η επανεμφάνιση του Γρίβα…

Φωτογραφία του χρήστη Bandiera.

Πρόκληση η απόφαση του Δήμου Λεμεσού για μουσείο του Γρίβα

October 16, 2017 top, Κείμενα

Δεν μας έφταναν τα μνημεία, θα έχουμε τώρα και μουσεία προς τιμή του χίτη Γρίβα. Με απόφαση κατά πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού, παραχωρήθηκε άδεια για ανέγερση μνημείου και μουσειακού χώρου στο χώρο του κρησφύγετου του Γρίβα, μετά από αίτηση του ιδρύματος Γεώργιου Γρίβα Διγενή που εδρεύει στην Αθήνα. Ένα ίδρυμα που είχε δημιουργηθεί από τον ίδιο τον Γρίβα και εγκρίθηκε με βασιλικό διάταγμα σύμφωνα με το καταστατικό του! (ο Γρίβας ήταν βασιλόφρων όπως και η δωσίλογη οργάνωση Χ που ίδρυσε κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα).

 

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ. Καταψήφισαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και η Κίνηση Πολιτών Πράσινη Λεμεσός, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης τήρησε αποχή και καθίσταται συνένοχος σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Φυσικά ο δήθεν προοδευτικός δήμαρχος, εκλέγηκε έχοντας την επίσημη υποστήριξη του ΔΗΣΥ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων που υπερψήφισαν την χτεσινή πρόταση, έτσι τώρα συμβάλει με τον δικό του τρόπο στη ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη. Εκτός αυτού, ΔΗΣΥ, ακροδεξιοί και νεοναζί συνεργάζονται για ακόμα μια φορά.

 

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το ίδρυμα Γεώργιος Γρίβας-Διγενής» στην Αθήνα που εξασφάλισε την σχετική άδεια, έχει σχέδια για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και δίδυμων πύργων-γραφείων στο χώρο στην Λεμεσό. Αλίμονο, φασισμός και κεφάλαιο πάνε πάντα μαζί.

 

Ζούμε ίσως στο μοναδικό κράτος παγκόσμια, που το ίδιο, η πολιτεία και οι τοπικές αρχές, τιμούν επίσημα και ηρωοποιούν με κάθε τρόπο, αυτόν που επιχείρησε να δολοφονήσει πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας (Μακάριο) όταν προετοίμαζε τα πραξικοπηματικά του σχέδια, εντολοδόχος των ΗΠΑ και του χουντικού καθεστώτος στην Ελλάδα.  Ως γνωστό η οργάνωση που ίδρυσε τότε (ΕΟΚΑ Β) δολοφόνησε αριστερούς και προοδευτικούς Ε/Κ και Τ/Κ, πρωτοστάτησε στο χουντικό πραξικόπημα και ολοκλήρωσε το φρικιαστικό του έργο ακόμα και μετά τον θάνατο του, αφού τελικά μας έφεραν την τουρκική εισβολή και κατοχή.

 

Ο άνθρωπος που σε όλη του ζωή ήταν υπηρέτης φασιστικών καθεστώτων και κατακτητών, είτε των ναζί στην Ελλάδα, είτε των Άγγλων που δρούσε υπό τις διαταγές τους στα Δεκεμβριανά ενάντια στο ΕΑΜικό κίνημα και έσωσε το τομάρι του χάρη στην επέμβαση τους στη μάχη στο Θησείο ενάντια στον ΕΛΑΣ, είτε της χούντας όπως προαναφέραμε.

 

Ακόμα και τα προηγούμενα χρόνια πριν την ίδρυση του κυπριακού κράτους, μέσα στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία που έδινε ο κυπριακός λαός, επιχείρησε να προωθήσει αντικομουνιστική ατζέντα ορμώμενος από την αντικομουνιστική του δράση κατά την κατοχή και τον εμφύλιο στην Ελλάδα. Έτσι σαν επικεφαλής της ΕΟΚΑ το 1955-59, προσπάθησε να υπονομεύσει και να αποδυναμώσει την αριστερά φτάνοντας μέχρι το σημείο πολιτικών δολοφονιών εναντίον φίλων και μελών της, την ώρα που αγνοί αγωνιστές μέλη της οργάνωσης έδιναν τη ζωή τους για την ελευθερία.

 

Οι καταστροφικές και ανεξίτηλες συνέπειες των πράξεων του Γρίβα και των ομοϊδεατών του σε Κύπρο και Ελλάδα, οι νεκροί και αγνοούμενοι σύντροφοι και αγωνιστές, δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε.  Απέναντι στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, επιβάλλεται μαχητικός κοινωνικός και ταξικός αγώνας μέχρι την οριστική τους συντριβή.

 

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/10/16/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%81%ce%af%ce%b2%ce%b1/

1 σχόλιο

  1. Σωστή η κριτική προς την απόφαση του ΔΣ Λεμεσού. Όμως το κείμενο βρίθει ενός φιλομακαριασμού και φιλοΑΚΕΛισμού που βγάζει μάτι. Οι κατηγορίες για απόπειρες δολοφονίας του Μακάριου τις οποίες έπραξε η χούντα της Ελλαδας και όχι η ΕΟΚΑ β’, οι κατηγορίες για το πραξικόπημα της χούντας ενώ η ΕΟΚΑ β’ είχε ήδη σχεδόν διαλυθεί και ο αντικαταστάτης του Γρίβα, Καρούσος οδεύοντας προς μια πολιτική λύση για τον εμφύλιο σαμποταρίστηκε δεόντως. Πουθενά δεν υπάρχουν οι τεράστιες ευθύνες του Μακαρίου που ήταν ο άλλος πόλος του εμφυλίου, πουθενά οι αποκλειστικές ευθύνες του για τη συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου, πουθενά οι ευθύνες του για το ’63 ή το ’67. Πουθενά οι ευθύνες του ΑΚΕΛ που άφησε την υπόθεση του αντιαποικιακού αγώνα στο μοναρχοφασίστα Γρίβα του οποίου τα έργα και ημέρες στην Ελλάδα μόνο κάποιοι λίγοι ήξεραν. Η άδικη επίσης κατηγορία για την ΕΟΚΑ ότι ιδρύθηκε για να χτυπήσει την αριστερά και τους τκ είναι από τις πιο αβάσιμες, όταν ακόμα και αριστεροί κατατάχτηκαν ή συνεργάστηκαν με αυτήν. Η ΕΟΚΑ που δεν ήταν μόνο οι 200 οπλοφόροι, ήταν ένα κίνημα που άγγιξε και τον τελευταίο μαθητή όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Μπορεί η μπαντιέρα να μην εντάσσεται στον ανανικό-διζωνικό αναρχισμό της Φανερωμένης αλλά βασίζεται σε λάθη αφήγησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.