Όχι στα σχέδια των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέταξε την “βόμβα” του – που είχε υποσχεθεί εδώ και μέρες – αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Με μία μόνο του φράση κατάφερε να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και να πυροδοτήσει το ήδη τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή.

Αυτή η δήλωση – κίνηση δεν γίνεται μέσα σε ένα αφηρημένο, κενό πλαίσιο αλλά αντιθέτως καταδεικνύει τη στρατηγική επιλογή της διοίκησης Τράμπ να στηρίξει σθεναρά το κράτος του Ισραήλ και να συσφίξει περαιτέρω τις αμερικανό-ισραηλινές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έρχεται να προσδώσει νομιμοποιητικό πέπλο στα τετελεσμένα που δημιούργησε η πολύχρονη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Στρεφόμενη ανοιχτά κατά των Παλαιστινίων και των δίκαιων αιτημάτων τους, η αμερικανική κυβέρνηση εμβαθύνει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της στη Μέση Ανατολή. Στόχο έχουν να αναβαθμίσουν περαιτέρω τον ηγεμονικό ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή και να δημιουργήσουν εξελικτικά μια αποσταθεροποιητική κατάσταση εις βάρος διάφορων χωρών συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου και του Ιράν.

Εκφράζουμε έντονα την αντίθεση μας στην κίνηση των ΗΠΑ και δηλώνουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι εναντιωνόμαστε στον -υπό δημιουργία- αντιδραστικό άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος, καθώς και στις προχωρημένες ενέργειες για κατασκευή του αγωγού East-Med. Ο αγωγός αυτός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος) προς την Ελλάδα και από ‘κει στην Ιταλία, με στόχο να προμηθεύει την ευρωπαϊκή αγορά, αποτελεί νομιμοποίηση της ληστείας και απόσπασης του φυσικού πλούτου των Παλαιστινίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει βαμμένα τα χέρια της με αίμα καθώς αναβαθμίζει συνεχώς την στρατηγική της συμμαχία με το Ισραήλ ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα. Μόλις πριν λίγες μέρες έγιναν κοινές ασκήσεις στην Κύπρο ενώ προσωπικό των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων στάλθηκε στο Ισραήλ για εκπαίδευση από τον Ισραηλινό στρατό!

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο αγωγός αυτός συνιστά στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκει την αναβάθμιση της στην περιοχή, και την ανάκαμψη του βιομηχανικού κεφαλαίου, αφού η ελληνική ΔΕΠΑ (στην οποία συμμετέχει η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» μεγαλομέτοχος της οποίας είναι ο εφοπλιστής Λάτσης) ανέλαβε το εγχείρημα του αγωγού East-Med (50/50 κοινοπραξία IGI-Poseidon με τον ιταλικό όμιλο Edison). Σε αυτό το υλικό πεδίο ξεδιπλώνονται βέβαια και οι ανταγωνισμοί με το τουρκικό κεφάλαιο που θέλει να δρομολογήσει εναλλακτικούς αγωγούς με στόχο να καταστήσει την Τουρκία ενεργειακό κόμβο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε όχι μόνο τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης που συμμετέχει σε αυτό το έγκλημα εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων ανεξαιρέτως που στηρίζουν πλήρως αυτή την πολιτική, όπως και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Ενώ από τη μια δηλώνει την αλληλεγγύη της στο παλαιστινιακό λαό, από την άλλη υποστηρίζει την κατασκευή του εν λόγω αγωγού συντασσόμενη πλήρως με τους σχεδιασμούς του δυτικού παράγοντα που απολήγουν στην κλοπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε για το θέμα ότι η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης για την κατασκευή του East-Med είναι ένα βήμα μπροστά, αφού τόνισε ότι για να θεωρηθεί αυτό ως επιτυχία, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν οι κυβερνώντες, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες και στο τέλος να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας. Εξάλλου ήταν οι ίδιοι σαν κυβέρνηση που προώθησαν πρώτοι την στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, κάτι που αναπτύσσει και επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

Θεωρούμε δε, αδιανόητο, για μια χώρα όπως η Κύπρος η οποία συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατοχή ξένων στρατευμάτων και η ανεξαρτησία της οποίας συνεχίζει να παραβιάζεται από τον τουρκικό στρατό, να συμμετέχει στην στήριξη με οποιοδήποτε τρόπο της κατοχής μιας άλλης χώρας και της αφαίμαξης του πλούτου των Παλαιστινίων. Την στιγμή που δικαίως ως λαός διαμαρτυρόμαστε για τη συνέχιση του απαράδεκτου διχοτομικού-κατοχικού στάτους κβο στην Κύπρο, πως συμβαδίζει αυτό με τη θέση μας για νομιμοποίηση των εγκλημάτων εις βάρος ενός άλλου λαού;

 

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/12/11/%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bb/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.