το αμερικανικό μάτι της Κύπρου με αγγλικά γυαλιά

από τη μπαντιέρα Κύπρου

Χρησιμοποιούν την Κύπρο για παρακολουθήσεις οι Αμερικανοί αξιοποιώντας τις βρετανικές βάσεις στο νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Βρετανούς εγκαθιστούν και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν μηχανισμούς επικοινωνιών, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως πεδίο για παρακολουθήσεις, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί σε συνεννόηση με το Λονδίνο έχουν εγκαταστήσει υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης, τα οποία καταλήγουν στις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια, έχουν σχέση με τις επικοινωνίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο βασικός στόχος διά των καλωδίων αυτών είναι ο έλεγχος της περιοχής, κυρίως της θαλάσσιας (ότι κινείται στο βυθό και την επιφάνεια) καθώς και των επικοινωνιών. Θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται τα πάντα, δηλαδή..

Για την τοποθέτηση των καλωδίων, που έγινε την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2017, επιστρατεύθηκε ειδικό πλοίο, το CS Global Sentinel, το οποίο είχε φθάσει στην περιοχή της Κύπρου στις 6 Φεβρουαρίου 2017 από τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Παρέμεινε εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 27 Μαρτίου 2017.

Στη Βάση Ακρωτηρίου γίνεται η αναγκαία υποδομή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Carillion ανέλαβε την κατασκευή του κτηρίου (στον χώρο του παλιού νοσοκομείου). Κέρδισε τον διαγωνισμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας και το έργο θα κοστίσει γύρω στα 90 εκατομμύρια αγγλικές λίρες. Το κτήριο θα είναι 10.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στον χώρο του παλιού νοσοκομείου της στρατιωτικής Βάσης. Το κτήριο στο Ακρωτήρι αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο χρόνων.

Σημειώνεται συναφώς ότι οι Βρετανοί την τελευταία περίοδο έχουν προχωρήσει σε έργα αναβάθμισης της αεροπορικής τους Βάσης στο Ακρωτήρι και βελτίωσαν διάφορες εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένου και του διαύλου. Υπενθυμίζεται περαιτέρω ότι η στρατιωτική Βάση Ακρωτηρίου, η οποία είναι η μεγαλύτερη βρετανική αεροπορική βάση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, πέραν της χρήσης της ως ενδιάμεσου σταθμού για στρατιωτικά αεροσκάφη και στρατιώτες για επιχειρήσεις, από το 1967 αποτελεί τη βάση για τα αμερικάνικα κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2.

Έγινε γνωστό πως το 2008 οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τα U-2 για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη Χιζμπολάχ και τους Κούρδους. Τις πληροφορίες αυτές τις… μοιράζονταν με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας (για Κούρδους) και Λιβάνου (για Χιζμπολάχ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν και τον σταθμό στον Αρχάγγελο στη Λευκωσία για τις επικοινωνίες

Φωτογραφία του χρήστη Bandiera.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/08/21/%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%bb/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.