Η σερβική αντισυσπείρωση

Ο ΝΑΤΟϊκός βαλκανικός διάδρομος δια μέσου της προώθησης του αλβανικού εθνικισμού έχει προκαλέσει αντισυσπείρωση στη Σερβία. Από την διακριτική υπαγωγή της στη Ρωσική Ασφάλεια (π.χ. Σλαβική Αδελφότητα), μέχρι και την προσπάθεια ανασύνταξης των σερβικών “χωρών” δείχνει ότι η Σερβία επιδιώκει, στο ρευστό τοπίο των συσχετισμών δυνάμεων που μάλλον το βαρόμετρο είναι η αμφίρροπη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, να μπει με το δυναμισμό που της επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες. Δείγμα αυτής της επιδίωξης είναι οι αδελφικές σχέσεις με τη Σερβική Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Σεπτέμβριος 16, 2017. 09:04

Στο Βελιγράδι, στην αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου, άρχισε,  χθες, η εκδήλωση «Ημέρες της Σέρπσκα στη Σερβία 2017»/ “Дани Српске у Србији 2017”.

Σε αυτήν συμμετέχουν 800 πολίτες από 20 πόλεις της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), όπου θα παρουσιάσουν τους τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της τέχνης και του αθλητισμού.


«Η RS και η Σερβία είναι ένα, υπάρχει μόνο μια ιστορική καταστροφή που έχουν σύνορα», δήλωσε ο Ντόντικ κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Πρόσθεσε ότι εξετάζει εάν η Δημοκρατία Σέρπσκα θα πρέπει να εκπροσωπείται μόνη της γιατί ανήκει στη Σερβία,  τονίζοντας ότι «είναι έτσι», ανεξάρτητα από το τι λένε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της RS «αν και ζούμε σε διαφορετικά μέρη, η πίστη, η γλώσσα και ο πολιτισμός μας είναι ίδιος και το μήνυμα πρέπει να είναι «είμαστε όλοι Σέρβοι».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντόντικ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λέγοντας ότι ενώ  ήταν πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του «γύρισε μια ματιά» προς τη Δημοκρατία Σέρπσκα και κάλεσε όλους τους Σέρβους να ανταποκριθούν στη Διακήρυξη για τη Διατήρηση του Σερβικού Λαού.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμπαιγνία και ότι η Σερβία και η Δημοκρατία Σέρπσκα πρέπει να υπερασπισθούν την εθνικής τους ταυτότητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος, ακαδημαϊκοί και αξιωματούχοι, όπως σημειώνεται.

(rts.rs)

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/09/16/%ce%b7-%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%85%cf%83%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.