μεταναστευτική τάση στην Αλβανία με προορισμό τη Γαλλία (μετά τη Γερμανία)

Μετά από επεξεργασία της μετάφρασης google, αναδημοσίευση από τη φιλο-ΕΕ ενημερωτική ιστοσελίδα για τα Βαλκάνια

Από τον περασμένο Νοέμβριο, ο αριθμός των Αλβανών που ζητούν άσυλο στη Γαλλία υπερέβη εκείνον που ζήτησε άσυλο στη Γερμανία, προκαλώντας ανησυχίες στις γαλλικές αρχές αναγκάζοντάς τες να παροτρύνουν την Αλβανία να σταματήσει τη ροή.

Fatjona Mejdini/BIRN/Τιράνα
Οι γαλλικές και βελγικές αρχές στέλνουν πίσω τους Αλβανούς αιτούντες άσυλο. Φωτογραφία: Κρατική Αστυνομία

Οι Αλβανοί βλέπουν όλο και περισσότερο τη Γαλλία ως τον προτιμώμενο προορισμό τους να αναζητήσουν άσυλο σε μια εποχή όπου ο πρώτος προορισμός τους, η Γερμανία φαίνεται αποφασισμένη να απορρίψει σχεδόν κάθε αίτημα που προέρχεται από Αλβανούς πολίτες.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 2017, η Γαλλία είχε το υψηλότερο ποσοστό αιτημάτων ασύλου των Αλβανών στην Ευρώπη. Μόνο τον Ιανουάριο, 1.030 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στη Γαλλία, ενώ το Φεβρουάριο ο αριθμός ήταν 880, τον Μάρτιο 1200 και τον Απρίλιο του 1,170.

Οι αριθμοί είναι σχεδόν διπλάσιοι από τον αριθμό των αιτημάτων των Αλβανών για άσυλο στη Γερμανία. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2017, περίπου 500 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο ανά μήνα – αλλά οι περισσότεροι απορρίφθηκαν.

Από τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά, ο αριθμός των Αλβανών που ζητούν άσυλο στη Γαλλία έχει ξεπεράσει τον αριθμό για τη Γερμανία.

Οι επαναλαμβανόμενοι επαναπατρισμοί Αλβανών από τη Γερμανία ενδέχεται επίσης να έχουν παρακινήσει τους Αλβανούς να αναζητήσουν άλλους προορισμούς όπου πιστεύουν ότι οι πιθανότητές τους είναι καλύτερες.

Ωστόσο, οι πιθανότητες των Αλβανών να λάβουν άσυλο στη Γαλλία είναι αμφίβολες. Αυτό υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 27 Ιουλίου μεταξύ του Αλβανικού υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι και του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών Ζεράρντ Κολομπόμ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ένα κοινό σχέδιο για τον περιορισμό της ροής των αιτούντων άσυλο στη Γαλλία εντός των επόμενων τριών μηνών.

“Είμαστε υπεύθυνοι για την ελευθερία και τις ευθύνες που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία στο χώρο του Σένγκεν και είναι υποχρεωμένοι να μην ανεχτούν καταχρηστικές αιτήσεις ασύλου”, δήλωσε ο Μπουσάτι.

Ένα από τα προβλεπόμενα κοινά μέτρα είναι η αποστολή γάλλων αξιωματικών στην Αλβανία, προκειμένου να διεξαχθούν επιχειρήσεις μαζί με την αλβανική συνοριακή αστυνομία.

Στις 26 Ιουνίου, 31 Αλβανοί επαναπατρίστηκαν από τη Γαλλία και το Βέλγιο στα Τίρανα. Η Aida Hajnaj, διευθυντής των συνόρων και της μετανάστευσης, δήλωσε ότι οι Αλβανοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι οι πιθανότητες για τη χορήγηση ασύλου στη Γαλλία είναι σχεδόν μηδενικές.

Κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016, οι γερμανικές αρχές αντιμετώπισαν εισροή αιτούντων άσυλο από την Αλβανία. Μόνο το 2016, περίπου 50.000 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία , οι περισσότεροι λόγω του κακού βιωτικού επιπέδου και της ανεργίας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/08/09/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%80/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.