αλβανοβουλγαρικός ανταγωνισμός (ακόμα και χωρίς κοινό σύνορο)

Οκτώβριος 8, 2017. 14:59

Η εθνική μειονότητα της Βουλγαρίας δεν συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο νομοσχέδιο περί μειονοτήτων στην Αλβανία, σημειώνει δημοσίευμα της βουλγαρικής ραδιοφωνίας.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφισθεί στα μέσα Οκτωβρίου από το αλβανικό κοινοβούλιο, εμπεριέχει οκτώ μειονότητες, ανάμεσα σε αυτές είναι των Σλάβων των Σκοπίων και  άλλων δύο νέων, των Γύφτων και των Βοσνίων.

Η βουλγαρική μειονότητα  δεν συμπεριλαμβάνεται, παρά τις συστάσεις του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την πρόοδο της Αλβανίας για το 2016.

Μόλις πριν λίγες ημέρες- στις 5 Οκτωβρίου, ευρωβουλευτές από 9 χώρες απέστειλαν επιστολή προς τις δύο επιτροπές που είναι αρμόδιες στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, όπου ζητούσαν να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για τα δικαιώματα των Αλβανών πολιτών, που καθορίζονται ως Βούλγαροι, και οι οποίοι παραμελήθηκαν αναφέρεται το σχόλιο της Βεσέλα Σμίλετς.

Εντός των συνόρων της σημερινής Αλβανίας ζούσαν εδώ και αιώνες Βούλγαροι, κυρίως στις περιοχές Γκόλο Μπάρντο, Μάλα Πρέσπα και Γκόρα.

Λέγεται ότι είναι από 10 έως 20 χιλιάδες, θεωρούμενοι τη μετακίνησή τους σε μεγάλες πόλεις. Εκτός από τα βουλγαρικά τοπωνύμια, υπάρχει πληθυσμός που μιλάει τη βουλγαρική γλώσσα στην Αλβανία.

Για να ακουσθεί η φωνή τους, πριν από δύο εβδομάδες, οι βουλγαρικές οργανώσεις υπέβαλαν αναφορά στο αλβανικό κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ, ορισμένοι λόγοι επέδρασαν στο να λησμονηθούν οι Βούλγαροι, κυρίως εν μέσω των βαλκανικών συγκρούσεων και την ιδεολογία των κομμουνιστικών καθεστώτων

Το 1900 ο εθνογράφος Βασίλ Καντσόφ ανέφερε μουσουλμάνους Βούλγαρους και Χριστιανούς αναφερόμενος σε σπίτια και οικογένειες στην περιοχή Σαρ και της Μάλα Πρέσπα. Μετά από 35 χρόνια η αλβανική μυστική υπηρεσία μετράει Βουλγάρους που ζουν στην Αλβανία, του αποκαλεί βουλγαρόφωνους.

Τότε από το αστυνομικό έγγραφο φαίνεται ότι στο Βασίλειο της Αλβανίας υπήρχαν 11 χιλιάδες.

Στην απογραφή του 2011, οι Βούλγαροι βρίσκονται σε «άλλη» στήλη, όπου περιλαμβάνονται συνολικά 30 χιλιάδες άτομα.

Σε αντίθεση με τις άλλες εθνοτικές ομάδες, απουσιάζει μια στήλη για τους Βουλγάρους.

Ο Αντρέι Κοβάτσεφ, δήλωσε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις εθνικές μειονότητες στην Αλβανία, οι Βούλγαροι πληρούσαν όλα τα κριτήρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, όμως, πριν από λίγες ημέρες επανέλαβε σε ια συνάντησή με την υπουργό Ζαχαρίεβα, ότι οι βουλγαρικές οργανώσεις δεν συμμετείχαν στην προκαταρκτική συζήτηση του νομοσχεδίου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/10/11/%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%ba%cf%8c/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.