Δεν εκδόθηκε στην Τουρκία Κούρδος αγωνιστής του ΡΚΚ

Δεν εκδόθηκε στην Τουρκία Κούρδος αγωνιστής του ΡΚΚ αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το παρελθόν της κυπριακής δημοκρατίας που παρέδοσε τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες στην Τουρκία*…

Ο 60χρονος Mehmet Tanboga έφτασε στην Κύπρο την περασμένη Κυριακή από Αθήνα, για να επισκεφτεί τον φίλο του και Κούρδο ποιητή Enver Zeren, που ήρθε εδώ διωκόμενος από το τουρκικό κράτος.

Όμως μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συνελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι το όνομα του ήταν καταχωρημένο στον κατάλογο «stop-list» από την Interpol και εναντίον του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει στην Τουρκία με κατηγορίες για ένοπλη επίθεση και εμπρησμό που διαπράχθηκαν πριν από 19 χρόνια.

Σύμφωνα με την ερυθρά αγγελία που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την έκδοση του στη Τουρκία, ο 60χρονος μεταξύ 1998 με 25/04/1999 στην πόλη Diyarbakir της Τουρκίας ως μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ένοπλης οργάνωσης διέπραξε μαζί με άλλα δύο πρόσωπα ένοπλη επίθεση και εμπρησμό κατά οχήματος της εταιρείας «Tokbetsan».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ (κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων) ο δικηγόρος του Μάριος Κουκουμάς, είπε ότι ο πελάτης του δεν διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, αφού κατά την εν λόγω περίοδο δεν βρισκόταν στην Τουρκία αλλά στην Ελλάδα όπου είχε καταφύγει και είχε αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας.

Ο κ. Κουκουμάς ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές, συμμορφούμενες πλήρως με το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του, τον συνέλαβαν και τον έθεσαν υπό κράτηση. Την επομένη ημέρα, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο διέταξε την περαιτέρω κράτηση του για σκοπούς έκδοσης του και οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές.

Όπως είπε, οι κυπριακές αρχές διεμήνυσαν προς τις τουρκικές αρχές, μέσω της Interpol, πως εάν επιθυμούσαν την έκδοση του στην Τουρκία θα έπρεπε εντός 24ωρου να υποβάλουν σχετικό γραπτό αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ως γνωστό η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Ως αναμενόταν, δεν υπήρξε καμία απάντηση από πλευράς της Τουρκίας αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα ο 60χρονος να αφεθεί τελικά χθες ελεύθερος.

…………………………………………………………………………………………………………………

Αυτά αναφέρουν τα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα. Δεν ξέρουμε φυσικά τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε το θέμα της αναγνώρισης, τι στάση θα κρατούσε το κυπριακό κράτος…

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

Φωτογραφία του χρήστη Bandiera.
*

Ιούν 30 2015

μια παλιά ιστορία ελληνοτουρκικής «συνεργασίας» στην Κύπρο

Υπό το απεχθές βάρος της μετατροπής του ελλαδικού κράτους σε κουκουλοφόρο καταδότη και διώκτη των πολιτικών προσφύγων μας από την Τουρκία, μέσω μνημονίων συνεργασίας που επισημοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά κατ’ εντολήν των ευρωαμερικανών προστατών της, αντιγράφουμε αποσπάσματα της στήλης «αντι-θέσεις», από το περιοδικό «Αντί», τεύχος 269, Παρασκευή 31 Αυγούστου 1984. Ποιος να γνωρίζει άραγε για την «τύχη» του αγωνιστή Μουσά Ονούρ και των συντρόφων του…

Tο δημοσίευμα της ε/κ εφημερίδας «Αλήθεια», της Τρίτης 21/8/2012, στη σελίδα 2, στη στήλη flash back, που παραπέμπει στο ειδεχθές έγκλημα των ε/κ αρχών, να παραδώσουν στα χέρια του Ντενκτάς και του Κενάν Εβρέν τον τουρκοκύπριο αγωνιστή Μουσά Ονούρ.

«…Όπως είναι γνωστό, στις 14 Αυγούστου, η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε και παρέδωσε στην «Αστυνομία» του ψευδοκράτους του Ντενκτάς χωρίς καμιά αιτιολογία, τον Μουσά Ονούρ, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος ήδη 7 χρόνια στη Λευκωσία και ανέπτυσσε έντονη αντιφασιστική δραστηριότητα. Ο Ονούρ μάλιστα ήταν κάτοχος διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν ομιλητής στα προπύλαια στην Παναθηναϊκή συγκέντρωση που οργάνωσε η ΕΦΕΕ στις 16 Νοέμβρη του ’83. Στο λόγο του είχε πει: «Σαν τουρκοκύπριος δημοκράτης ενώνω τη φωνή μου με τη δική σας και καταγγέλλω τον Ντενκτάς»… Έτσι, τον Σεπτέμβρη του ’82 παραδόθηκαν στον Ντενκτάς οι Τούρκοι αντιφασίστες Μουσταφά Γκαρίπ και Γκαζέλ Γκέικ μαζί με άλλους 4 τουρκοκύπριους αγωνιστές. Οι δυο αντιφασίστες μετά από φρικτά βασανιστήρια εκτελέστηκαν από τη χούντα του Εβρέν. Το Μάρτη του ’83 άλλοι τρεις τουρκοκύπριοι παραδόθηκαν στο ψευδοκράτος… Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αντανακλά μια ορισμένη νοοτροπία στους κόλπους της Κυπριακής Κυβέρνησης, νοοτροπία όχι μόνο αντιδημοκρατική αλλά και βαθύτατα ενδοτική έναντι των «τετελεσμένων» του Ντενκτάς… Είναι επιτακτική ανάγκη, τουλάχιστον, να υπάρξει μια έντονη κινητοποίηση για τη διάσωση της ζωής του που τόσο πρόθυμα θυσιάστηκε στο βωμό της ενδοτικότητας».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/09/02/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%cf%8c%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%b3%cf%89/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.