Βοηθώντας και υποβοηθώντας την κτηνωδία του Ερντογάν

από την ελευθεριακή κοινότητα


Αυτό είναι ένα από μια σειρά άρθρων που γράφτηκε από την Shoal Collective κατά την προετοιμασία της έκθεσης για τα όπλα DSEI. Το θέμα αυτό επικεντρώνεται στη βιομηχανία όπλων της Τουρκίας και στις συμφωνίες που έχει πραγματοποιήσει με άλλες χώρες.

Στα πλαίσια της καμπάνιας ” Σταματάμε τον πόλεμο εδώ”,  μια διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους Κούρδους και εναντίον του οπλισμού του τουρκικού κράτους έλαβε χώρα την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου έξω απο την  Ανατολική Είσοδο του ExCel Center.

Η συμφωνία της Βρετανίας για μαχητικά αεροσκάφη ύψους £ 100 εκατομμυρίων βοηθά τον Ερντογάν να οικοδομήσει μια αυτοδύναμη δικτατορία, γράφει η SARA WOODS

Μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες όπλων στον κόσμο βοηθά έναν γενοκτονικό δικτάτορα να αναπτύξει αυτόνομα τα δικά του όπλα για τις επόμενες γενιές. Η εταιρεία αυτή είναι βρετανική εταιρεία BAE Systems.

Τον Ιανουάριο του 2016, αναφέρθηκε ευρέως ότι η Theresa May συμφώνησε για αμυντική συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων  στερλινών για να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών αεριωθούμενων αεροσκαφών για την τουρκική αεροπορία.

Η συμφωνία αφορούσε όχι μόνο τα πρώτα 250 μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς TFX που θα κατασκευαστούν αλλά και η γνώση και η τεχνογνωσία του αμυντικού γίγαντα BAE Systems (πρώην British Aerospace) που θα μεταφερθεί στην Τουρκία μέσω της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας (TAI).

Υπήρξε διαγωνισμός για την παρούσα σύμβαση και η Τουρκία το χρησιμοποίησε προς όφελός της, επιμένοντας στην πλήρη μεταφορά τεχνολογίας, την πρόσβαση σε όλους τους πηγαίους κώδικες, το λογισμικό και τα συστήματα επικοινωνιών, με τούρκους μηχανικούς που εργάζονται άμεσα στο έργο, στο τουρκικό έδαφος.

Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα στην αποστολή της Τουρκίας να γίνει αυτοδύναμη στην τεχνολογία των όπλων, να σώσει δισεκατομμύρια σε στρατιωτικές εισαγωγές και να καταστεί ανθεκτική στα εμπάργκο όπλων.

Η χρονική στιγμή της συμφωνίας είναι συναφής. Η Γερμανία – ιστορικά ένας μεγάλος σύμμαχος της Τουρκίας, με μια σχέση που χρονολογείται από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο – έχει σταματήσει όλο και περισσότερο τις εξαγωγές όπλων σε αυτά τα τελευταία χρόνια και με μια τολμηρή κίνηση έχει παγώσει όλες τις αποστολές όπλων στην Τουρκία.

Αυτό ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση της Αυστρίας στο τέλος του 2016.

Το 1975, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Βόρεια Κύπρο. Αυτό το εμπάργκο άρθηκε μετά από τρία χρόνια, αλλά εμπόδισε σοβαρά τον τουρκικό επεκτατισμό εκείνη τη στιγμή. Έκτοτε, το τουρκικό κράτος προτίθεται να κατασκευάσει τα όπλα του.

Ο κατάλογος των σημερινών εγκλημάτων του τουρκικού κράτους είναι υπερβολικός για να χωρέσει σε ένα μόνο άρθρο. Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαζόσαστε μια εγκυκλοπαίδεια τεσσάρων τόμων για ένα έτος παραβιάσεων και καταστολής και μόνο.

Από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, μια βίαιη καταστολή συνεχίζεται, με εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, κράτησεις και σύλληψεις.

Έχουν απαγορευτεί και κλείσει τουλάχιστον εκατόν σαράντα εννέα μέσα ενημέρωσης – αριθμός που αναμφισβήτητα θα είναι πολύ υψηλότερος αυτή  τη στιγμή – και έκλεισαν πάνω από 2.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Είναι σαφές ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν η τέλεια δικαιολογία για μια επική εξουσία από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τότε έκανε αμέτρητες μεταρρυθμίσεις, άλλαξε το σύνταγμα και συγκέντρωσε τη δική του εξουσία.

Ακόμα και πριν το πραξικόπημα, οι τουρκικές κρατικές δυνάμεις επέβαλαν γενικές στρατιωτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε 22 πόλεις στην επικράτεια του Κουρδικού νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, σφαγιάζοντας χιλιάδες πολίτες, εκτοπίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και ισοπεδόνοντας πόλεις.

Η πιο αιματηρή σφαγή της Τουρκίας και ο εκτοπισμός των Κούρδων από τη δεκαετία του 1990 -όπως το ονόμασε η εταιρική εποπτεία στην έκθεση του 2015- ξεκίνησαν καθώς οι διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) κατέρρευσαν.

Αυτό συνέβη – όχι καθόλου τυχαία – λίγο μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, όταν το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) έσπασε το 10% εκλογικό όριο που τέθηκε για να σταματήσει αυτά τα κόμματα να κερδίζουν ακόμη και μία έδρα στο Κοινοβούλιο και για πρώτη φορά , ένα υπέρ-κουρδικό, φιλοδημοκρατικό, υπέρ των γυναικείων και ΛΟΑΤ δικαιωμάτων  κόμμα κέρδισε το 13 τοις εκατό των ψήφων, κερδίζοντας 80 θέσεις στη βουλή.

Τώρα, δύο χρόνια μετά, περίπου 5.000 αξιωματούχοι του κόμματος HDP φυλακίζονται με κατηγορίες “τρομοκρατίας”.

Η Τουρκία σιωπά τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, κλείνοντας κάθε πρακτορείο ειδήσεων που αρνείται να γίνει το κομμάτι για το κράτος και  φυλακίσει τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων στον κόσμο.

Υπάρχει μια μαζική καταστολή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και μεγάλο μέρος του Διαδικτύου εμποδίζεται.

Οι “διαχειριστές” που επέβαλε το κράτος για να αντικαταστήσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους έχουν κλείσει τα έργα της κοινωνίας των πολιτών και ανανεώσαν την απαγόρευση της κουρδικής γλώσσας. Γυναικεία κέντρα, επιχειρήσεις και οργανώσεις έχουν κλείσει. Ακόμα και οι θεατρικές ομάδες δεν είναι ασφαλείς.

Ας μην ξεχνάμε τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη των ισλαμικών ομάδων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ισλαμικού κράτους. Τούρκοι δημοσιογράφοι και νομοθέτες που διέρρευσαν μερικά από αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν στη συνέχεια δικαστεί για “διαρροή κρατικών μυστικών”.

Και βεβαίως υπάρχει η συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία, με μια στρατιωτική συσσώρευση που συμβαίνει επί του παρόντος γύρω από το κυρίως Κουρδικό Καντόνι Αφρίν.

Με την Τουρκία γίνονται τεράστιες νέες διαπραγματεύσεις όπλων, καθώς τα τελευταία ίχνη της δημοκρατίας απογυμνώνουν από τη χώρα και η βρετανική κυβέρνηση, περισσότερο τώρα από ποτέ, είναι συνεργός σε εγκλήματα πολέμου που διεξήγαγε το τουρκικό κράτος.

Αυτές οι  100 εκατομμύρια στερλίνες ήταν μια «συμφωνία εισόδου». Η Θηρεσία Μάι θέλει τη Βρετανία να γίνει ο νέος βασικός στρατιωτικός εταίρος της Τουρκίας, σε μια εποχή που ακόμα και οι πιο μακρόχρονοι σύμμαχοί της απομακρύνονται με αηδιασμό και οι Σουηδοί πολιτικοί κατηγορούν τον Ερντογάν για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Η Τουρκία θέλει να γίνει αυτόνομη στην παραγωγή όπλων μέχρι το 2023, την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας.

Ο γενικός διευθυντής της μεγαλύτερης εταιρείας όπλων της Τουρκίας Aselsan Faik Eken λέει: “Κάνουμε τα προϊόντα καλύτερα από ό, τι τα περισσότερα κρατη στη Δύση.

Είμαστε φθηνότεροι … Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την τεχνολογία. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να είναι μια έγκυρη εναλλακτική λύση στη Δύση. ”

Εάν η Τουρκία επιτύχει τον στόχο της και της δοθεί η τεχνολογία και οι δεξιότητες για να επιβιώσει σε οποιοδήποτε μελλοντικό εμπάργκο όπλων, θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει ο Ερντογάν από ο, τιδήποτε επεκτατικό και γενοκτονικό πεδίο μπορεί να μαγειρεύει.

Μια αντιπροσωπεία από την Τουρκία θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για τα όπλα DSEI στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επιτυχημένες προσφορές στο DSEI τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το 2015, η τουρκική κρατική εταιρεία Roketsan υπέγραψε σύμβαση πυραύλων F-35 με την αμερικανική Lockheed Martin, την μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμών στον κόσμο.

Φέτος, η Τουρκία ζήτησε να επεκταθεί ο χώρος της στο DSEI με επιπλέον 200 τετραγωνικά μέτρα, επιδιώκοντας να παρουσιάσει το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο οπλισμού και στρατιωτικής τεχνολογίας, να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με συντροφικούς δικτάτορες και να εξασφαλίσει τη μακροζωία της πολεμικής οικονομίας της Τουρκίας.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε; Η εκστρατεία κατά του εμπορίου όπλων (CAAT) πιστεύει ότι υπάρχει.
Το CAAT είναι μια μη ιεραρχική οργανωτική εκστρατεία που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 για να ερευνήσει, να παρακολουθήσει και να αναλάβει δράση κατά του εμπορίου όπλων.

Παρακολουθεί τη βρετανική κυβέρνηση και τις βρετανικές εταιρείες όπλων και διοργανώνει με ομάδες και ιδιώτες εδώ και στο εξωτερικό να αναλάβουν δράση κατά του εμπορίου όπλων χρησιμοποιώντας ποικίλες τακτικές εκστρατείας. Αυτή τη στιγμή διοργανώνει εναντίον της έκθεσης όπλων του DSEI .

Ένας εκπρόσωπος της CAAT δήλωσε: «Καθώς ενισχύει τις νέες επιθέσεις του στον κουρδικό πληθυσμό, η Τουρκία εισάγει επίσης περισσότερα όπλα. Ο βρετανικός στρατιωτικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται από τον τουρκικό στρατό για επιθέσεις εναντίον του κουρδικού λαού και οι βρετανικές εταιρείες όπλων επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτές τις επιθέσεις.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει δάνεια στην Τουρκία ύψους 355 εκατομμυρίων δολαρίων από τότε που ο Ερντογάν έγινε Πρόεδρος το 2014 και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραθέτει την Τουρκία ως« αγορά προτεραιότητας »για τις πωλήσεις όπλων. Μια τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία, τουρκικές εταιρείες όπλων και διεθνείς εταιρείες που προμηθεύουν στρατιωτικούς της Τουρκίας θα είναι όλοι στο DSEI 2017.

“Εάν μπορούμε να αναλάβουμε δράση για να σταματήσουμε το DSEI, μπορούμε να διαταράξουμε ενεργά την πώληση και την προμήθεια όπλων στην Τουρκία.” Το CAAT είναι μία από τις πολλές ομάδες που συναντώνται σε ένα συνασπισμό για να σταματήσουν την έκθεση για τα όπλα.

Η Sara Woods είναι συγγραφέας του Shoal Collective, ενός νεοσυσταθέντος συνεταιρισμού ανεξάρτητων συγγραφέων και ερευνητών, που γράφει για την κοινωνική δικαιοσύνη και για έναν κόσμο πέρα ​​από τον καπιταλισμό. Μπορείτε να ακολουθήσετε το Shoal Collective στο Twitter στο @ShoalCollective.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/09/13/%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%84%ce%b7%ce%bd%cf%89/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.