Μετά τις νίκες κατά του Ισλαμικού Κράτους, oι SDF επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους

από την ελευθεριακή κοινότητα

Καθώς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνεχίζουν την εκστρατεία τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία, οι έως πρόσφατα αιχμαλωτισμένες πόλεις αντιμετωπίζουν το μνημειακό καθήκον της ανοικοδόμησης των κοινοτήτων τους.

Στο κενό εξουσίας που άφησε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΣ) σε αυτές τις πόλεις και κωμοπόλεις – όπως η Tabqa και η Raqqa – τα τοπικά συμβούλια που ιδρύθηκαν από τις SDF παίρνουν τον έλεγχο των πολιτικών υποθέσεων.

Ο ρόλος των SDF δεν είναι απλώς να εκδιώξει το Ισλαμικό χαλιφάτο από πόλεις της Συρίας, λέει ο εκπρόσωπος των SDFΜουσταφά Μπαλί, “αλλά και να συνεχίσει να τις προστατεύει”.

Οι SDF θα συντονιστούν με τα τοπικά συμβούλια για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ασφαλείας τους, λέει οMohammad Abdulssattar Ibrahim στο SyriaDirect, καθώς οι κάτοικοι καθορίζουν από μόνοι τους το είδος της διακυβέρνησης που προτιμούν τα επόμενα χρόνια.

δυνάμεις των SDF στην πόλη Raqqa στις 17 Οκτωβρίου. Φωτογραφία ευγενική προσφορά τουEuphrates Wrath [1].

Οι κάτοικοι μπορούν να επιλέξουν να ενταχθούν στην ημιαυτόνομη Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας υπό τη διοίκηση της Αυτοδιαχείρισης, λέει ο εκπρόσωπος.Οι SDF είναι ο επίσημος στρατός της ομοσπονδίας, ο οποίος περιλαμβάνει και τις πλειοψηφικά κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας που συνήθως αναφέρονται ως Rojava.

Η αυτοδιοίκηση επιδιώκει ένα ομοσπονδιακό σχέδιο στη Συρία με βάση την ιδεολογία του Abdullah Ocalan, του φυλακισμένου ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στην Τουρκία.Ο Οτσαλάν απορρίπτει την παραδοσιακή έννοια ενός έθνους-κράτους και προτείνει αντ ‘αυτού ένα ομοσπονδιακό σύστημα στο οποίο η εξουσία λήψης αποφάσεων ανήκει στις τοπικές κοινότητες.

Μία μορφή κυβέρνησης σίγουρα δεν αποτελεί επιλογή, προσθέτει ο Μπαλί-μια επιστροφή στο έλεγχο της κυβέρνησης της Συρίας.

“Αυτό απλά δεν μπορεί να συμβεί”, λέει.

Ε: Ποιος θα είναι ο ρόλος των SDF μετά τον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους;

Οι SDF αποτελούν νόμιμο στρατό για την Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας.Δεδομένου ότι ο φεντεραλισμός είναι ένα πολιτικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να διαδοθεί σε όλη τη Συρία, οι SDF θα είναι επίσης μια συνεχιζόμενη παρουσία.

Οι SDF δεν ήταν ιδρύθηκαν εξαιτίας του ΙΣΙΣ-ούτε για να ρωτήσουμε: “Τι θα κάνουμε μετά το Ισις;”

Η δουλειά των SDF δεν είναι μόνο η απελευθέρωση αυτών των πόλεων αλλά και η συνέχιση της προστασίας τους και η προστασία της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Ε: Ποια είναι τα συμφέροντα ων SDF στα πετρελαϊκά πεδία της ανατολικής Συρίας;

Απελευθερώνουμε τη συριακή γη ανεξάρτητα από το αν η γη έχει πετρελαϊκά πεδία ή είναι απλώς έρημος και στερείται πλήρους ζωής.

Ε: Τους τελευταίους μήνες, οι SDF πήραν τον έλεγχο ορισμένων περιφερειών από το ισλαμικό κράτος.Έχουν διευρυνθεί με τη σειρά τους τα διοικητικά σύνορα της Rojava;

Όχι. Η ονομασία Rojava ήταν ένας γεωγραφικός όρος, ή αυτός που υποδεικνύει τις περιοχές όπου οι Κούρδοι είναι ευρέως διαδεδομένοι.Έχει καθαρά εθνική σημασία.

Όταν μιλάμε για τη βόρεια Συρία, δεν μιλάμε για Rojava.Μιλάμε για την Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, η οποία είναι μια γεωγραφική ομοσπονδία ανοικτή σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες που επιθυμούν να συμμετάσχουν.Οι SDF είναι ο επίσημος στρατός για αυτή την ομοσπονδία.

Ε: Ποιος είναι ο ρόλος των SDF και της αυτοδιοίκησης σε πόλεις που βρίσκονται τώρα υπό στρατιωτικό έλεγχο των SDF, αλλά δεν ανήκουν στην Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας;

Οι SDF είναι μια στρατιωτική δύναμη που καταπολεμά την τρομοκρατία και απελευθερώνει πόλεις.

Η Αυτοδιαχείριση είναι ένα [διοικητικό] μοντέλο που δοκιμάστηκε στο Kobani, το Qamishli και σε πολλές από τις πόλεις της Rojava.

Οι απελευθερωμένες πόλεις μπορούν να δουν την αυτοδιαχείριση ως έναν τρόπο για να ξεπεραστούν οι κρίσεις.Το πείραμα [Self-Administration] μπορεί να διαδοθεί σε όλες τις πόλεις της Συρίας.

Ο βασικός ρόλος των SDF είναι να απελευθερώσει [τις πόλεις] και στη συνέχεια να προστατεύσει τις απελευθερωμένες πόλεις, να μην παρεμβαίνει στις αποφάσεις των κατοίκων ούτε στο είδος της διοίκησης [που επιλέγουν].

Ε: Τι μοιάζει η σχέση μεταξύ συμβουλίων και SDF και με τι θα μοιάζει τα επόμενα χρόνια;

Το SDF είναι η νόμιμη δύναμη που θα προστατεύει τις απελευθερωμένες πόλεις.

Υπάρχει συντονισμός και σχέση μεταξύ των SDF και των τοπικών συμβουλίων στο πλαίσιο της εξασφάλισης των στρατιωτικών αναγκών και της ασφάλειας που απαιτείται για την προστασία των πόλεων.

Ποια θα είναι η κατάσταση στα επόμενα χρόνια;Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να σχηματιστούν εκλεγμένα συμβούλια για να μάθουμε – θα αποφασίσουν ποια θα είναι η σχέση [με τις SDF] και ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί του.

Ε: Οι SDF υπερασπίζονται τα σύνορα με το καθεστώς και τις δυνάμεις του που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.Πώς αποφεύγετε τη σύγκρουση με το καθεστώς;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν σημεία επαφής μεταξύ μας και του καθεστώτος.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση περιφερειακών συγκρούσεων, είτε με το καθεστώς είτε με ένοπλες παρατάξεις όπως το Euphrates Shield (υποστηριζόμενοι από την Τουρκία επαναστάτες της Συρίας κατά μήκος των Τουρκοσυριακών συνόρων), με τους οποίους μοιραζόμαστε επίσης σύνορα.

Προσπαθούμε επίσης να αποφύγουμε το άνοιγμα πρόσθετων μέτωπων, διότι τώρα επικεντρωνόμαστε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι η Daesh, η Jabhat a-Nusra, η Ahrar a-Sham και άλλες τρομοκρατικές ομάδες όπως αυτές.

Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις [με το καθεστώς].

Ε: Θα ήταν δυνατό για το καθεστώς να ανακτήσει τον έλεγχο της Raqqa και άλλων περιοχών αραβικής πλειοψηφίας υπό τον έλεγχο των SDF;

Δεν είναι δυνατό για το καθεστώς να επιστρέψει σε αυτές τις περιοχές.

Μπορούμε να μιλήσουμε για μια συμφωνία Συρίας-Συρίας, βασισμένη σε εθνικό διάλογο , στον οποίο όλες οι πλευρές της συριακής σύγκρουσης και όλα τα κόμματα στη Συρία συγκεντρώνονται και αναζητούν μια λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Αλλά το καθεστώς να επιστρέψει – αυτό απλά δεν μπορεί να συμβεί.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/11/07/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b9%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.