για τις “Σκουριές” της Κύπρου

Ανακοίνωση Τύπου της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο

Στις 9/9 συνδιοργανώνεται από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και την Hellenic Copper Mines (HCM), ανάμεσα σε άλλους, φιλανθρωπική συναυλία στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας.

Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την υποκρισία!

Στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας η HCM έχει πάρει άδεια να προχωρήσει στην εξόρυξη χρυσού με την χρήση ενός από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια, το κυάνιο. Το κυάνιο είναι γνωστό για την πρόκληση παράλυσης, βλάβης στο νευρικό σύστημα, αποβολών, και υποθυρεοειδισμού, μέχρι και θανάτου.

Οργανώνεται λοιπόν, μια συναυλία για να συγκεντρώσει μόλις κάποια ψίχουλα, για να τα δώσει μέσω του Ραδιομαραθωνίου, στα παιδιά με αναπηρία, παρόλο που στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί μια τεράστια εστία μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει μελλοντική αναπηρία!

Εξάλλου ο Ραδιομαραθώνιος είναι ένας θεσμός που δεν αποδέχονται ούτε τα άτομα με αναπηρία, καθώς ενισχύει “την απαξίωση του ανθρώπινου δικαιώματος της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία που κατοχυρώνεται τόσο στο άρθρο 9 του Συντάγματος της Κυπριακής Πολιτείας όσο και σε άλλες διεθνείς Συνθήκες”, προκαλώντας την συγκίνηση και τον οίκτο παρά την προώθηση των δικαιωμάτων που έχουν τα άτομα με αναπηρία προς την Πολιτεία και τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα ανάπηρα άτομα (ΚΥΣΟΑ Μάρτης 2011).

Διερωτόμαστε αν οι καλλιτέχνες, οι συνδιοργανωτές και το κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση έχουν γνώση για αυτά τα σχέδια της HCM.

Αν όχι, θεωρούμε ότι έχουμε καθήκον να τους ενημερώσουμε.

Συναυλίες ναι, αλλά όχι για την συγκάλυψη μιας καταστροφής!

Είμαστε υπέρ της χρήσης του μεταλλείου για την προαγωγή του πολιτισμού, της επιστήμης, της γνώσης, και της ανάπτυξης της περιοχής.

Όμως η συνδιοργάνωση αυτή από την πλευρά της εταιρίας δεν γίνεται με ειλικρινείς σκοπούς. Αν πραγματικά ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά με αναπηρία, κι αν πραγματικά νοιάζεται για την ανάπτυξη των χωριών της Σολέας και της ευρύτερης περιοχής τότε δεν θα προχωρούσε στην εξόρυξη χρυσού και στην χρήση κυανίου.

Η χρήση κυανίου θα αφήσει πίσω της τόνους από σωρούς διαποτισμένους με κυάνιο, που θα καταστρέψουν την περιοχή για χρόνια.

Παρόμοια καταστροφή έχει αφήσει πίσω της η ίδια εταιρία, υπό διαφορετική διεύθυνση, στην Λεύκα και στο Μιτσερό. Ειδικά στη Λεύκα που η μόλυνση είναι μεγαλύτερη, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες του κυανίου, στις καλλιέργειες τους, στο νερό που πίνουν, στην υγεία τους και τελικά στην αδυναμία να αναπτυχθεί η περιοχή τους.

Οι κοινότητες της Σολιάς συμμετέχουν στην συνδιοργάνωση της συναυλίας γιατί ξέρουν ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του μεταλλείου έδινε ανάπτυξη. Η στροφή όμως στην εξόρυξη χρυσού με την χρήση κυανίου υπονομεύει την ίδια τη ζωή στην περιοχή.

Φωτογραφία του χρήστη Bandiera.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/09/03/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%85/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.