“Συνολικά 427.000 παράνομα κτίρια, χωρίς οικοδομική άδεια, έχουν ανεγερθεί στην Αλβανία από το 1992 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Νομιμοποίησης, Αστικοποίησης και Ενσωμάτωσης των ανεπίσημων ζωνών, Άρταν Λάμε”. Τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί σε μια χώρα που ερήμωσε και οι κυβερνητικές μαφίες τη λυμαίνονταν; Ποιος κατηγορεί τώρα το λαό, που με το κομπόδεμά του προσπαθούσε να επιβιώσει και επένδυε τα χρήματά που μάζεψε με χίλια δυο βάσανα σε σπίτια; Τι άλλο θα μπορούσε να εμπιστευτεί όταν από τη “μεταπολίτευση” του (προσωπικού ιατρού του Ενβέρ Χότζα) Μπερίσα μέχρι και το 1997 του έφαγαν τα χρήματα οι παρατράπεζες που έστησε το ντόπιο κατεστημένο του λεγάμενου; Τι άλλο δούλευε ως οικονομία αν εξαιρέσουμε το διεθνές κύκλωμα παραγωγής και προώθησης της φούντας, των σκληρών ναρκωτικών, της εμπορίας γυναικών και ανθρωπίνων οργάνων;
Τι κάνουν τώρα που το ανακάλυψαν; Θέτουν ζήτημα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, άρα μαζεύουν ζεστό χρήμα από τον κοσμάκη που μάτωσε στη μετανάστευση και γνωρίζουν ότι δεν θα ρισκάρει το σπίτι που έχτισε με το αίμα του. Ξέρουν επίσης πολύ καλά και για το κύμα επιστροφής στη μητέρα πατρίδα που τους περιμένει πώς και πώς για να βάλει το χέρι της στην τσέπη τους.
Στα Τίρανα βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός αυθαίρετων κτιρίων, που καταστρέφουν το τοπίο και την περιοχή, είπε ο κ. Λάμε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας για τη δήλωση παράνομων κτισμάτων. Ο κ. Λάμε τόνισε ότι πάνω από 350.000 πολίτες αναμένεται να νομιμοποιήσουν τις κατοικίες τους.
Πολίτες σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στη διαδικασία δήλωσης των αυθαίρετων κτιρίων, ανέφερε και προειδοποίησε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε παράνομα κτίσματα.
Η νέα κυβέρνηση στην Αλβανία έχει δεσμευθεί ότι θα πατάξει το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης και ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Ήδη, έχει γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία, ώστε να σταματήσουν τα παράνομα κατασκευαστικά έργα σε όλη τη χώρα.
Νέες τροποποιήσεις του κώδικα ποινικής δικονομίας, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2015, προβλέπουν ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών στους παραβάτες.
Πρόσφατα σχόλια