ψευδείς ειδήσεις των άβγαλτων δημοσιογράφων… Όλοι μαζί να επουλώσουμε τις αληθινές πληγές αυτής της κοινότητας, είτε είναι δική σου πληγή, είτε δική μου. Δεν χρειάζονται προφητείες. Η αφομοίωση υπάρχει παντού, υπάρχει πάντα. Δεν χρειάζεται εκμαίευση. Έχω μόνον μία ερώτηση να κάνω για όλα αυτά, εμείς πραγματικά θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα; Τι πραγματικά κάνουμε έναντι των προβλημάτων; Να η ερώτηση και το πεδίο ελεύθερο. Στην Ελλάδα υπάρχει μία επιμονή, μία αφομοίωση, ένα πρόβλημα… Ορίστε, να… Οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους… Καταρχήν, να είστε ενωμένοι. Να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας και να πάμε κοντά σε αυτές τις ψυχές για να τους δείξουμε ότι είμαστε κοντά τους. Να παίξουμε το σάζι μας, να χορέψουμε το χορό των Αλεβιτών. Κάποιοι φίλοι καλλιτέχνες κάνουν πάντα έναν καλλιτέχνη να κλαίει. Πείτε αυτή τη φορά ότι δε θέλετε χρήματα διότι εκτελείτε ένα ιερό καθήκον στη μνήμη του Σουλτάνου. Άντε, να πάμε όλοι μαζί στην Ελλάδα, στην ιερή Εστία του Seyyid Ali Sultan. Για να είμαστε ένα, για να είμαστε τεράστιοι, για να είμαστε ζωντανοί. Για να δείξουμε σε αυτές τις όμορφες ψυχές που ζούνε σε εκείνα τα εδάφη ότι δεν είναι μόνοι τους. Για να σταματήσουμε κάθε είδους αφομοίωση και επιμονή και να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι. Άντε «Ο δρόμος διασχίζεται με παρέα». Άντε, να περπατήσουμε μαζί αυτό τον μεγάλο δρόμο. Ορίστε η ανακοίνωση του Αχμέτ Καραχουσεΐν, Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Τεκκέ Seyyid Ali Sultan σχετικά με τις εξελίξεις:

Ανακοινώνεται με σεβασμό στην κοινή γνώμη, εκ μέρους του Τεκκέ του Seyyid Ali Sultan. Ο Μειονοτικός Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χίλια, στις 22 Απριλίου 2017 προγραμμάτισε Γενική Συνέλευση, επειδή όμως δεν υπήρξε μεγάλη προσέλευση, η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε τελικά στις 29 Απριλίου. Μετά τις εκλογές του προηγούμενου Δ.Σ. είχε προλειανθεί το έδαφος για τα όσα βιώνουμε μέχρι και σήμερα στην περιοχή μας. Διότι μόλις εκλέχθηκε το Δ.Σ. (η διαδικασία όπως όριζε το καταστατικό, δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις και αποκρύφτηκαν οι εκκρεμότητες), δηλαδή έγινε ντε φάκτο παραβίαση των κανόνων. Η εν λόγω ντε φάκτο παραβίαση των κανόνων πλήγωσε βαθιά τις ψυχές όλων των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων που ζουν στην περιοχή μας και η βρωμοδουλειά αυτή, προκάλεσε τόσο τις έντονες αντιδράσεις του Δ.Σ. και των μελών του Συλλόγου, όσο και του λαού. Από τις 29 Απριλίου μέχρι σήμερα, παρέμειναν ανοιχτές οι πληγές αυτής της κρίσης και παρ’ όλες τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του Δ.Σ., των μελών του Συλλόγου, των εκπροσώπων των δερβίσηδων (12μελής επιτροπή), των πνευματικών και των Μπεκτασήδων της περιοχής, δεν επιτεύχθηκε κανένα αποτέλεσμα. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ήταν ανυποχώρητο και δεν σταμάτησε λεπτό να αρνείται τη συμφωνία. Κι εν τω μεταξύ, ενώ συνέβαιναν αυτά τα γεγονότα, ο κ.Αλή Μπακάλ, τον οποίο ο Σύλλογος είχε ανακοινώσει ως Αγά των αγώνων πάλης για το 2017, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Μετά από αυτή την παραίτηση, την Κυριακή 2 Ιουλίου, η διοίκηση του Συλλόγου εξέδωσε κάτωθι ανακοίνωση:

«Μία ομάδα υποκινητών και παραφρόνων άσκησαν πίεση στον κ.Αλή Μπακάλ να παραιτηθεί από το αξίωμα του, και να μην ξαναμπεί ποτέ στον Τεκκέ του Seyyid Ali Sultan απειλώντας τον ότι θα του κόψουν το μισθό της σύνταξης που του δίνει το ελληνικό Κράτος. Αυτές οι συκοφαντίες για τη διοίκηση του Χίλια, για ακόμη μία φορά, πλήγωσαν βαθιά τις ψυχές των Μπεκτασήδων. Ο κ.Αλή Μπακάλ ήρθε στην περιοχή μας και συμμετείχε σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε στον Τεκκέ, μεταφέροντας μας, τις συκοφαντίες για εμάς τους Μπεκτασήδες. Γνωστοποίησε σε όλους μας ότι «δεν γνώριζε τα αποτελέσματα των εκλογών και τα άσχημα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή και ότι μόλις έμαθε την αλήθεια, θέλει αμέσως να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του».Ο λαός των Αλεβήδων-Μπεκτασήδων που αντέδρασαν έντονα σε αυτά τα γεγονότα, αναγκάστηκε να πάει στη συγκέντρωση που έγινε στον Τεκκέ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν μια κοινή απόφαση. Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στον Τεκκέ στις 2 Ιουλίου, το βράδυ, κατόπιν κοινής βούλησης, ο Μειονοτικός Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χίλια πήρε πίσω την αρμοδιότητα της διοργάνωσης των ¨αγώνων πάλης με λάδι¨ που αποτελούν αναπόσπαστο μοτίβο του συστήματος της πίστης και του πολιτισμού μας, των Αλεβίτων-Μπεκτασήδων. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε με σεβασμό στην κοινή γνώμη, ότι ο Μειονοτικός Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χίλια, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και δεν παρέκκλινε ποτέ από το σκοπό ίδρυσής του, είναι βέβαιο ποιους εξυπηρετεί σήμερα και δεν έχει καμία σχέση με τον Τεκκέ Seyyid Ali Sultan.

Εκ μέρους του Τεκκέ Seyyid Ali Sultan, ο Πρόεδρος Αχμέτ Καραχουσεΐν.

16/7/2017

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/08/02/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%8e%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%b2%ce%af/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.